– Kolesteroli on tärkeä ja välttämätön ravintoaine ja ilman sitä ei tulla toimeen. Elimistömme muodostaa tarvittavan määrän kolesterolia ja muodostaa sitä vähemmän mitä enemmän sitä syöt. Ja päinvastoin, tykitti ÄKSän Ruokasaarnaaja Jari Rossi Äänekoski-Kreikka yhdistyksen järjestämällä Korkean Kolesterolin Kokkikurssilla
Ruoasta saatu kolesteroli ei nosta Rossin mukaan veren kolesterolitasoa.
– Niin, sillä kolesterolitasoa ei ole olemassakaan. Mikä on lääkkeiden merkitys, kun niillä puututaan ihmisen luonnollisiin toimintoihin? Jotkut lääkkeet jopa estävät kolesterolin tuotannon elimistössä, mikä järki tässä on, puhisee Rossi ja listaa kolesterolin hyödyt ja haitat:
HYÖDYT
– Elät pitempään kun kolesterolitaso on korkea
– Kolesteroli suojaa tulehduksilta
– LDL- kolesterolilla on todella tärkeä merkitys ihmisen terveydelle – vahvistaa immuniteettia
– Kolesteroli on monien stressihormonien rakennusaine
HAITAT
– Vanhukset joiden kolesterolitaso on matala kuolevat kaksi kertaa useammin sydänkohtaukseen
– Liiallinen stressi tuhoaa kolesterolin hyvät ominaisuudet
KORKEAN KOLESTEROLIN LÄHTEET:
KANANMUNA-KELTUAINEN (1260mg/100g)
MÄTI (409mg/100g)
KATKARAVUT (231mg/100g)
VOI (178mg/100g)
MAJONEESI (235mg/100g)
LAMMAS (52mg/100g)
SMETANA (82mg/100g)
www.fineli.fi
Tässä menu, joka sisältää runsaasti kolesterolia. Uskallatko kokeilla?
Blinit neljälle
10 g hiivaa
2 ½ dl kädenlämpöistä maitoa
1 ½ dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
¾ dl kermaviiliä
1 munankeltuainen
1 maustemitta suolaa
1 munanvalkuainen
hieman voita
Murenna hiiva maitoon. Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola. Vatkaa taikina tasaiseksi ja anna sen nousta vähintään puoli tuntia. Vatkaa sillä aikaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Sekoita se varovasti taikinaan. Paista blinit pienessä määrässä voita lettupannulla tai blinipannulla.
Toast Skagen (12 hlö)
500 g Katkarapuja
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 dl ranskankermaa
1 dl majoneesia
Tilliä
Ruohosipulia
2 rkl chiliketsuppia
Mustapippuri myllystä
Paahtoleipää
Voita
Hienonna muna haarukalla karkeaksi hakkelukseksi. Sekoita kulhossa ranskankerma, majoneesi, muna, katkaravut ja vihersilput ja mausta kevyesti pippurilla. Paahda paahtoleivät. Anna niiden jäähtyä ja voitele ne sitten voilla. Lusikoi rapuseos leiville. Voit koristella annokset lusikallisella mätiä, tillitupsuilla ja sitruunalla.
Karitsan paahtopaisti kreikkalaiseen tapaan
2 kg paahtopaistia
oliiviöljyä
4 tlk demi glace kastiketta
2 lasia punaviiniä
5 rkl tomaattisosetta
1 kg salottisipulia
6 kpl valkosipulin kynttä
3 kpl kanelintankoa
2 tl juustokuminaa
4 rkl punaviinietikkaa
4 kpl laakerinlehteä
Ruskeaa sokeria
Rouhittua mustapippuria
Rosmariinia
Timjamia
Balsamiviinietikkaa
4 rkl punaviinietikkaa
4 kpl laakerinlehteä
Ruskeaa sokeria
Rouhittua mustapippuria
Rosmariinia
Timjamia
Balsamiviinietikkaa
Sitruunaperunat
2 kg perunaa
2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
4 rkl lusikkaa oliiviöljyä
2 rkl sitruunavalkoviinietikkaa
Suolaa
Rouhittua mustapippuria
Kuori perunat ja suikaloi ranskanpotun paksuisiksi. Pyörittele pottusuikaleet öljyssä ja laita vuokaan. Lisää joukkoon suola ja pirskottele päälle etikkaa. Pese sitruuna kuumalla vedellä ja raasta kuori ja lisää joukkoon. Paahda perunoita n. 15 min 200:ssa asteessa ja pirskottele sitten perunoiden päälle sitruuna mehua. Kypsennä loppuun.
Sabayon (6:lle)
6 kpl keltuaisia
3 dl valkoviiniä
n. 1dl sokeria ( määrä riippuu viinin makeudesta)
Keltuaiset, valkoviini ja sokeri vatkataan vesihauteessa 10-15 min. koko ajan sekoittaen. Vesi ei saa kiehua. Valmis kastike on kiinteää ja kuohkeaa.
Nesteenä voi käyttää myös esim. kuohuviiniä, madeiraa, marsalaviiniä ja erilaisia marja tai hedelmämehua.
Annoksen voi myös gratinoida nopeasti grillivastuksen alla. Tarjoa jäähtyneenä hedelmien kera.