ÄKS

Ilmastovahti tuli kaupunkiin – Äänekosken kaupunki ottaa käyttöön Ympäristö- ja ilmastovahti-palvelun päästövähennysten seuraamiseen

17.01.2023 11:35
Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen ja ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen esittelevät kaupunginjohtaja Matti Tuonoselle Ilmastovahtia. – Todella vaikuttavaa, kuinka yhdeltä sivustolta näkee konkreettisesti ja selkeästi kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelman toimenpiteet ja niiden etenemisen, Tuononen toteaa.

Ympäristö- ja ilmastovahdilla seurataan Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelman toimenpiteiden edistymistä sekä alueellisten päästövähennysten toteutumista.

 

Äänekosken kaupunkistrategiassa on päästövähennystavoitteeksi vuoteen 2030 määritelty 80 prosentin vähennys vuoteen 2005 verrattuna. Tähän mennessä päästöt ovat vähentyneet noin kolmasosalla vertailuvuodesta.

Näyteikkuna kaupungin ympäristö- ja ilmastotyöhön

– Kaupungilla on tehty paljon ympäristö- ja ilmastotoimia ja ne on nyt saatu koottua ympäristö- ja ilmastovahtiin avoimesti kaikkien saataville. Asukkaat, päättäjät ja kaupungin työntekijät voivat seurata tehtyjä toimia ja mitä on meneillään. Palvelu tarjoaa siis näyteikkunan kaupungin ympäristö- ja ilmastotyöhön, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen sanoo.

– Todella vaikuttavaa, kuinka yhdeltä sivustolta näkee konkreettisesti ja selkeästi Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelman toimenpiteet ja niiden etenemisen, kaupunginjohtaja Matti Tuononen toteaa.

Tällä hetkellä Äänekosken ympäristö- ja ilmastovahdissa on jo yli sata toimenpidettä jaoteltuna eri aihealueittain. Myös kaupunkikonserniin kuuluvat organisaatiot ovat palvelussa mukana. Toimenpiteitä ovat esimerkiksi aurinkopaneelien asennukset kaupungin omistamiin kiinteistöihin, purkubetonin uusiokäyttö infrarakennushankkeissa sekä Häränvirran varrelle vuonna 2015 perustettu lahopuupuisto. Jokaisesta toimenpiteestä on lyhyt kuvausteksti. Oheistiedoista selviää projektiaikataulu, edistymisen tilanne sekä toimenpiteestä vastaava vastuutaho. Toimenpiteiden lisäksi ympäristö- ja ilmastovahti sisältää alueellisten päästöjen seurantaikkunan.

– Tällä hetkellä palvelussa ilmoitetut toimenpiteet ovat pääosin aiemmin tehtyjä tai nyt meneillään olevia. Jatkossa sinne lisätään myös lähivuosille suunniteltuja asioita. Lisäksi mittaristoa pyritään ulottamaan toimenpidetasolle havainnollistamaan niiden edistymistä. Esimerkiksi aurinkopaneelien tapauksessa voidaan kuvata energiantuotannollinen kehitys vuositasolla, ilmastokoordinaattori Juho Liimatainenkertoo.

Ideoita otetaan vastaan

Ympäristö- ja ilmastovahti perustuu alun perin Helsingin kaupungille vuonna 2019 luotuun, Kausal Oy:n kehittämään avoimeen lähdekoodiin. Sittemmin vastaava palvelu on otettu käyttöön useissa muissa kaupungeissa ja kunnissa, hiljattain myös Jyväskylässä ja Viitasaarella. Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmastovahti on toteutettu osana Elämän kestävä Äänekoski -hanketta, joka on Ympäristöministeriön rahoittama.

– Ympäristö- ja ilmastovahtia on tarkoitus kehittää jatkuvasti. Otammekin mielellämme vastaan ideoita palvelun jalostamiseksi sekä toimenpide-ehdotuksia siitä, mitä kaupunki voi tehdä kestävämmän ympäristön eteen, Liimatainen sanoo.

Äänekosken ilmastovahtiin voi tutustua osoitteessa https://ymparistovahti.aanekoski.fi

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy