Hallituksen raha-asianvaliokunta päätti tänään sitoumuksesta Metsä Groupin Äänekosken biotuotantolaitoksen energiatukeen. Sitoumuksen määrä kohosi aiemmin kaavaillusta 29 miljoonasta eurosta 32 miljoonaan euroon.
– Äänekosken biotuotelaitoksessa yhdistyy elinkeinoelämän uudistuminen, työllisyysnäkymät ja kestävä kehitys. Hanke osoittaa, että Suomella on edelleen edellytykset menestykseen vihreän kullan maana, työministeri Lauri Ihalainen summaa.
Metsä Fibre haki energiatukea Äänekosken biotuotetehtaan energiakonsepteihin. Kokonaistukimäärän noston perusteeksi hallitus katsoi teknologian uutuusarvon. Valtion budjetissa energiatuelle on varattu kaikkiaan 35 miljoonaa euroa, jota täydennettiin helmikuun lisätalousarviossa 30 miljoonalla.
– Valtion tehtävänä ei ole valita menestyviä yrityksiä, vaan tarjota menestymisen mahdollisuudet ja tuki teollisuuden uudistumiseen. Tästä Metsä Fibrelle myönnetyt tuet ovat mielestäni erinomainen esimerkki, Ihalainen toteaa.
Metsä Groupin Äänekoskelle kaavailtu biotuotehdas on toteutuessaan Suomen historian suurin metsäteollisuuden investointi. Hankkeen arvoksi arvioidaan 1,1 miljardia euroa ja sen rakennusaikaiset vaikutukset olisivat noin 6000 henkilötyövuotta. Fibre on aikeissa hankkia noin 70 prosenttia laitoksen tarvitsemista laitteista ja koneista kotimaasta.
Rakennustöiden on kaavailtu alkavan kesällä. Laitoksen tuotannon olisi tarkoitus käynnistyä syksyllä 2017.