ÄKS

Hoikkassalissa maagista realismia – Eino Vannisen muistonäyttelyssä saa tirskua

01.09.2020 06:00
Hyvin istuu Beatlesin pojille pellavanutut ja tuohivirsut. Eino Vannisen muistonäyttely avataan Hoikkassalissa 1.9.

Viime vuonna edesmenneen, vaatimattoman ja näkymättömän taiteilijan, Eino Vannisen muistonäyttely avaa Hoikkassalin syksyn. 

 

Muistonäyttelyn takana on toinen äänekoskelaistaiteilija, Ari Liimatainen. Hänen ystävänsä Eino Vanninen jätti jälkeensä ison määrän tuntemattomaksi jääneitä teoksia. Kun näyttely avataan Hoikkassalissa, pääsevät ajatuksia herättävät upeat teokset kaikkien nähtäville. Eino Vanninen syntyi Pukkimäellä vuonna 1950. Työura alkoi sulfiittitehtaalta vuonna 1974, ja tehtaalta hän jäi myös eläkkeelle. Sulfiittitehtaan historiikissa kerrotaan, kuinka konesalin kuivassa päässä syntyi sellupaalien pientaan Pimpo -aiheisia piirustuksia. 

– Einolla oli taito saada muutamalla harvalla viivalla esiin kuvattavan esineen tai hahmon piirteitä ja olemusta esiin. 

Ari Liimatainen ja Eino Vanninen tutustuivat jo Koulunmäellä, kun molemmat aloittivat koulunsa. 

– Olimme rinnakkaisluokilla. Muistan, kuinka välitunneilla Eino piirsi sarjakuvahahmoja paperille. Ne olivat täsmälleen näköisiä, Liimatainen sanoo. 

Liimatainen kertoo, kuinka Eino Vanninen oli syrjäänvetäytyvä, vaatimaton ja hiljainen mies. 

– Mutta melkoinen tekijä, joka ei pitänyt ääntä töistään tai itsestään. 

Vanninen maalasi lähinnä omaksi ilokseen. Teki töitä pyydettäessä ja pyytämättä. 

– Hän oli taiteilija, joka teki vaan – ei tullakseen rikkaaksi tai köyhäksi, Liimatainen pohtii. 

Vanninen maalasi myös tilauksesta. 

– Hän oli kohtalaisen tuottelias. Teki taulun, ja kysyi kavereiltaan: ”tarviitkos tämmöistä?” Hänen teoksensa ovat aivan helkkarin upeita, Liimatainen sanoo. 

Taitelijan kädenjälki on varsin vitsikästä. Hoikkassalissa saa huomata, kuinka teoksia katsellessa pääsee suusta naurun tirskahdus: yhdessä teoksessa Urho Kekkonen ja Ari Liimatainen kippistelevät sulassa sovussa. Liimataisella on laastari otsassa. Jään miettimään, mitä on tapahtunut ennen tätä kuvaa? 

– Ja katsopas tuota, jossa olen Johnny Winterin kanssa, ja siinä on minulla jo tikit otsassa, Liimatainen nauraa ja muistelee, kuinka Vanninen on ikuistanut hänet myös Sylvi Kekkosen kainaloon sekä samaan kuvaan kuningatar Elisabet II kanssa. 

Vannisen kädestä tuli komeaa, tarkkaa sekä näköistä jälkeä, maalasi hän sitten autoja tai ihmisiä. Kannattaa käydä katsomassa, kuinka Beatles ja Rolling Stones istuu suomalaiseen maisemaan kalevalais -tai tukkilaistunnelmaan. Vannisen töitä on Hoikkassalissa nähtävillä kymmenkunta. 

– Ne ovat kerätty pitkin kaupunkia. Eino tykkäsi tehdä isoja teoksia, joten on näissä ollut melkoinen kantaminen, Ari Liimatainen sanoo. 

Eino Vannisen muistonäyttely Hoikkassalissa kirjaston aukioloaikaan 1.9.- 28.9. 

Vastaa

  1. Erkki U sanoo:

    Tietysti ne henkilöhahmot,hienoja.Mutta ne autot,lentokoneet ja muut tillä liikkuvat vempeleet.Kuvat kuin valokuvia mitä minä niitä vähäisessämäärin näin.Vahinko ette hän jakanut teoksiaan julkisuuteen enemmän.Vaatimattomuuden perikuva!! Varmasti olisi pärjännyt taiteellaan.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy