Myönteinen ja luottavainen ilmapiiri vallitsee biotuotetehdasta odotellessa koko Keski-Suomessa, ei vähiten Äänekoskella. Tätä kiittelivät sekä kaupunginjohtaja Hannu Javanainen että maakuntajohtaja Anita Mikkonen seututilaisuudessa perjantaina Äänekosken kaupungintalolla.
– Innovaatioille tulee saada siivet. Töitä pitää tehdä lujasti, että investoinnista saadaan kaikki irti, kannusti Mikkonen.
ELY-keskuksen liikennevastuualueen johtaja Jukka Lehtisen mukaan uusi tehdas tulee lisäämään raskaan liikenteen määrää Kotakennääntiellä jopa 25 prosenttia.
– Kaikki mikä on nyt mahdollista, on luvattu ja toteutuu aikanaan, niin maanteillä kuin radoilla. Yhteistyö Metsä Groupin kanssa on tiivistä, Lehtinen vakuutti.
Ääneseudun Kehitysyhtiön toimitusjohtaja Sari Åkerlund kertoi, että tehdasprojekti alkaa vanhojen rakennusten purkamisella, mikä nielaisee heti kärkeen 5 – 6 miljoonaa euroa.
– Valmis tehdas kolminkertaistaa puun käytön: puurekkoja tulee liikkumaan vuorokaudessa 260 ja täysiä junalastillisia kolme. Lisäksi samoja kulkuväyliä käyttävät esimerkiksi CP Kelco, Valtra ja Suolahden vaneritehdas, Åkerlund muistutti. Liikenne ja logistiikka ovat siis isoja ja tärkeitä suunnittelun kohteita. Työpaikkojahan tämä kaikki tuo tullessaan, välillisesti 2500 työpaikkaa. Samalla lisääntyy koulutustarve.
Liikennekohteet yksilöi kaupunginjohtaja Javanainen.
– Nelostie, kaupungin sisäiset järjestelyt, jotka muun muassa siirtävät lukion toisaalle, radan sähköistys Jyväskylästä Äänekoskelle, alempi tieverkko ja sillat sekä lentoliikenne.
Yhteistyökuvioista Ääneseudulla kiinnostavat esimerkiksi Jyväskylään syntyvä Yritystehdas sekä Barentsin alueen alihankinnat yhdessä Jykes Oy:n kanssa.
Työllisyysasiamies Auli Savolainen Äänekoskelta muistutti, että valoisista tulevaisuudennäkymistä huolimatta kaupungin työttömyysaste pysyttelee 20 prosentissa.
– 1800 kaupunkilaista on vailla työtä. Osa tästä joukosta pysyy valitettavasti työnhakijoina, tulipa uusi tehdas tai ei, sillä työttömyyteen liittyy usein osaamisvajetta tai vajaakuntoisuutta.Rakennetyöttömyyden ratkaisu tuntuu olevan ikuisuuskysymys.
Keski-Suomen liiton ja ELY-keskuksen seutukierros päättyi Äänekoskelle. Kierroksella kerättiin evästyksiä maakunnan kehittämissuunnitelmien pohjaksi: mihin toimenpiteisiin julkista rahaa lähivuosina suunnataan? Toimeenpanosuunnitelma rahoitusesityksineen laaditaan työ- ja elinkeinoministeriölle syyskuun loppuun mennessä.