ÄKS

Investoinnit tarkasteluun – säästöjä tavoitellaan reilun kahden ja puolen miljoonan euron edestä

04.05.2020 20:26 (muokattu 04.05.2020 20:29)
Lähiliikuntapaikat jäävät tänä vuonna vaille euroja. Arkistokuva.
Äänekosken talous sukeltaa, joten jo suunniteltuja investointeja halutaan siirtää tulevaisuuteen. Leikkauslista puhutti valtuustoa lähes kaksi tuntia.

Valtuusto keskusteli asiasta varsin värikkäin sanakääntein. Äänestyksen jälkeen kaupunginhallituksen esitys tuli valituksi äänin 31-12. Tuloksen luennan jälkeen alkoi sataa eriäviä mielipiteitä, niitä tuli lähes kaikilta äänestyksen hävinneeltä valtuutetulta.

Asiaa on käsitelty valtuuston iltakoulussa sekä kaupunginhallituksessa. Liipasimella ovat myös lähiliikuntapaikkojen investoinnit. Kiristyneessä taloustilanteessa esitetään leikkauksia talouden tasapainottamiskeinona muun muassa Koiviston koulun piharakentamiseen, Sumiaisten, Konginkankaan sekä Mämmen urheilukentille, Sumiaisten ja Konginkankaan kaukaloihin, Suolahden ja Äänekosken kuntosalilaitteisiin, Liikuntalon yleisurheilutilaan ja Äänemäen laskettelurinteeseen.

– Tulopohjamme on rapautunut koronan vuoksi, ja rahaa on käytössämme vähemmän kuin laskettiin. Talouden kanssa on oltava tarkkana, se on tämän esityksen lähtökohtana, talousjohtaja Tapani Hämäläinen sanoi.

– Jostain on säästöjä saatava, ja tämän esityksen pohjalta ollaan säästämässä kaikilta. Demarit ovat valmiita hyväksymään tämän esityksen, Seppo Ruotsalainen sanoi.

Vasemmistoliiton ryhmä haluaa pitää kiinni siitä, mitä budjettiin on merkattu ja jo hyväksytty.

– Toivon, että Sumiaisiin ja Konginkankaalle osoitettujen lähiliikuntapaikkojen hankintaa ja Äänekosken kirjaston sähköisten ovien hankkimiseen osoitettuja määrärahoja poisteta talousarvioista, Matti Virtanen (vas) toivoi.

Virtasen esitys oli jo ennen kaupunginvaltuustoa kokoontuneen kaupunginhallituksen listalle. Asiasta äänestettiin hallituksessa, ja Virtasen esitys sai kannatusta kolmen äänen verran.

– Lasten liikunnan harrastamisesta ei saa tinkiä, Ehdotan, että vaativasta taloustilanteesta huolimatta investointilistalla toteutetaan alueellisesti tasa-arvoa edustavat ja lasten liikkumista edistävät kohteet eli Koiviston koulun piha, Mämmen ja Konginkankaan kaukalo ja urheilukenttä sekä Sumiaisten urheilukenttä, Anna-Riitta Pentinpuro (kesk) luetteli.

– Tarvitaan vastuullista taloudenpitoa nyt ja heti, Kaikki ovat tärkeitä juttuja, mutta tämä 2,5 miljoonaa olisi hyvä saada pois, sanoi Kari Kiiskinen (sd).

– Nämä säästöt koskettavat kaikkia taajamia tasapuolisesti, Rolf Nyholm (sd) muistutti.

Jari Halttunen (kesk) kantoi huolta taajamien vetovoimaisuuden häviämisestä.

– Reuna-alueet eivät tahdo pysyä investointien tahdissa, Halttunen sanoi.

– Kiitos virkamiehille säästökohteiden listaamisesta. Mitään ei olla lakaisemassa maton alle, vaan tekemässä säästöjä, joita nyt tarvitaan, Marko Laitinen (ps) sanoi ja oli vahvasti esityksen kannalla.

– Nyt on talouden kannalta alkuverryttely, katsotaan mitä sitten tapahtuu kun joudutaan tekemään oikeasti kipeitä päätöksiä, Pentti Salminen (sd) sanoi.

Olli Jämsén sanoi, että korona tulee maksamaan Äänekoskelle kuusi miljoonaa euroa.

– Velkaannumme edelleen, ja velkaantumistahtimme on ollut kova ennen tätäkin. Listalla on hyviä asioita, joita listattu tasapuolisesti. Nyt ei kannata tehdä sulle-mulle päätöksiä vaan vastuullista politiikkaa, Jämsén (kok) sanoi.

– Minun mielestä asioita pitäisi tehdä suunnitelmallisesti ja kiireettömästi. Mikä kiire meillä on mennä tekemään kipeitä ratkaisuja kiireesti. Jokainen on vastuullinen omalla tavallaan, mutta toivon, että rakennetaan porukalla lista, joka hyväksytään. Nyt meillä on edessämme lillukanvarsilista, Sirpa Martins (vas) sanoi.

– Sumiaisiin ja Konginkankaalle ei ole investoitu hyviäkään aikoina, Lauri Lax (ps) harmitteli.

– Luuletteko, että kaupungin talous on ensi vuonna niin vahva, että nämä säästöt toteutettaisiin sitten. Minä en ainakaan usko tähän, Marke Tuominen (ps) pohti.

– Jos Matti Virtanen haluaa tehdä kunnallispoliittisen urotyön, hän vetää esityksensä pois, sanoi Pentti Salminen (sd) ennen äänestystä.

Vastaa

 1. Petteri Nieminen sanoo:

  Demarit on saaneet Pankkarin ja tulevan järjettömän ,kalliin,turhan lumetusjärjestelmän.Nyt muiden kustannuksella säästetään näin toimii hyvä veli verkosto Äänekoskella.Äänestäjät herätkää seuraavissa kunnallis vaaleissa.TerveisinPetteri Perussuomalainen Pitkältä kadulta!!

  1. Pentti Salminen sanoo:

   Arvoisa Petteri Nieminen.
   Kuulopuheisiin uskominen ja halu tulkita asioita itselleen mieluisalla tavalla johtavat puhumaan/kirjoittamaan palturia.
   Ennen kuin tulkitsee kaupungin tekemiä päätöksiä kannattaa tarkistaa tosiasiat päätöspöytäkirjoista.
   Kuntalaisten kannattaisi olla itsekriittisestikin valveilla kaiken aikaa.

   Pentti Salminen

   1. Petteri Nieminen sanoo:

    Onko palturia ja kuulopuheita lumitykki on jo ostettu.On kallis Puuhamaa veronmaksajille liikuntapuisto tulevine lumetusjärjestelmineen ja vesi pumppaamoineen.Jossa eläkeläiset pääsee järjestämään Sm hiihtoja.Miksi tätä kallista hanketta ei jätetä toteutumatta?Hiihto hyvä liikunta muoto ei siihen tarvita kyseistä hanketta.

 2. Timppa sanoo:

  Ylipainehalli piti runnoa väkisin läpi.
  Täysin turha investointi tämäkin, jalkapallo on kesälaji lapsille ja syö vain harrastajia muista lajeista, kun aletaan virittelemään toimintaa läpi vuoden. Pankkariareena nyt on taattua laatua rehellisiltä Kempeleen uskonmiehiltä.
  Kumma ettei saada kulttuurille rahaa millään?

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy