ÄKS

Historiallisen Wahlmanin talon matka taidemuseon puistoon on alkanut 

13.01.2022 10:27

Wahlmanin talon matka Hiskinmäeltä Äänekosken taidemuseon puistoon on alkanut.

 

Hirsitalo nostettiin kokonaisena järeällä nosturilla siirtolavetille, ja rakennuksen perässä kulkee kuljetusta turvaamassa lavettiin kiinnitetty jarruauto.

Ulkopuoliselta liikenteeltä suljettu kuljetusreitti käy Metsä Groupin tehdasintegraatin läpi biotuotetehtaan uuden sillan kautta taidemuseon edustalle. Kaikissa kuljetuspäivän järjestelyissä ja tekemisessä huomioidaan ensisijaisesti turvallisuusnäkökohdat. Työ on aikataulutettu niin, ettei junaliikenteelle aiheudu haittaa.

Wahlmanin talon muuttoa edelsivät huolelliset valmistelutyöt, joissa talosta muun muassa irrotettiin kuistit, terassit ja erkkerit. Koska rakennus on ulko-osiltaan suojeltu, työ tehtiin varoen ja säilyttäen rakenteita uudelleenasennusta varten. Alkuperäiset luonnonkivistä lohkotut perustuskivet viedään uudelle tontille.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vastaa talon siirtämisen kokonaisuudesta ja myös rakennuksen viimeistelystä käyttökuntoiseksi uudella tontillaan. Toteuttavana osapuolena tänään tehtävässä työssä on nosto- ja siirtopalveluita tarjoava kokenut palveluyritys.

Wahlmanin talolla on erityistä teollisuushistoriallista ja rakennushistoriallista merkitystä. Vuonna 1924 rakennetun talon on suunnitellut arkkitehti Birger Federley, ja se on valmistunut alun perin Äänekosken tehtaiden ylemmän virkailijakunnan asunnoksi. Rakennus on ollut vuosikymmenten varrella pääosin asuinkäytössä, myöhemmin koulutus- ja kokoustilana sekä viimeisimmäksi yhdistys- ja kokoontumistilana.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy