Iita Konoselle tempauksen nuorten SE ja Huimalle joukkuepronssi

16.07.2021 10:57
Iita Kononen, tempaus 76 kiloa, SE T15 sarja 64 kg. Kuvaaja Jaarli Pirkkiö.

Painonnoston nuorten SM-kisoissa maanantaina oli huimalaisista Iita Konosen ja Kalle Ranta-Nilkun vuoro nostaa.

Mari Paananen huolsi Iitaa, joka sarjassa 64 hallitsi hienosti ennakkosuosikin paineet tempaamalla varmasti 70, 73 kiloa ja kolmannellaan sarjan viimeisenä nostajana 76 kiloa, jolla paransi kilon nimissään olevaa 15-vuotiaiden Suomen ennätystä. Työnnössä jatkui onnistumisten putki. Iita työnsi syväkyykkyyn ensin 80, sitten 83 ja vielä 86 kiloa. Noston jälkeen Iita juoksi onnellisena ja hyppäsi vauhdilla äitinsä Marin syliin. Siinä kaksi Suomen mestaria halasi toisiaan. Iitan tulos 162 kiloa, rikkoo 17-vuotiaiden EM-kisojen A-rajan sarjassa 64 kiloa. Iita nosti aiemmin jo 15-vuotiaiden A-rajan 155 kiloa. Puolassa kisataan 15- ja 17-vuotiaiden EM-kisat 20.-27.8.2021.

Kisa parhaan tyttönostajan tittelistä kävi vielä tiukkana, sillä Keravan Bodonoksen Janette Ylisoinilla oli vielä kaksi työntöä jäljellä, mutta 94 kilon nostot eivät onnistuneet. Sinclair-pisteiden valossa koko kisojen paras, siis sekä 15- että 17-vuotiaiden tyttönostaja oli Iita 214,835 pisteellä. Janeten tulos sarjassa 71 kiloa oli 164 kiloa (74+90), josta sinclairia 212,576 pistettä.

Iita ja Mari huolsivat yhdessä Huiman viimeisen nostajan, Kalle Ranta-Nilkun sarjassa 81 kiloa. Kallen avaustempaus 70 kilosta pyörähti ylitse, mutta kylmän viileästi Kalle kuormautti ennätysrautansa 72 kiloa toiseen ja nosti sen, kuten vielä 74 kiloakin. Työnnössä suorilla käsillä lepäsi 90 kiloa. Toisella Kalle haki ennätystään 97 kilolla, mutta nosto jäi vedoksi. Kolmas oli jo hyvä yritys, sillä raudat kääntyivät hyvin rinnalle kyykkyyn, mutta työnnössä oli liian vähän vauhtia ja nosto epäonnistui. Kelpo nostot SM-kisan ensikertalaiselle, tempaukseen 4 kilon kohennus ja tuloksella 164 jäi vielä kaksi nostajaa taaksekin tässä sarjassa, Kallen ollessa viides. Sarjan voitti Kalajoen Junkkareiden Miro Manderbacka 208 kilolla tempaamalla 92 ja työntämällä 116 kiloa. Jossiteltavaa jäi, sillä Kalle ilmoitettiin vahingossa väärään sarjaan, sarjassa 73 kiloa Kalle olisi ollut pronssitaistossa.

Paras 15-vuotias poikanostaja oli sarjan 81 kg voittanut Hannes Pränni Ounasvaaran AtleettiKlubista 201 kg tuloksella tempaamalla 88 ja työntämällä 113, josta pisteitä 256,297 p. Paras 17-vuotiaiden poikanostaja oli sarjan 89 kg voittanut Konsta Suoniemi OAK:sta tuloksella 254 kg, josta tempaus 111 kiloa ja työntö 143 kiloa uusi 17-vuotiaiden SE, pisteet 299,08 p. Seurapisteissä Huima oli kolmas 15-vuotiaissa ja viides 17-vuotiaissa.

Huiman nostajia valmentanut ja itsekin nostanut Mari Paananen piti reissua erityisen onnistuneena, sillä jokainen huimalainen nosti hienosti SM-lavalla omalla tasollaan ja jopa ennätyksiään. Siitä palkintona Äänekosken Huiman painonnostajille pronssi, 15-vuotiaiden joukkuekisassa (Iita, Aapo, Tilda). Sipuli eli päänuppi oli siis kunnossa Huiman nostajilla ja helle hallitiin, vaikka hotellissa ei ollut lainkaan ilmastointia. Seuraava koitos onkin jo reilun viikon päästä, kun peruskoululaisten mestaruuskisat kisataan Rovaniemellä 24.-25.7.2021 ja heti perään jatketaan Rovaniemellä Punttikarnevaaleilla aina 30.7.2021 saakka. Kilpailusuma johtuu koronarajoitusten siirroista, peruskoululaiset kisataan tavallisesti helmikuun alussa ja nuorten SM-kilpailut toukokuun lopussa.

Tulokset:  Painonnoston 15- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailut 11.-12.7.2021, Rovaniemi

Toinen päivä 12.7.2021

Tytöt 15 vuotta
Sarja 64 kg (12.7.)
1. Iita Kononen ÄH (-06/61,8) 162 kg (76 T15SE+86) 214,835 p.
2. Minni Hormavirta LoLif (-08/61,12) 128 kg (58+70) 170,922 p.
3. Olga Kononen PuKa (-06/61,8) 111 kg (50+61) 147,202 p.
4. Sara Rajatalo OAK (-06/59,21) 100 kg (44+56) 136,266 p.
Gerta Jürgenson RK (-06/62,99)- (-+0)

Tytöt 17 vuotta

4. Ansa Pajatie HWJ -04/61,84) 110 kg (50+60) 145,817 p.
5. Sara Rajatalo OAK (-06/59,21) 100 kg (44+56) 136,266 p.
Gerta Jürgenson RK (-06/62,99) – (-+0)

Sarja 81 kg (12.7.)
1. Miro Manderbacka KJ (-05/74,36) 208 kg (92+116) 264,641 p.
2. Hannes Pränni OAK -06/74,07) 201 kg (88+113) 256,297 p.
3. Onni Ruoho TAK (-04/76,54) 200 kg (89+111) 250,44 p.
4. Eemeli Toivonen LoLif (-04/79,99) 178 kg (83+95) 217,766 p.
5. Kalle Ranta-Nilkku ÄH (-05/73,7) 164 kg (74+90) 209,711 p.
6. Rasmus Paakkunainen TP (-05/77,59) 163 kg (73+90) 202,619 p.
7. Miko Vuorenmaa LeKi (-05/76,03) 115 kg (50+65) 144,528 p.

Seurapisteet: 15-vuotiaat: 1. Ounasvaaran Atleetti Klubi 58, 2. Puntti-Karhut 24, 3. Äänekosken Huima 15, 4. Kalajoen Junkkarit 10, 5. Lahden Atomi, Bodonos, Lempäälän Kisa, Lohtajan Veikot, Raution Kisailijat ja Ylöjärven Ryhti 7.

17-vuotiaat: 1. Ounasvaaran Atleetti Klubi 68, 2. Puntti-Karhut 44, 3. Tampereen Pyrintö 19, 4. Rovaniemen Reipas 17, 5. Äänekosken Huima 15, 6. Kalajoen Junkkarit 13.