ÄKS

Hietaman nuorisoseuran näyttämön Kakkua kerrakseen tarjoilee pullaa kaikilla mausteilla

15.03.2023 11:45 (muokattu 15.03.2023 11:53)
Hietaman nuorisoseuran näyttämöllä menee parhaillaan Kakkua Kerrakseen -näytelmä. Kuvassa näytelmän hahmot sekä apulaisohjaaja Tarja Pullinen (vas) ja ohjaaja Reijo Kuukkanen (oik)

Hietaman nuorisoseuran näyttämön Kakkua kerrakseen tarjoaa vauhtikomedian, jonka juoni rakentuu eräästä Äänekoskella sattuneesta tapauksesta.

 

Ensi-ilta on työryhmälle aina jännittävä paikka. Hietaman nuorisoseuran saliin astuessa tulee lämmin tunnelma – oliko syynä ihanasti lämmitetty sali vai lämmin vastaanotto? Oli miten oli, oli mukava istahtaa paikoilleen ja ryhtyä tutkimaan avoinna olevaa lavastetta – eli näytelmän tapahtumapaikkaa.

Se oli varsin minimaalinen, sanoisinko beigeen taittava. Laskin, että ovia on kuusi sekä ikkunoita yksi. Ennen näytelmän alkua ennustin, että varmasti tulee vauhtia riittämään, kun ovista joko tullaan tai mennään.

On tulossa tärkeä vieras ja Vanamon perheessä on illanvieton järjestämiseen ja onnistumiseen ladattu kovat odotukset, sillä vieraan on tarkoitus suositella herra Vanamo korkeaan virkaan poliisiylitarkastajaksi. Kaikki on suunniteltu tarkasti, tarjoiluihin panostettu ja perheelle tehty selväksi kuinka tulee käyttäytyä. Mutta: säännöt on tehty rikottaviksi.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Veikko Pelttari (Sari Saavalainen) ja Heikki Vanamo (Janne Hyytiäinen).

Aada Urrion näyttelemä perheen tytär, Raisa Vanamo järjestää vahingossa tapahtumaketjun, joka kääntää illan kulun suoranaiseen syöksykierteeseen, johon sotkeutuu lopulta kokonainen pahamaineinen moottoripyöräjengi. Rauhalliseksi ja sivistyneeksi tarkoitettua illanviettoa sotki yhteensattumien summa ja pian ajauduttiin kaaokseen joka ei sormia napsauttamalla selviäkään.

Illan isäntä, apulaispoliisipäällikkö Heikki Vanamo (Janne Hyytiäinen) joutuu tahtomattaan ja tietämättään hurjaan myllerrykseen. Hän yrittää luovia niin vieraaksi kutsutun arvovieraan, sisäministerin kansliapäällikön Veikko Pelttarin (Sari Saavalainen) puujalkavitsien ja pokkuroinnin kuin vaimonsa Hilja Vanamon (Mira Autioniemi) komentelun ja hääräilyn keskellä. Oli siinä yhdellä miehellä tekemistä kerrakseen, kun välillä ennätti vaihtaa vaatteitakin ties kuinka monta kertaa. Hyytiäisen roolisuoritus oli mainioita katseltavaa. Hän osasi mennä tunnetiloihin koko kehollaan niin kauhun sekaiseen kuin juhlavaan tunnelmaan – ja aivan lennossa.

Hitaasti lämmenneen alun jälkeen koettiin hysteeristä menoa koko rahan edestä. Näyttämöllä vain yksi henkilö toimi kuin katastrofitilanteessa pitää: pysyä rauhallisena. Tarjoilevaa hovimestaria näytellyt Nina Turunen osasi pitää pokkansa – seisoa suorastaan viilipyttynä koko sekoilun ajan. Sen verran voinen juonesta paljastaa, että tällä kertaa syyllinen ei ollut hovimestari – vaan aivan jotain muuta.

Sari Saavalaisen esittämä Veikko Pelttari sulautui olemuksellaan tapettiin ja beigeen kokonaisuuteen – yllätykseksi hän teki vallan värikylläisen roolisuorituksen murheen aallon pohjasta aina nousuhumalan riemuun saakka.

Vaikka kyseessä ei ollutkaan perinteinen maalaiskomedia, löytyi elementtejä siihen, sillä totta kai juoneen on kirjoitettu naiseksi pukeutunut ja kikkaraan blondiperuukkiin naamioitunut mies.

Tehostekeino, eli niin sanottu pysäytyskuva toimii – ja niitä olisi suonut käytettävän enemmänkin. Näytelmän koko hahmogallerialta esitys oli kelpo suoritus. On ihailtavaa, kun osataan heittäytyä!

Käsikirjoitus on  Rauno Jokelinin käsialaa  ja Kakkua kerrakseen on Hietaman nuorisoseuran näyttämölle ohjannut Reijo Kuukkanen Tarja Pullisen toimiessa apulaisohjaajana ja kuiskaajana.

Ke 15.3 klo 19.00, Pe 17.3 klo 19.00, Su 19.3 klo 14.00, Ke 22.3 klo 19.00, Pe 24.3 klo 19.00, Su 26.3 klo 14.00, Ke 29.3 klo 19.00, Pe 31.3 klo 19.00 ja Su 2.4 klo 14.00 
Liput alle 12 v. 8 €, aikuiset 15 €.
Lippuvaraukset: nayttamo.teatteri@gmail.com. Puh. 0405797621

Hovimestari Hartikainen (Nina Turunen) sekä MC Butcher´s moottoripyöräkerhon koejäsenen rooliin ja vähän muuhunkin taipunut Mikko Rajala.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy