ÄKS

Joditabletteja ei ole tarpeen hamstrata

12.10.2022 11:20
Kuvituskuva: Apteekkariliitto. Apteekkien varastot ovat tilapäisesti loppu, mutta lisää jodivalmisteita saadaan apteekkeihin lähiaikoina.

Yksi 10 joditabletin pakkaus riittää usealle ihmiselle ja 40 vuotta täyttäneet eivät tarvitse niitä ollenkaan. Ydinvoimalaonnettomuuden aikana ensisijainen toimi on sisätiloihin suojautuminen.

 

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. STM suosittelee 3–40-vuotiaille ja raskaana oleville omaehtoista varautumista ja joditablettien hankkimista.

Apteekkariliitto muistuttaa, että akuuttia kiirettä joditablettien hankkimiseen ei ole. Apteekkien varastot ovat tilapäisesti loppu, mutta lisää jodivalmisteita saadaan apteekkeihin lähiaikoina.

– Kannattaa aluksi tarkistaa, löytyykö kotoa voimassa oleva joditablettipakkaus. Yhdestä 10 tabletin pakkauksesta riittää kerta-annos usealle ihmiselle, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

– Jos joditabletteja ei löydy tai ne ovat vanhentuneet, voi kodin lääkekaapin täydentää seuraavalla apteekkikäynnillä. Joditabletteja kannattaa hankkia vain, jos taloudessa asuu alle 40-vuotiaita tai raskaana olevia henkilöitä. Vanhentuneet joditabletit tulee palauttaa apteekkiin lääkejätteenä.

Ensisijainen toimi on sisätiloihin suojautuminen

Ydinvoimalaonnettomuuden aikana ympäristöön voi levitä radioaktiivista jodia, joka saattaa kertyä kilpirauhaseen ja suurina säteilyannoksina lisätä kilpirauhassyövän riskiä.

Tehokkain keino välttää säteilyä on suojautua sisätiloihin. Lääkejodia sisältävien tablettien ottaminen on toissijainen keino.

Säteilyvaaratilanteessa suurin riski on sikiöillä, pienillä lapsilla ja kasvuiässä olevilla. Aikuisille säteilystä ei ole samanlaista riskiä, minkä vuoksi yli 40-vuotiaille ei enää suositella joditabletteja.

Suomessa ei ole myynnissä eikä saatavilla alle 3-vuotiaille soveltuvaa jodivalmistetta. Julkinen terveydenhuolto hankkii valmisteet, ja parhaillaan selvitetään, mikä olisi niille paras jakelutapa.

Joditabletteja ei tule koskaan käyttää ilman viranomaisen ohjetta.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy