Hietaman, Parantalan ja Honkolan yhteinen kyläilta keräsi Hietaman koululle parikymmentä kylien asioista kiinnostunutta.
Virkahenkilöiden rivi on pitkä kun tuttuun tapaan vastaamaan tuli koko kaupungin virkamiehiä joka alalta. Kaupunginjohtaja Matti Tuononen avasi tilaisuuden kertomalla kaupungin talouden näkymistä.
– Tämä vuosi näyttää siltä, että turpiin tulee – pitkästä aikaa. Vuonna 2013 meillä oli 11 miljoonaa alijäämää ja nyt olemme saaneet kirittyä 11 miljoonan ylijäämään. Tämän hetken laskun mukaan teemme noin noin 2,7 miljoonan euron alijäämäisen tuloksen.
Sairaanhoitopiirin jättimäinen alijäämätulos vaikuttaa kaupungin talouteen.
– Joudumme kattamaan sairaanhoitopiirin alijäämiä neljästä viiteen miljoonaan euroon, Tuononen sanoi, ja harmitteli, että Novan rakentamisen lupaukset eivät ole toteutuneet.
Sähkölaskumme kasvaa 1,4 miljoonaa euroa, myös lastensuojelu menee yli.
– Lastensuojelun asiakkuus voi maksaa kunnalle jopa tuhat euroa per päivä.
Etukäteen lähetetty kysymys: mitä Äänekosken kaupunki voisi tehdä, jotta etätyöyhteydet alueella paranisi. Kysyjän mukaan netti tökkii.
– Ei mitään, sillä tämä se on kaupallista toimintaa. Kaupalliset operaattorit rakentavat mastoja omiin tarpeisiinsa kysynnän mukaan, Tuononen vastasi.
Kaupungilla on 1400 työntekijää, joista soteuudistus syö lähes 700 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. Sote vie Äänekosken kunnallisveroja 66 miljoonaa euroa.
– Kaupunki yrittää nyt myydä sotekiinteistöjään ja olemme saaneet tarjouksen muutamasta kiinteistöistä, Tuononen sanoi.
Jari Halttunen toi terveisiä suoraan aluevaltuuston kokouksesta.
– Tänään ei listalla ollut asioita, jotka vaikuttaisi äänekoskelaisten elämään, kun hioimme hallintosääntöä maaliin. Paniikissa ei tarvitse olla vaikka mikään ei muutu vaikka kaikki muuttuukin: hoitoon pääsee niin kuin ennenkin, tutut puhelinnumerot toimii ja terveyskeskuksessa on tutut henkilöt töissä. En usko, että kaikki on valmista vielä vuodenvaihteessa, mutta joskus tulee valmista, Halttunen sanoo.
Säilyykö palvelun taso mihin ollaan Äänekoskella totuttu, se nähdään ensi vuoden aikana.
On heikennys, kun sivukyliltä ei pääse lukion aamutunnille, sillä bussi ei kulje aamukahdeksan aikaan. Pekka Uljas toivoi pikaista parannusta asiaan.
– Se on markkinaehtoista liikennettä ja kun liikennöitsijä kokee, ettei kannata, niin kyyti loppuu. Me ollaan tosi ikävässä saumassa. Mietitään voisiko kyläbussin reititystä laatia niin, että kyyti toimisi, kaupungin kasvatus- ja sivistysjohtaja Ville Härtsiä sanoi.
Sinikka Rautiainen kysyi kyläläisiä askarruttavan kysymyksen: kauanko Hietaman ja Honkolan koulut pysyvät pystyssä.
– Syntyvyyden lasku on todella massiivisella tasolla. En pysty arvioimaan, eli vastaamaan kysymykseen, Härtsiä sanoi.
– Jokainen ymmärtää, että jos lapset loppuu, niin koulukin loppuu. Vanhojen rakennusten korjaaminen on kallista, joten pohdintaa riittää, Tuononen jatkoi.
Erkki Pönkänen nosti puhutut uimaranta-asian esiin. Kaupungin uimapaikat ovat lakkautettavien listalla tai että ne nostettaisi uimarantojen asemaan. Uimarannalta pitää löytyä roskikset sekä pukukoppi.
– Kaupunkirakennelautakunta käsittelee asiaa joulukuussa, kaupungin puutarhuri Tiina Nejlik vastasi.
Onko täällä asiat hyvin, kysyi Matti Tuononen.
– Tehtyyn turvallisuuskyselyyn tuli hyvin vastauksia, ja tulokset olivat positiivisia.
– Liian harvoin tulee annettua positiivista palautetta päättäjille ja virkamiehille. Täällä on tapahtunut paljon edistystä viihtyisyyden ja palveluiden osalta: hyvä suunta. On tullut pururata, frisbeegolfrata, katuvaloa, kaukaloa, luetteli Pekka Uljas.
– Kun kylällä ja kaupungilla on hyvä keskusteluyhteys, homma toimii, Uljas jatkoi.
– Kyläparlamentti tekee hyvää työtä ja priorisoi mikä on kylälle ykköstarve, Tuononen sanoi.
Kiitokset lähtee myös vapaa-aikatoimeen.
– Siellä on kuunneltu tarpeita ja niitä on myös lähdetty toteuttamaan, Sinikka Rautiainen lisäsi.
Minna Tuikka kertoi lisää hyviä asioita.
– Hietamalla on asiat hyvin, eikä aiemmin tehdyn kyselyn mukaan tarvita mitään uutta. Vakavia puutteita ei tullut esiin. Täällä arvostetaan puhdasta luotoa ja ympäristöä.