ÄKS

Huuli lentää ja valmista tulee – SM-hiihtojen talkoorinkiin on pesiytynyt hyvä ja tekevä porukka

20.03.2024 10:11
Aitatalkoolaiset Vesa Rautiainen, Taisto Viik, Leo Poikolainen, Niilo Kautto ja Yrjö Hokkanen osallistuvat kisajärjestelyihin hyvällä sykkeellä. 

Äänekosken Liikuntapuistossa on käynyt sähinä lähes yötä päivää. Ensin valvottiin lumetusta, sitten alettiin tehdä mainosaitoja sekä tv-kameroille torneja. Monenlaista on vielä edessä, ennen kuin päästää kuulemaan ensimmäinen lähtölaukaus. Isot kilpailut eivät onnistuisi ilman väsymättömiä ja uutteria talkoolaisia. 

 

Suolahtelainen Yrjö Hokkanen lastaa taapelista lautoja moottorikelkan perään, jotta päästään hommiin. Kun aikansa seuraa talkoolaisten puuhia, huomaa, että valmista aitaa tulee hyvän huumorin kukkiessa. Talkoolaiset ovat myös varsin itseohjautuvaa sorttia, joten päällysmies voi vain myhäillen katsoa, kuinka homma etenee. Puoli kilometriä aitaa alkaa olla jo valmiina.

Kun Hokkaselta kysyy, onko talkootunnit ylhäällä, hän päästää mojovan naurun.

– Mitä sitä laskemaan mokomaa! Kolme viikkoa lumetettiin kolmessa vuorossa, ja välillä kärsin koronan, mutta nyt olen taas ruodussa, Hokkanen naurahtaa.

Pitkän linjan  hiihtoaktiivi Taisto Viik, toimii talkoolaisten päällysmiehenä eli talkoovastaavana. Hän ei katsele mitä toiset tekee, vaan tarttuu vasaraan sen minkä kahvinkeitolta ja muilta juoksevilta asioita ennättää.

– Ite minä oon ihteni semmoiseksi nimittänyt, Viik virnuilee.

Viik kertoo, kuinka myös Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, POKE, osallistuivat mainosaitojen tekoon.

– Opiskelijat ovat yhtenä hyvänä apuna tässä hommassa. Latujen alle on rakennettu alituksia, eli putkisto, jossa kulkee kilometreittäin kaapelia, joka mahdollistaa televisioinnin, Viik kertoo.

Hän laskee, että aktiivisessa talkooringissä on parikymmentä käsiparia.

– Hyvin on saatu porukkaa töihin, sillä tämä on mukavaa hommaa ja on mielekästä touhuta hyvän asian puolesta, hyvällä porukalla. Tämä talkootyö on hyvää liikettä meille eläkeläisille, Viik sanoo.

Pauke vain kävi kun mainosaitojen pitimiksi lyötiin paaluja. Koska paikalla on toimittaja, saavat talkoolaiset vastata kysymyksiin, kuten miksi tätä hommaa ei tehty jo syksyllä?

– Kun näiden aitojen pitää olla 1,2 metriä korkeat lumen pinnasta mitattuna, eikä me vielä syksyllä osattu tietää, kuinka vahva lumikerros on, Viik toimittaa.

Stadionilla on reippaan metrin verran lunta.

– Lumivarmuutta riittää kyllä, vaikka kevätkelit yllättäisi, Viik sanoo.

Kun aidat saatiin valmiiksi, on tornien vuoro.

– Saatiin hyvä sponsori, jolta tulee rakennustelineitä, niin ei tarvitse ihan kaikkea tehdä puusta.

Talkootyöt ovat edenneet aikataulun mukaisesti. Kisaviikonloppuun on kaikki valmiina.

– Kilpailunjohtaja Timo Kuorelahti ja järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Eero Poikonen ovat hyviä vetäjiä, joilla on tarkkaa näkemystä ja vahvaa kokemusta kisojen järjestelyistä. Isona apuna on Eero Hakosen tekemät listat vuoden 2019 SM-kisoista. Tiedän vanhastaan, että kunhan kisapäivät lähestyvät niin kiire kasvaa meillä talkoolaisillakin. Ei tämä onnistuisi millään, jos ei olisi näitä pyyteettömiä apukäsiä, Taisto Viik sanoo kiitollisena.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy