On sanottu, että historia loppuu Jämsään ja siitä pohjoiseen ei rikkauksia löydy – ainakaan maaperästä. Ei pidä paikkaansa!
Metallinilmaisijaharrastuksen lisääntyminen on jonkin verran korjannut ”köyhän” maan leimaa Pohjoisessa Keski-Suomessa. Viikko sitten Toni Mikkonen löysi Äänekosken Mämmeltä pronssikorun osan, joka koru on toisinto seudun arvokkaimmasta harvinaisuudesta, Äänekoski-korusta. Nämä kupurasoljet olivat viikinkiajalla rikkaampien rouvien ja herrojen vaatteiden kannattamia – ja ne ovat alun perin Lounais-Suomen -Satakunnan koruseppien tekosia.
Kotiseutuyhdistyksen metallinilmaisijaharrastajat ovat kolmen vuoden aikana tehneet useampia merkittäviä löytöjä, joilla paikallishistorian kirjoja joudutaan rukkaamaan. Suomen Rautakausi (500 eaa. – 1200 jaa.) on pitkä ja vaiheikas. Äänekoskelta löytyneet metalliesineet ovat lähes kaikki Rautakauden lopulta, ja siten viittaavat selvästi viikinkikulttuurin seurauksiin. Äänekoski- koru on ajoitettu 850-950-lukujen aikaan eli viikinkiajan kukoistushetkiin.
Konginkankaan kotiseutumuseoon paikalliset aktiivit järjestivät viime vuonna hienon näyttelyn löytöesineistä, ja niin tapahtuu tänäkin kesänä. Konginkankaan keskustasta löytyi jo sata vuotta sitten Ristiretkiajan (n. v. 1000 ajalta) hautaröykkiö, jossa oli muun muassa komeita koruja ja aseita kahden vainajan mukana. Eräs harvinaisimpia löytöjä koko sisämaasta.
MIH-ryhmään eli Kotiseutuyhdistyksen metallinilmaisinharrastajiin kuuluu toistakymmentä aktiivia, jotka ovat kolunneet nyt parikymmentä Äänekosken historiallista aluetta. Täytyy muistaa, että aina tarvitaan maanomistajan lupa!
Lauantaina 17.6. klo 10 järjestetään koulutus aloitteleville harrastajille. Siellä käydään läpi myös lakipykälät ja testaillaan laitteita. Paikalla löytöjään esittelemässä MIH-väkeä. Mukana myös Vuoden Huispaaja- tittelin saaneita osaajia, joiden mukana voi jatkossa lähteä etsintäretkille – löytämään lisää Äänekosken Rautakautta.