ÄKS

Huiman järjestämät SM-hiihdot palkittiin Maakunnallisena Urheilutekona

31.01.2020 21:00
Huiman väsymättömät talkoolaiset Eero Hakonen, Veikko Tarvainen ja Taisto Viik SM-hiihtojen alla. Nyt riisuttiin toppavaatteet ja käytiin pokkaamassa upean Urheilugaalan upein palkinto! Onnea!
Paviljogissa vietetyssä Keski-Suomen Urheilugaalassa palkittiin vuoden 2019 parhaat urheilijat ja urheiluteot. Äänekoskelle satoi upeita huomionosoituksia. 

 

Kirkkaimman pystin pokkasi Äänekosken Huima upeasti järjestetyistä SM-hiihdoista. Vuoden Joukkueurheiluteko tuli myös Äänekoskelle, kun huikea kokoonpano Ääneseudun Ratsastajista nappasi kultaa hallissa käytävissä suomenmestaruuskilpailuissa.

Keski-Suomen Liikunta ry valitsee vuosittain vuoden keskisuomalaisen urheilijan sekä palkitsee myös muita urheilun ja liikunnan sektorilla kunnostautuneita henkilöitä sekä urheiluseuroja Keski-Suomen Urheilugaalassa, jossa nostetaan esiin sitä osaamista, mitä keskisuomalainen urheilu- ja liikuntakulttuuri pitää sisällään. Juhla kerää yhteen maakunnan urheilijat, asiantuntijat sekä päätöksentekijät. Tämän vuorovaikutuksen toivotaan olevan moottorina yhteisten, maakunnasta kumpuavien näkemysten aikaansaamiseksi ja maakuntahengen kasvattamiseksi.

Kaikki palkinnon saajat: 

Parhaat –kategoria:

Palkitsemistyöryhmään kuuluvat työryhmän puheenjohtaja Alpo Peltola, Tommi Roimela sanomalehti Keskisuomalainen, Kalle Pallonen YLE Jyväskylä, Ari Nummela KIHU, Petri Hagman Keljon Viesti, Kari Pirinen Keski-Suomen liitto, Anna-Leena Sahindal Keski-Suomen Liikunta, Minna Truphonen SKI Jyväskylä ja Janina Mäkinen Voimisteluliitto. Työryhmän sihteerinä on toiminut Keski-Suomen Liikunnan aluejohtaja Petri Lehtoranta.

Maakunnallinen urheiluteko: Hiihdon SM-kisat Äänekoskella

Perustelut: Tapahtuma keräsi loistavan katsojamäärän sekä paikan päällä että television ääreen, ja toi Äänekosken Huimalle sekä Äänekosken kaupungille hienosti valtakunnallista näkyvyyttä. Myös kilpailujärjestelyt saivat erinomaista palautetta usealta taholta.  Huima teki myös upean liikuntateon lahjoittamalla 40 000 euroa tapahtuman tuloksesta kaupungin lumetusjärjestelmään.

Vuoden lasten liikuttaja: Jyväskylän Kristillinen koulu

Perustelu: Jyväskylän Kristillisessä koulussa tehdään määrätietoista työtä oppilaiden hyvinvointitaitojen kehittämiseksi. Riittävä liikunnan määrä ja hyvä fyysinen kunto, koetaan oppimisen ja koulumotivaation edellytyksinä. Koulussa ei ole tyydytty ainoastaan kertomaan liikkumattomuuden vaaroista ja liikunnan hyödyistä – vaan paljon on haluttu opettaa keinoja ja mahdollistaa toimintatapoja, joilla jokainen oppilas voi itse huolehtia omasta hyvinvoinnistaan.

Normaali koululuokka on sisustettu kuin kuntosali, josta löytyy renkaat, leuanvetotanko, vetotalja, juoksumatto jne. Oppilaat voivat käydä luontevalla tavalla teoriaopetuksen lomassa liikkumassa. Koulussa on mm. jo pitkään ollut käytössä pitkä liikuntavälitunti, sovittu yhdessä pelinsäännöt kouluaikaisesta puhelimen käytöstä, opetuksessa käytetään toiminnallisia menetelmiä ja oppilaiden palautumista seurataan Firstbeat -mittauksilla.  Koulun rehtori Petteri Muotka ja opettaja Jukka Sinnemäki ovat olleet kysyttyjä ja arvostettuja luennoitsijoita seminaareissa. Heidän kokemuksistaan ja toiminnastaan ollaan kiinnostuneita sekä kansallisesti että kansainvälisesti. 

Vuoden nuorisourheiluseura: SKI Jyväskylä

Perustelut: Suomen Hiihtoliiton seuraluokittelussa, jossa mukana on 324 seuraa, Ski Jyväskylä ry valittiin Suomen parhaaksi maastohiihtoseuraksi 2019. Pisteytyksessä painopiste on nuorisotoiminnassa ja -urheilussa. Ski Jyväskylän urheilijat hiihtivät menestyksekkäästi sekä nuorten SM- että Hopeasomman loppukilpailuissa. Ski Jyväskylän palkattu työntekijä keskittyy nuorisovalmennukseen koordinointiin.

SKI Jyväskylä huomioitiin myös valtakunnallisesti: Suomen Olympiakomitea ja Osuuspankki valitsivat Ski Jyväskylän Erkki Tikan vuoden vapaaehtoiseksi seuratoimijaksi Seurasydän -kampanjassa joulukuussa. 

Vuoden seuratoimihenkilö: Teppo Kalaja

Perustelut: Jyväskylän Voimistelijoiden puheenjohtaja, yliopistonlehtori Teppo Kalaja on yksi seuran perustajista, ja hän on toiminut viime vuonna 40-vuotissyntymäpäiviään viettäneessä seurassa aktiivisesti sen alusta lähtien. Teppo on myös arvostettu kansainvälinen voimistelutuomari jo vuodesta 1981 lähtien. Joukkoon mahtuu 12 MM-kilpailut, 9 EM-kilpailut, kymmenittäin Maailman Cup osakilpailuja sekä kruununa 2012 Lontoon olympialaiset, mihin hän pääsi tuomariksi ensimmäisenä suomalaisena miestuomarina vuoden 1972 jälkeen. 

Teppo Kalajalla sydän sykkii voimistelulle. Hän on ollut viimeiset kolme vuotta Suomen Voimisteluliiton hallituksen 1. varapuheenjohtaja, ja hänellä on edelleen merkittävä rooli menestyvän urheiluseuran, Jyväskylän Voimistelijoiden toiminnassa.

Jokeri-palkinto: Venla Karttunen

Perustelut: Naisten Superpesiksen kestomenestyjän kymmenen kertaisen Suomen mestarin Kirittärien joukkueeseen on nuorten pelaajien ollut vaikea murtautua. Venla Karttunen nousi joukkueen pelaavaan kokoonpanoon jo 15-vuotiaana kesällä 2018 ja sen jälkeen hänen roolinsa joukkueessa on vain vahvistunut.

Venla Karttunen lahjoittaa 500 euron palkintorahan Keski-Suomen Keskussairaalan lastenosaston Tuki ry:lle eli LASTU:lle toiveena, että moni pikkkupotilas saisi tätä kautta pientä piristystä päiväänsä.

Vuoden keskisuomalainen urheiluseura: Jyväskylän Kenttäurheilijat

Perustelu: JKU on murtautunut pysyvästi Suomen parhaiden yleisurheiluseurojen joukkoon, ja kahminut miltei kaikki mahdolliset palkinnot, mm. Kultainen Juoksija parhaana SM-halliseurana, Seuraliiga 1., Kalevan Malja 1., junioreiden seuracupin 1. ja SAUL malja. 

Vuoden joukkue: JPS:n miesten jääpallon edustusjoukkue

Perustelut: Seuran ensimmäinen miesten jääpallon Suomen mestaruus pitkälle oman juniorikoulun läpikäyneellä miehistöllä.  Pitkäjänteinen ja kärsivällinen työ seuran ja joukkueen kehittämisessä saa vihdoinkin sen parhaan palkinnon –Suomen mestaruuden!

Vuoden nuori urheilija: Kalle Rovanperä

Perustelut: Kalle Rovanperä on sävättänyt ajotaidoillaan jo usean vuoden ajan. Vuoden 2019 saavutuksena huikea WRC2 Pro -luokan maailmanmestaruus! Vuoden 2020 MM-ralliin Kalle starttaa WRC-luokassa Toyota Gazoo Racing -tehdastallissa historian nuorimpana tehdaskuljettajana rallin MM-sarjassa.

Vuoden nuorisourheilun vetäjä: Pasi Laaksonen, JyPK

Perustelut: Pasi Laaksonen on entinen maajoukkue -tason maalivahti, joka on halunnut jakaa osaamistaan junioreiden ja nuorten jalkapalloilijoiden käyttöön. Hänellä on taustalla yli 10-vuotinen valmentajaura, joka on sisältänyt paljon pyyteetöntä ja sitoutunutta työtä jalkapallon eteen. Hän on ammatiltaan lastentarhanopettaja, ja myös kouluttautunut valmentajana UEFA-tasolle saakka.

Pasi Laaksonen toimi vastuuvalmentajana, kun JyPK:n Jalkapallon tyttöjen B 18-joukkue voitti syksyllä 2019 SM-Kultaa. Pasi oli myös saman joukkueen vastuuvalmentajana, kun joukkue saavutti syksyllä 2018 SM-hopeaa. 

Vuoden valmentaja: Minna Rinne, Saarijärven Pullistus

Perustelut: Kesällä 2019 Minnan valmennettava Joonas Rinne saavutti Napolin universiadeissa pronssia 1.500 metrin juoksussa. Viimeisen neljän vuoden aikana Joonas on saavuttanut Kalevan kisoissa 3 SM-kultaa, 1 SM-hopea ja 2 SM-pronssia sekä sisäratojen SM-kilpailuissa 2 SM-kultaa ja 6 SM-hopeaa.

– Minna on osannut hienosti yhdistää oman kilpaurheilu-uransa tuoman käytännön kokemuksen ja koulutuksensa antamat tiedot. Valmentajana Minna on osannut tehdä oikeita ratkaisuja ja tiedostanut, että nuorten sarjoissa menestyneen urheilijan tuloskehityksessä tulee myös tasanteita. Minna ja Joonas ovat erinomainen esimerkki toimivasta vanhempi – “lapsi” valmentaja-urheilija parista.

Elämänura-palkinto: Pekka Luhtanen

Perustelut: Pekka Luhtanen on tehnyt pitkän ja laajan elämäntyön urheilun parissa. Hän on urheilun moniottelija sekä ansioitunut tutkija myös kansainvälisesti. Hänen tutkimuksensa ihmisen liikkumisen biomekaniikasta on ollut avuksi usean eri lajin valmennustyössä. 

Kaikkiaan Pekka Luhtanen on julkaisut yli 500 julkaisua urheilusta ja ollut mukana lajirajat ylittävissä työryhmissä sekä tehnyt monitieteistä urheilututkimusta yli neljäkymmentä vuotta. Urallaan jalkapalloprofessorina tunnettu Luhtanen on toiminut yli sadassa Suomen eri ikäluokkien jalkapallomaajoukkuepelien taustoissa. Luhtanen on tutkinut Suomessa jalkapalloa ehkä syvällisemmin kuin kukaan muu ja on kansainvälisesti tunnettu pelianalyysin kehittäjä.

Sekä työnkuva että luottamustoimet ovat sisältäneet moninaisia tehtäviä mm. liikuntatieteellisessä tiedekunnassa, Suomen Olympiakomiteassa, LIKES:llä, KIHU:lla, Opetusministeriössä, Suomen Palloliitossa, Euroopan jalkapalloliittojen unionissa (UEFA). Pekka on elämänsä aikana osoittanut monipuolista harrastuneisuutta sekä syvää kiinnostus eri lajeja kohtaan.  Hänen työnsä merkityksellisyys koko suomalaiselle urheilulle on merkittävä.

Vuoden vammaisurheilija: Jani Tissari

Perustelut: Jani on vuosikaudet ollut Suomen vammaisurheilun ykköskeihäänheittäjiä, ja hänet on huomioitu jo kaksi kertaa aikaisemminkin ansioistaan gaalassamme. Kaikkiaan Tissarilla on nyt 2010-luvun arvokilpailuista kuusi mitalia. Viime kauden paras tulos syntyi oikeaan paikkaan INAS Global Games -maailmankisoissa, jossa Tissari täräytti viimeisellä heitollaan 44,29, ja sijoittui kolmanneksi. 

Vuoden urheilija: Nooralotta Neziri 

Perustelut: Nooralotalla oli loistava arvokisavuosi 2019. Hän onnistui taistelemaan välieräpaikan ja kauden parhaan tuloksensa maailman parhaiden naispika-aitureiden joukossa yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa. 

Nooralotta Neziri on omassa lajissaan kaikkien aikojen paras suomalainen, esimerkki ja edelläkävijä. Hänen vanavedessään on noussut muitakin suomalaisaitureita aivan maailman huipulle. Nooralotta on lajiyhteisön suuresti pitämä huippu-urheilija lasten ja nuorten esikuva.

Lajiliittojen urheiluteot

Hiihto, valinnan on tehnyt Keski-Suomen Hiihto 

Urheiluteko: Äänekosken SM-hiihdot

Perustelut: Hyvin järjestetyt kisat aurinkoisessa säässä, jossa oli iloinen ja välitön tunnelma. Järjestelyt sujuivat eleettömästi hyvällä rutiinilla ilman ulospäin näkyvää meuhkaamista.

Jalkapallo, valinnan on tehnyt Suomen Palloliiton Keski-Suomen piiri

Urheiluteko: Jyväkylän Pallokerho B-tytöt

Perustelut: Edellisen vuoden hopea vaihtui kultaiseksi ja joukkue voitti B-tyttöjen Suomen mestaruuden 2019. Joukkueessa on tehty useamman vuoden määrätietoista ja suunnitelmallista työtä niin joukkueen kuin pelaajien kehittämiseksi. Laadukas taustaryhmä valmentajineen ovat onnistuneet sitouttamaan pelaajat tason mukaiseen harjoitteluun sekä luomaan joukkueeseen loistavan yhteishengen.

Jääkiekko, valinnan on suorittanut Jääkiekkoliiton keskimaan alue

Urheiluteko: JYP Juniorit ry

Perustelut: Jyp Juniorit oli Pohjola-leirin 2019 paras seura, sekä menestynein seura tässä palkintokategoriassa nykymuotoisen leirihistorian aikana vuodesta 1998 lähtien.

Palkinto annetaan vuosittain seuralle, josta valitaan leirin päätteeksi kyseisenä vuotena eniten alle 16-vuotiaiden maajoukkue-ehdokkaita. JYP:llä on 1998 vuodesta eteenpäin 6 voittoa, seuraavina Kärpät, Blues, Jokerit ja TPS – 3 voittoa kullakin.

Lentopallo, valinnan on suorittanut Lentopalloliitto

Urheiluteko: Istumalentopallon Suomen Mestaruus – Palokan Pyry

Perustelut: Istumalentopallojoukkue Palokan Pyry voitti SM-kultaa istumalentopallossa. Lentopalloliiton Keski-Suomen maakuntajaosto haluaa palkita joukkueen tästä upeasta suorituksesta.

Paini, valinnan on suorittanut Suomen Painiliitto

Urheiluteko: Jonni Sarkkinen

Perustelut: painin MM.5 (kreikkalais-roomailaisessa painissa sarjassa nuoret alle 18v).

Pesäpallo, valinnan on suorittanut Pesäpalloliitto

Urheiluteko: Kirittärien Suomen Mestaruus

Perustelut: Kirittäret onnistui uusimaan mestaruutensa. Finaalisarja Porin Pesäkarhuja vastaan oli tiukka, mutta taktinen osaaminen ja rutiini onnistui kääntämään mestaruuden Kirittärille.

Ratsastus, valinnan on suorittanut Suomen Ratsastajainliitto

1. Vuoden joukkueurheiluteko: Joukkuehalli Suomenmestaruus

Perustelut: Huikea kokoonpano Ääneseudun Ratsastajista nappasi kultaa hallissa käytävissä suomenmestaruuskilpailuissa.

2. Vuoden yksilöurheiluteko: Euroopan mestaruuskilpailujen nuorten ratsastajien finaalipaikka

Perustelut: Hankasalmen Ratsastajien superlupaus Janna Pursiainen raivasi tiensä kovatasoisissa EM-kilpailuissa Italiassa finaaliin!

Salibandy, valinnat on suorittanut Suomen Salibandyliitto

Lajin edistämistyö -palkinnot: Pete Heinonen sekä Andrew Lewis.

Pete Heinonen on toiminut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan salibandyn parissa mitä erilaisimmissa rooleissa aina maajoukkuepelaajasta seuran luottamushenkilöksi ja lähes kaikkea sieltä väliltä. Omalla panoksellaan hän on edistänyt ja vahvistanut keskisuomalaista salibandya, joka ei olisi nykyisissä voimissaan ilman Heinosen panosta.

Andrew Lewis on toiminut salibandyn erotuomaritehtävissä jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Pääsarjatasollakin hän on tuomaroinut otteluita jo yli 15 vuotta. Lewisin jämäkkä ote erotuomariparinsa Anssi Silvon kanssa on vakuuttanut ja mahdollistanut heidät myös kansainvälisiin erotuomaritehtäviin. 

Suunnistus: valinnan on tehnyt Keski-Suomen Suunnistus 

Urheiluteko: Jämsän Retki-Veikkojen Nuorten Jukolan voitto

Perustelut: Vuodesta 1986 kilpailtu Nuorten Jukola on nuorten suunnistuksen vuoden ehdoton kohokohta. Kilpailu käydään viestinä 7-henkisin joukkuein. Joukkueessa tulee olla suunnistajia, tyttöjä ja poikia 14–18 ikävuoden väliltä. Jämsän Retki-Veikot saavutti Vuoden 2019 Nuorten Jukolassa voiton, ensimmäisenä keskisuomalaisena seurana kautta aikojen. Kilpailuun osallistui kaiken kaikkiaan 160 joukkuetta Suomesta, Venäjältä ja Ruotsista. Jämsän Retki-Veikkojen voittajajoukkueessa juoksivat: Elias Ronkainen, Aarni Ronkainen, Heta Virkajärvi, Aapo Virkajärvi, Helmi Pitkänen, Mikaela Karjalainen ja Samuli Peltola.

Tanssi, valinnan on suorittanut Suomen Tanssiurheiluliitto

Urheiluteko: Jyväskylän Tanssiopisto, Sanaz Hassani

Perustelut: SM2 sija sekä katutanssi muodostelma aikuisissa että hip hop -pienryhmässä.

Tennis, valinnan on suorittanut Suomen Tennisliitto

Urheiluteko: Masi Sarpola

Perustelut: Jyväskylän Tennisseuran kasvatti, Laukaasta lähtöisin oleva 20-vuotias Masi Sarpola voitti sisäkenttien SM-kultaa nelinpelissä ja SM-hopeaa kaksinpelissä. Kyseessä oli Sarpolan uran ensimmäinen aikuisten SM-kulta ja paras saavutus myös kaksinpelissä.

Voimistelu, valinnan on suorittanut Suomen Voimisteluliitto

Urheiluteko: Voimistelun ilmiön toteutuminen Vaajakoskella, Tanssi- ja voimisteluseura Illusion

Perustelut: Laadukas ja aktiivinen Illusion on rakentanut paikkakunnalleen uuden onnistuneen ilmiön. Seurassa on panostettu hyvään ja avoimeen seurajohtamiseen, jonka ansiosta jäsenmäärä noussut vuonna 2015 perustetussa seurassa 50 jäsenestä jo yli 800 jäseneen. Perusteluissa mainitaan myös olosuhdetyö joukkuevoimistelulle. Vuonna 2019 Illusion sai myös 1 000 euron Tähtiseura -kannustuspalkinnon.

Yleisurheilu, valinnan on tehnyt Keski-Suomen Yleisurheilu

Urheiluteko: Jyväskylän Kenttäurheilijoiden naisten 4 x 100 metrin Suomen ennätysjoukkue Aino Pulkkinen, Hanna-Maari Latvala, Anniina Kortetmaa ja Nooralotta Neziri

Perustelut: JKU:n naiset (Aino Pulkkinen, Hanna-Maari Latvala, Anniina Kortetmaa ja Nooralotta Neziri) juoksivat 4 x 100 m:n Suomen ennätyksen 44,53 Ylivieskassa SM-viesteissä 7.9.2019. Lisäksi JKU:n naiset saavuttivat historiallisen triplamestaruuden voittamalla myös 4 x 400 ja 4 x 800 metrin Suomen mestaruudet ensimmäisen kerran SM-viestien historiassa. 

TUL, valinnan on suorittanut TUL:n Keski-Suomen Piiri

Urheiluteko: Äänekosken Huiman järjestämät aikuisten SM-hiihdot 29.-31.3.2019 Äänekoskella

Perustelut: SM-hiihtojen järjestelyistä vastasi Äänekosken Huima yhdessä Äänekosken kaupungin kanssa. Tapahtuma keräsi yhteensä yli 10 000 katselijaa ja tapahtuma televisioitiin YLE:n toimesta. Tapahtuman toteutuksessa oli mukana yli 300 vapaaehtoista henkilöä kilpailupäivien aikana. Kilpailujärjestelyt saivat myös erinomaista palautetta mm. Suomen Hiihtoliitolta.

Jyväskylän Urheiluakatemian vuoden 2019 opiskelijaurheilija –stipendit, valinnan on suorittanut Jyväskylän Urheiluakatemia

Elmo Lakka (pika-aidat), Jenni Moisio (uinti), Oona Nieminen (pituushyppy), Tuomas Rouvali (pituushyppy) ja Lasse Tammilehto (jääpallo) ja Sonja Hartio (painonnosto).

Kuntien vuoden liikuntateot:

Hankasalmi: Pauli Raivio ja ravikuningas Tähen toivomus 

Perustelut: Ravikuninkuus on tuonut Hankasalmen kunnalle valtakunnallista julkisuutta, mutta samalla luonut kuntaan yhteisöllisyyttä mm. kokoamalla kuntalaisia torijuhlaan ja kannustusjoukkoihin. Pauli Raivio on tunnollinen ja pitkäjänteinen valmentaja, joka on saavuttanut valtakunnallisesti arvostetun aseman suomenhevosten valmennuksessa.

Joutsa: Joutsa MTB

Perustelut: Joutsa MTB -ryhmä on vapaamuotoinen maastopyöräilyn, muun pyöräilyn ja liikunnan yhteisö. Ryhmä järjestää yhteislenkkejä ja jäsenet jakavat tietouttaan reiteistä, välineistä ja tapahtumista. He ovat aktiivisesti vaikuttaneet maastopyöräilyn olosuhteisiin muun muassa reittejä suunnittelemalla ja innostaneet omalla toiminnallaan myös muita liikunnan pariin.

Jyväskylä: Harjun Woima ry:n toiminta

Perustelut: Harjun Woima on seura, joka panostaa liikunnallisen elämäntavan tartuttamiseen ihan jokaiselle jyväskyläläiselle. Seurassa harrastaa ohjatusti liikuntaa yli 300 jäsentä. Seuran toiminta-ajatuksena on perusliikuntataitojen opettaminen, jotta lapsi, nuori, aikuinen tai vanhus voi nauttia liikkumisesta ja löytää itselleen mielekkään harrastuksen. Seura on rakentanut omat hyvät liikuntatilat Huhtasuolle ja liikuttaa alueen ihmisiä joka päivä. Seura tuottaa myös maksuttomia perhepäiviä. Se on mahdollistanut erityistä tukea vaativien lasten ja nuorten osallistumisen seuratoimintaan ja tekee hyvää yhteistyötä MLL:n ja alueen asukasyhdistyksen kanssa. HWJ tarjoaa apuaan myös palloiluseuroille ja on opettanut motorisia taitoja mm JypKin, JJK junioreiden, Kiri&Kirittäret junioreiden, JPS junioreiden ja JYP junioreiden pelaajille. Kilpaurheilun puolella seurassa harrastetaan painia ja painonnostoa erinomaisin tuloksin. Seura on myös auditoitu lasten ja nuorten liikunnan Tähtiseura ja se haluaa aidosti olla liikuttamassa jyväskyläläisiä myös tulevaisuudessa. 

Jämsä: Jämsänjokilaakson kaukalopallo Duo 96 ry:n junioreiden salibandytoiminta

Perustelut: Ari Vilenius ja Jari Tabell Duo -96 ry:stä ovat taustajoukkojensa kanssa parissa vuodessa kasvattaneet seutukunnalle salibandyn junioritoiminnan, joka liikuttaa viikoittain n. 150 pientä salibandyjunnua. Toiminta on lämminhenkistä, reilua ja jämäkkää ja näin ollen harrastuksen aloittamiseen on matala kynnys.

Kannonkoski: Minna Salonen, esimerkillinen terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan edistäminen + treenien vetäjä

Perustelut: Minna on esimerkillään innostanut kuntalaisia liikkumaan ja elämään terveellisesti. Minna on myös vetänyt liikuntatreenejä ja juoksulenkkejä kuntalaisille.

Karstula: Karstulan Kivan jääkiekon edustusjoukkue

Perustelut: Joukkue voitti III-divisioonan aluesarjan mestaruuden keväällä 2019!

Keuruu: Pentti Miettisen työ Frisbeegolfseura Mandon kiertäjien toiminnassa

Perustelut: Seura rakensi uuden haastavan ja laadukkaan 18 väyläisen radan Keurusselän liikuntapuistoon. Samana kesänä seura järjesti SM kilpailut Ison Heiton radalla Keuruulla. Nämä projektit vaativat runsaasti talkootöitä ja erityisesti pj. Pentti Miettisen panos projektien onnistumiseen oli merkittävä.

Kinnula: Tytti ja Petri Syrjä

Perustelut: Tytti ja Petri Syrjä ovat toimineet aktiivisesti jalkapallovalmentajina sekä innokkaina hiihtokoulun vetäjinä useita vuosia. Syrjän perhe toimii malliesimerkkinä monipuolisen liikunnan harrastamisessa eikä pelkästään kilpaurheilun saralla.

Kivijärvi: Sankohiipimisen SM-kilpailut

Perustelut: Sankohiipimisen SM-kilpailut saavutti suuren kansallisen mediakiinnostuksen ja osanottajamäärän. Kilpailuun ilmoittautuneita oli lähes 300, joista n.250 saapui kisaamaan. Vaikka kilpailu onkin humoristinen, vaatii siinä pärjääminen erittäin hyvää kuntoa. 

Mitalisijat menivät selkeästi urheilijoille, ja kuntaankin saatiin menestystä. Kilpailussa yhdistyy mukavasti huumori, leikkimielisyys, sisu, urheilusuorituksen fyysinen vaativuus, yhteisöllisyys ja urheiluhenki.

Konnevesi: Liikunnanohjaaja Tanja Mehto

Perustelut: Liikunnanohjaaja Tanja Mehto säteilee ympärilleen liikunnan ja terveellisen elämäntavan riemua niin persoonana, ohjaajana ja organisaattorina kuin työyhteisön pirskahtelevan iloisena jäsenenä. Tanja liikuttaa monipuolisesti ja innostavasti kaikenikäisiä ja -kuntoisia. Lisäksi Tanja kuuntelee kuntalaisten toiveita liikuntapaikkojen rakentamisessa ja vie asioita määrätietoisesti eteenpäin.

Kuhmoinen: Kuhmoisten kuhmurat maastopyöräreitistö ja Unto Sarvalan panos hankkeen eteen

Perustelut: Vuoden 2019 aikana valmistui Kuhmoisten Kuhmurat -maastopyöräilyreitistö, joka tarjoaa uuden merkittävän liikkumismuodon Kuhmoisiin. Kuntalaisilta on tullut toive huomioida hanke ja sen puuhamiehenä erityisesti Unto Sarvala, joka antoi suuren panoksen hankkeen toteutumiseksi.

Kyyjärvi: Kuntoportaat Harsunkankaan ulkoilualueelle

Perustelut: Tanja Kyrönlahti ja Viivi Humalajoki ovat toimineet aktiivisesti “Harsunporras” yleishyödyllisen investointihankkeen ideoinnissa, suunnittelussa ja toteutuksessa. Heidän ansiostaan Harsunkankaalle on saatu kuntoportaat, jotka antavat kuntalaisille mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen, kunnon kohottamiseen, perheliikuntaan ja yhteisöjen henkisen ja fyysisen kunnon tukemiseen. Tanja ja Viivi järjestivät portaiden rakennustalkoot kesällä 2019.

Laukaa: Seppo Tammela

Perustelut: Seppo aloitti suunnistusharrastuksen jo vuonna 1957.  Osallistui ensimmäiseen Jukolanviestiin 1960.  Tänä vuonna tuli juhla Jukola eli hän osallistui 60 kerran peräkkäin Jukolan viestiin.  Merkittävää on, että Tammelan veljekset ovat osallistuneet 19 kertaa veljesjoukkueena Jukolaan.  Seppo Tammela on kävelevä tai juokseva tietosanakirja Jukolasta. Tänä vuonna hän voitti H 75-sarjassa SM-hopeaa hiihtosuunnistussprintissä.

Luhanka: Tammijärven Tammi ry:n seuratoiminta

Perustelut: Tammijärven Tammen pitkäaikainen ja monipuolinen seuratoiminta.

Muurame: Muuramen Kuntorastit

Perustelut: Muuramen Rasti on järjestänyt jo 20 vuoden ajan kaikille avoimia laadukkaita kuntorasteja. Kesäisin rasteja on kiertänyt viikoittain 283 tapahtumassa yhteensä lähes 15000 suunnistajaa ja aina ajantasaisilla kartoilla. Osallistujina on ollut kaikenikäisiä kuntoilijoita ja suunnistajia.

Pihtipudas: Ploki Pihtipudas ry:n junioritoiminta

Perustelut: Ploki on maamme vanhin juniorilentopallon erikoisseura, jonka toiminnalla on ja on ollut merkittävä vaikutus paikkakunnan lasten ja nuorten liikunnan harrastamiseen sekä paikkakunnan lentopallokulttuurin syntymiseen ja kehittymiseen. Katsomo notkuu ja raikaa kun Ploki pelaa!

Saarijärvi: Terhi Hiltunen lasten ja nuorten liikuttajana Saarijärvellä

Perustelut: Terhi Hiltunen toimii Saarijärveläisen urheiluseura Pullistuksen junioripäällikkönä. Terhi on edistänyt Saarijärvellä, niin seurojen välistä kuin kaupungin kanssa tehtävää yhteistyötä. Liikuntatoimintaa lapsille ja nuorille Terhi on järjestänyt ja ollut järjestämässä urheiluseuroissa, kouluissa, yhdistyksissä ja kaupungin tapahtumissa, joten voidaan todeta, että Terhi on liikuttanut todella kattavasti saarijärveläisiä lapsia ja nuoria.

Toivakka: Liikuntapaikkojen hoito Toivakassa

Perustelut: Toivakan kunnan liikuntapaikat on hoidettu isolla sydämellä ja näin ollen niistä on iloa niin kuntalaisille kuin lomalaisille.

Uurainen: Aittovuori Trail Centerin toteutus ja ylläpito

Perustelut: Aittovuori Trail Center on palkittavien toteuttama ja ylläpitämä maastopyörärata, joka monipuolisuudellaan edistää kunnan asukkaiden maastopyöräharrastusta. Hyvää palautetta saanut rata houkuttelee harrastajia myös kunnan ulkopuolelta. Radalla on järjestetty kilpapyöräsarjan osakilpailuja ja rataa hyödynnetään kilpapyöräilyvalmennuksessa. Vastaavia pysyvästi merkittyjä maastopyöräratoja on Suomessa vain muutamia.

Viitasaari: Viitasaaren Suunta ry:n tavoitteellinen työ suunnistusharrastuksen parissa 

Perustelut: Viitasaaren Suunta ry. on 40 vuoden ajan toteuttanut tehtäväänsä määrätietoisesti suunnistusharrastuksen puolesta. Monipuolinen toiminta mm. iltarastien ja Oravapolkukoulun merkeissä on saanut eri sukupolvet ja perheet liikkeelle. Seuran toiminnassa yhdistyy mielekkäällä tavalla liikunta ja elämykselliset luontokokemukset.

Äänekoski: Äänekosken Huiman järjestämät aikuisten hiihdon SM-kilpailut 29.-31.3.2019

Perustelut: Äänekosken Huiman hiihtojaoston ja Äänekosken kaupungin yhteistyössä järjestämiin hiihdon SM-kilpailuihin osallistui yli 300 vapaaehtoista toimitsijaa. Suomen Hiihtoliiton ja kilpailujen TD:n antamat lausunnot kilpailujen järjestämisestä olivat erinomaisia. Tapahtuma keräsi yhteensä yli 10 000 katsojaa, jonka lisäksi tapahtuma televisioitiin kaikkina kolmena päivänä YLE:n toimesta.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy