ÄKS

Höyrylaiva on perinteikäs puuskuttaja

21.06.2024 06:00
Keiteleen vesiliikenteen perinneyhdistyksen puheenjohtaja Matti Hämäläinen kertoo, että höyrylaiva Toimi on mukana useissa paikallisissa kesätapahtumissa ja yleisöllä on mahdollisuus osallistua miniristeilyille.

Toimi toimii tuhansien talkootuntien voimalla. Keiteleen vesiliikenteen perinneyhdistyksen höyrylaiva Toimi mennä tuhistaa ja vislailee tänäkin kesänä ihmisten iloksi Äänekosken ja Suolahden lähivesillä. 

 

Pienehkö matkustaja-alus tarjoaa kesän mittaan muutamaan otteeseen myös elämyskyytiä kansalaisille, joten vanhan ajan tekniikasta, tunnelmasta ja kiireettömästä matkanteosta kiinnostuneet voivat toteutettua toiveensa. Pituutta perinteisellä puuskuttajalla on 15,6 metriä.

Äänekoskelaisen yhdistyksen puheenjohtaja Matti Hämäläinen kertoo, että kesän tapahtumissa ollaan mukana tarjoamalla äärimmäisen ekologista ja hiljaista laivakyytiä kohtuullisella korvauksella ainakin neljässä kohteessa. Perinnetelakan kesänavaustapahtuma tempaistaan Suolahdessa kesäkuun toisella viikonlopulla, lauantaina 8.6. ja viikon päästä Toimi osallistuu Suolahden kesätapahtumaan. Sumiaisissa vieraillaan kyläpäivillä heinäkuun puolivälissä ja loppukesällä elokuun alkupuolella on vuorossa Elorieha Äänekoskella.

– Toki laivaa voi tukimaksulla tilata lähivesille myös yksityiskäyttöön ja tukea samalla yhdistyksen toimintaa. Kesäinen järvireissu on omiaan tuomaan tunnelmaan perhejuhliin tai muihin tilaisuuksiin. Tosin porukkaa voidaan ottaa tämänhetkisten säännösten mukaan kyytiin vain 12 henkeä, Hämäläinen kertoo ja kannustaa tutustumaan alukseen ja seutukunnan kauniiseen järvimaisemaan.

– Kahvituskin luonnistuu risteilyn aikana, hän lupaa.

Ikää Toimilla on 126 vuotta. Se tilattiin jyväskyläläiselle sahalle sekä hinaaja- että matkustajalaivakäyttöön. Vuosien 1938–1968 välisen ajan aluksen kotisatama oli Äänekoskella Ruotinkylällä. Alkuvuosina Laivuri Ville Hämäläinen hinasi rahtia proomuilla ja tarvittaessa kuljetti myös matkalaisia. Sotien aikana toiminta painottui matkustajaliikenteeseen ja väkeä oli joskus liikkeellä jopa proomun ja laivan täydeltä. Sodan jälkeen Toimi palasi hinaajaksi, mutta vuodesta 1958 aina lopettamisvuoteen 1968 Toimi seilasi kaksi kertaa viikossa vuorolaivana Viitasaarelle. Hämäläinen möi laivan huvikäyttöön Päijänteelle.

Yhdistys hankki aluksen vuonna 2020. Kotisatama ja talvitelakka on Höyrypursiseuran telakalla Suolahdessa.

Matti Hämäläinen tuumailee myhäilen, että nyt Toimi on palannut sille tuttuun ympäristöön. Perinne elää ja kotiseutuhenki kukoistaa.

Kun höyrypursiin hurahtanut porukka sai kuulla, että Toimi on myytävänä, saatiin henki päälle ja kaupat tehtyä. Innostunut väki kävi laivaan käsiksi ja alkoi ankara kunnostus.

– Työtunteja on takana yhteensä tuhansia. Parin vuoden aikana on muun muassa uusittu lattiat, keittiö ja ohjaushytti sekä puhdistettu pohja ja kunnostettu kantta sekä maalailtu eri puolilla laivaa.

Jotta höyrypaatilla voidaan ajaa, on käyttäjillä oltava luvat toimiinsa.

– Meiltä löytyy pari kipparia ja konemiestä sekä lämmittäjiä ja kansimiehistöä. Myös naisväkeä on mukana toiminnassa, Hämäläinen kertoo ja toteaa, että tärkeä tekijä ja tuki toiminnalle on yhteistyö monien paikallisten tahojen kanssa.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy