Keskittämisasetus astui voimaan viime viikon torstaina. Uusi asetuskaavailu aiheutti kiivasta somekeskustelua ja pelkoa syöpäleikkausten saatavuudesta Keski-Suomessa. Kysyimme, onko pelko tarpeen ja saimme tyhjentävän vastauksen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnuselta ja hallituksen puheenjohtaja Leila Lindelliltä.
Keskisuomalaisilla on herännyt huoli syöpäleikkausten saavuttettavuudesta uuden Sairaala Novan sekä keskittämisasetuksen voimaan tulon myötä. Somekansa on rallattanut voimakkaasti aiheen parissa, myös valtamedia on vienyt asiaa väärille raiteille. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen ja sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Leila Lindell ovat saaneet vastaanottaa huolestuneita viestejä.
– Ollaan jopa pelätty keskittämisasetuksen vaikutuksista hoidon saantiin sekä vihjailtu Sairaala Novan näivettyvän aluesairaalatason yksiköksi. Näin ei missään tapauksessa ole eikä tule tapahtumaan, Juha Kinnunen rauhoittelee.
Ihmisten pelkona on ollut, että syöpäpotilaiden hoito valuu pois Keski-Suomesta.
– Tämän osalta voin antaa rauhoittavan viestin, että keskisuomalaisten syöpäpotilaiden hoidon diagnoistiikka, hoidon suunnittelu ja sen kokonaisuuden toteuttaminen säilyy Keski-Suomessa samalla tavalla kuin se on ollut tähän saakka toteutettuna.
Niissä tapauksissa jotka keskittämisasetuksessa on luokiteltu ”hyvin harvinaiseksi syöpätapaukseksi” tapahtuu kirurginen hoito yliopistosairaalassa.
– Näitä on vuositasolla vain muutamia kymmeniä tapauksia, alle sata. Diagnostiikka, jatkohoito ja kuntoutus tapahtuu Jyväskylässä jatkossakin, Kinnunen selventää.
Voimassa ollut järjestämisasetus joka oli voimassa, ja joka lähti lausuntokierrokselle vuosi sitten olisi, merkinnyt sitä, että kirurgisia toimenpiteitä olisi siirtynyt useita satoja, jopa 1500 yliopistosairaaloihin.
– Neuvotteluprosessi eri vaiheineen on johtanut siihen, että näitä oikeasti siirtyviä, keskittämisasetuksen sisään kuuluvia leikkauksia on noin sata tai alle. Tilanne on muuttunut merkittävästi siitä, mille se näytti vuosi sitten, Kinnunen sanoo.
Kinnunen ei osaa sanoa lonkalta, mikä on syöpäleikkausten suhde muihin leikkauksiin. Joka tapauksessa sairaala Novassa tullaan tekemään useita tuhansia leikkauksia vuodessa.
– Sellaisessa toimenpiteessä, jotka ovat ensi vaiheen parantavaan hoitotulokseen tähtäävää, esimerkiksi ruoansulatuskanavaan kuuluvan elimen osittainen poistaminen, tehdään muualla. Etäispesäkkäiset leikkaukset ja niiden hoitaminen jatkuu Jyväskylässä niin kuin aikaisemminkin.
Potilaan näkökulmasta katsottuna positiivisiia asioita on paljon.
– Yksittäisen potilaan näkökulmasta katsottuna on plussaa on, että hoidon suunnittelu ja jatkohoidot tapahtuvat edelleen Keski-Suomessa. Toinen tärkeä asia on, että ratkaisulla meille ei tule suurta asiantuntijoiden katoa syöpähoitojen ympäriltä. Siirtymät kohdistuvat rajattuun määrään potilaita ja rajattuun määrään ammattilaisia. Hyvä syövän hoidon kokonaisosaaminen moniammatillisine tiimeineen jatkavat Sairaala Novassa, Kinnunen lupaa.
Äänekoskelaisten osalta ei merkittävää muutosta ole luvassa tai tulossa.
– On ollut pelko, että konsultaatioiden määrä vähenee terveyskeskuksissa. Tällä muutoksella ei pitäisi olla minkäänlaisia vaikutuksia, Kinnunen vakuuttaa.
Äänekoskella erikoissairaanhoito onnistuu. Kinnunen näkee ilmassa positiivisen kehityskulun merkkejä.
– Digitaaliset työvälineet ja niiden käytön arkipäiväistyminen paranee koko ajan. Näen sen, että konsultaatio tai terveyskeskukseen tiimien muodostaminen paranee. Äänekoskella mielenterveys- ja päihdepalveluiden puolella siellä on palveluita kokeiltu varsin onnistuneeksi.
Koulutuksen tilanne on sen kaltainen, jota keskittämisasetus ei heilauta puoleen eikä toiseen.
– Tällä on niin rajattu vaikutus, joka kohdistuu lähinnä erityisosaamiseen. Lyhyellä aikavälillä ei ole tulossa heikennyksiä, ehkäpä paremminkin päinvastoin.
Fyysisten puitteiden osalta Sairaala Novassa syöpäpotilaiden hoito paranee entisestään. Uudessa sairaalaassa laitekanta tulee säilymään ajantasaisena seuraavat 12 vuotta.
– Diagnostiikan osalta esimerkiksi kuvantamisen laitteet ovat viimeistä laatua. Laitteet ovat tuotettu samalta järjestelmätoimittajalta. Olemme tehneet toimittajan kanssa elinkaarisopimuksen, joka turvaa laitteiston uusimisen sitä mukaa, kun laitteisiin tulee uusia päivityksiä. Diagnostiikan osalta niin laitteiden että osaamisen kannalta laatu paranee. Sädehoidon mahdollisuudet paranevat myös uusien, nykyaikaisten laitteiden myötä. Tässä mielessä potilaiden hoito paranee olennaisesti, Kinnunen iloitsee.
Myös sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja, äänekoskelainen Leila Lindell, pitää tärkeänä, että keskisuomalaisille tuodaan julki uusien puitteiden ja laitteiden mukanaan tulemat hyödyt.
– Nyt meillä on käytössämme viimeisimmät tutkimusvälineet. Tämä ei aikaansaa syöpäpotilaiden koko hoitokokonaisuuden hoidossa kuin sen, että tietyissä tapauksissa leikkaus tehdään siellä, missä on siihen erikoisosaaminen.
Haloo on noussut ennen aikojaan ja lähes turhasta.
– Osaajien huoli omasta erikoisalasta on vahvin asia, miksi keskustelu on lähtenyt käyntiin. On ymmärrettävää, että jokainen ammattilainen pitää puoliaan, ja tuo omia näkökantojaan esille. Julkinen keskustelu ei ole ollut turhaa, mutta kolikolla on myös toinen puoli: nyt saatettiin turhaa pelkoa aikaiseksi niin syöpäpotilaisiin, että heidän omaisiinkin, joilla on jo huolta muutenkin. On väärin tuoda huoli sairastuneelle sekä hänen läheisilleen.
Ammattilaisten etiikka nousee pohdintaan siinä missä median vastuu uutisoinninssaan.
– Pitäisi miettiä miten käyttäydytään, miten viestiä viedään ja miten vaikutetaan. Koko projektin tärkein on torjuntavoitto, josta iso kiitos lähtee hallituspuolueiden keskisuomalaisille kansanedustajille. Saimme heidän avullaan vakuutettua sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurun ja hänen avullaan pelastettua Keski-Suomeen noin 1400 syöpäleikkausta. Me olemme monella alueella Suomessa edelläkävijöitä, Leila Lindell sanoo.
Sairaala Nova aloittaa toimintansa juuri tällä hetkellä
Tätä haastattelua tehdessä on Juha Kinnunen katsomassa kuinka muutto vanhasta sairaalasta uuteen uljaaseen sujuu. Muuttoa on tehty eilisestä alkaen, ja tarkoitus on, että kaikki potilaat siirtyvät uuteen vielä tämän päivän aikana.
– Muuton H-hetki on käsillä ja käynnissä. Potilaiden hoidon tasoa on tehty testipotilailla on viimeisen parin viikon aikana. Psykiatrisen puolen potilaiden muutto tapahtuu tänään maanantaina ja huomenna tiistaina.
– Kaikki kuuman sairaalan toiminnat, synnytykset ja vuodeosastopalvelut siirtyvät tänne tänään, Juha Kinnunen kertoo muuttohässäkän keskeltä.
Kinnunen kertoo, että talossa on melkoinen säpinä päällä.
– Keskiviikon jälkeen on vanha talo yhjä potilaista, jos ei vastaan tule mitään yllättävää.
Viime hetken viimeistelyistä huolimatta, Kinnunen kertoo, että talossa ollaan jo tohkeissaan.
– Säätämistä riittää vielä, ja totta kai pieniä huolia on, kuinka kaikki lähtee toimimaan. Tämä on historiallinen hyppy eteenpäin, Juha Kinnunen sanoo.
Vanhan sairaalan aluetta ollaan kaavoittamassa asuntoihin ja sekä liiketoimintaan hyvinvointiteemalla.
– Tontti rakennuksineen on myynnissä ja neuvotteluja käydään parhaillaan, Leila Lindell sanoo.