Keskiviikkona se alkaa, Keitelejazz!
Tiesitkös, että…
– syksyllä 1984 silloinen Äänekosken rockmusiikinyhdistys järjesti Rokkishokki tapahtuman yhteydessä jazzkonsertin Koskenhovissa. Esiintymässä olivat Eija Ahvo ja Jukka Linkola. Illan aikana kyseltiin seutukuntalaisten kiinnostusta, josko tilausta olisi myös jazzyhdistykselle. Siitäkös porukka innostui ja jazzyhdistyksen perustamiskokous pidettiinkin jo heti saman vuoden joulukuussa eli 12.12.1984.
– nimi Keitelejazz viittaa luonnollisestikin upeaan Keitele-järveen. Nimeä mietittäessä ei haluttu profiloitua sen kummemmin Suolahteen kuin Äänekoskeenkaan. Tuohon aikaan avustuksia pystyi hakemaan molemmilta kaupungeilta, joten tämänkin suhteen Keitelejazziksi nimeäminen helpotti touhuamista.
– ensimmäinen varsinainen jazzfestivaali järjestettiin v.1985. Konsertteja järjestettiin useamman päivän ajan Äänekoskella Työskillä (Työväentalo) ja Koskenhovissa. Suolahdessa jazzia kuultiin Heikin Pubissa.
– jo ensimmäisillä festareilla oli mukana ulkomaisia esiintyjiä!
– alussa rahallista tukea festareiden järjestämiseen saatiin mm. Äänekosken ja Suolahden kaupungeilta, sekä Äänekosken Osuuspankilta.
– 90-luvulla järjestettiin Keiteleellä myös hilpeitä jazzristeilyitä.
– vuonna 1996 jazzteltta kohosi ensimmäisen kerran Häränvirran rantapuistoon.
– jotta festarikansa pääsee nauttimaan heinäkuun lopun jazzviikosta, täytyy pienen, innostuneen poppoon tehdä töitä ympäri vuoden.
– erilaisia lupia, ilmoituksia ja anomuksia festivaalia varten täytyy tehdä kymmenkunta. Muun muassa maankäyttölupa, anniskelulupa sekä ilmoituksia pelastuslaitokselle ja poliisille. Ensimmäiset lupahakemukset on tehtävä jo heti edellisen vuoden syksyllä.
– artisteja etsitään ja neuvotteluja managerien kanssa käydään jatkuvasti. Monet kiinnitykset ovat vuosien keskusteluiden tuloksia.
– Pentti Jutila on Keitelejazzien virallinen selfiekuningas. Pentin runsaassa kuvagalleriassa on otokset muun muassa Bonnie Tylerin, Carl Palmerin ja Chisun kanssa.
– vuonna 2013 jazzeilla esiintynyt maailman parhaaksi rockrumpaliksi tituleerattu Ginger Baker kärsi selkävaivoista. Riderin mukaisesti hänelle oli hankittu selän lepuutteluun sänky. Vaan Gingerpä ihastuikin backstagen kirppissohvaan! Siinä hän sitten makoili, ihasteli Häränvirran kaunista maisemaa ja antoi jopa haastattelunsakin siitä leppoisasti pötkötellen.
– Jethro Tull-yhtyeen esiintyminen v. 2011 oli Keitelejazzeille menestys. Yleisömäärä oli valtava! Edellisvuoden festivaalin tappio, kesän 2011 ja pitkälle seuraavankin vuoden festarit hoituivat tuon kesän lipputuloilla. Kiitos Ian Anderson ja kumppanit!
– joskus yleisöä ei ole ollut toivotulla tavalla ja talous on mennyt miinukselle ja pahasti. Kolmeen kertaan Keitelejazzin hallituksen harvat ja valitut ovat joutuneet menemään hattu kourassa pankinjohtajan puheille lainan hakuun. Nimi alle ja talot pantiksi!
– festivaalialueelle on yritetty päästä sisään ilman lippua monenmoisin keinoin: on juostu täysillä lippuluukun ohi, livuttu hiljaa virran mukana ja noustu läpimärkinä, muina miehinä, rannalle. Jopa komealla loikalla korkean aidan yli on hypätty. Yritykset ovat kuitenkin tyssänneet järjestysmiesten lämpimään syleilyyn.
– Katrina and the Waves-yhtyeen keulakuva Katrina Leskanich moiskautti ison pusun Jukka Vehkalan poskelle lähtiessään pois vuoden 2012 Keitelejazzeilta. I’m walking on sunshine, lauleli Jukka pitkään onnellinen hymy naamallaan.
– J. Karjalainen on esiintyjä vailla vertaa. Tänäkin kesänä Karjalainen yhtyeineen keikkailee siellä sun täällä, myös Keitelejazzeilla keskiviikkona 24.7. Lipun hinta 45€ kuuluu halvimpiin keikkahintoihin, millä Karjalaisen Jiitä pääset tänä kesänä katsomaan.
– taiteilija Ari Liimataisen jazzukko seikkaili ensi kertaa julisteissa v.1997. Välivuoden jälkeen, vuodesta -99 tähän päivään saakka on Liimataisen taide koristanut niin jazzjulisteita, paitoja kuin kaikkea muutakin jazzeihin liittyvää. Ari Liimataista voitaneenkin kutsua jazzien viralliseksi hovitaiteilijaksi.
– intialaissyntyinen perkussionisti Trilok Gurtu konsertoi Äänekosken rantamaisemissa vuonna 1997. Ihmetystä miehen instrumenttirepertuaarissa aiheutti Trilokin vaatima, vettä puolillaan oleva sinkkiämpäri, jota herra taidokkaasti muiden instrumenttien ohella illan aikana soitteli.
– glamrock-yhtye Sladen kitaristi Dave Hill ei ole järin pitkä kaveri (163cm). Miehelle aseteltiin lavan etuosaan varta vasten roudauslaatikko, josta hän sai poseerailla niin, että Keitelejazzyleisökin hänet näki…
– Jysky Ilveksen johtaman äänentoistopoppoon työmoraali ja asiantuntemus on Keitelejazzien järkähtämätön kivijalka. Artistien vaateet pyritään täyttämään parhaalla mahdollisella tavalla. Instrumentteja ja muita laitteita metsästetään kiivaasti ennen festivaalia, tarvittaessa vaikka ympäri maailman ja artistit ovat olleet tyytyväisiä. Ja kun keikan aikana jotain yllättävää tapahtuu lavalla, nopealiikkeinen monitorimiksaaja Ari juoksee ketterästi apuun.
– jazzhistorian yli kolmenkymmenen vuoden aikana artistiperuuntumisia on ollut vain muutamia. Suzi Quatron peruuntuminen vuonna 2012 jätti rokkikukot kiekumaan pettymyksestä vielä pitkäksi aikaa.
– dramaattisimmat hetket jazzteltassa koettiin ehkä v. 2009, kun legendaarisen Procol Harum -yhtyeen keulahahmo Gary Brooker kaatui tullessaan kaffepaussilta jossain Helsinki-Vantaan ja Jyväskylän välimaastossa niin, että kylkiluita katkeili oikein urakalla. Esiintymisen peruuntumiseen ja sen seurauksiin alettiin jo henkisesti varautua. Sairaalassa vietetyn yön ja vielä hetkeä ennen showtimeä tehdyn tukiteippauksen jälkeen, ihme kyllä, saatiin sisukas Gary-herra lavalle. Toiminnanjohtaja Päivi Kaasisen helpotuksen huokaus kuului varmasti teltan takaosaan asti kun ensimmäinen kappale lähti käyntiin. Procol Harumia puolikuntoisena esiintyminen harmitti niin paljon, että yhtye teki paikkauskeikan vielä seuraavana vuonna. Komeasti tekikin!
– Rantapuiston ohjelmateltassa on vuosien varrella nähty ja kuultu ulkomaisia- ja kotimaisia huippumuusikoita eri kokoonpanoissa reilusti yli 2000.
– silloin tällöin on ollut epäselvyyksiä Keitelejazzien pitopaikasta. Joidenkin artistien keikkakalentereissa komeileekin nimi Keitele (kunta Pohjois-Savon maakunnan länsiosassa). Heti pikainen puhelu tai sähköpostiviesti keikkamyyjälle ja virhe on korjattu. Äänekoskellahan ne jazzit raikaa!