Pub Markuksen Jore Sohlman on yhtä hymyä. Korona-ajan tuomat ravintoloiden aukiolojen muutokset ovat opettaneet ettei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa.
Jore Sohlman on pitänyt kirjaa muuttuneista aukioloajoista. 23 kuukauden aikana on Pub Markus saanut olla auki kolmen kuukauden ajan ”oikeilla aukioloajoilla”.
– Tai mikä se nyt sitten tulee olemaan se oikea. Kyllä tässä on ennättänyt muuttua jo skeptiseksi, Jore nauraa ja hörppää maidolla maustettua teetä.
Viikon alusta saavat annikeluravintolat olla puolille öin saakka. Pilkku tulee kello 23.
– Se on jo jotain! On suorastaan ihmeellistä laittaa ovi kiinni niin myöhällä. On ollut varsin huvittavaa, kun olen lähtenyt työpaikalta työpäivän päätteeksi Tarvikekeskukseen tai apteekkiin, Jore nauraa.
Makessa on pidetty listaa, joka on herättänyt asiakkaiden keskuudessa keskustelua.
– Huumorilla tehty lista antaa hyvän kuvan, mihin ravintola-alalla on jouduttu taipumaan, ja kuinka nopeasti on jouduttu reagoimaan.
Jore laskee, kuinka aukioloaikoihin on tehty muutoksia maaliskuusta 2020 lähtien 24 kertaa. Nopeat muutokset on opettanut: ei kannata hötkyillä eikä suunnitella.
– Ei olla varattu bändejä puoleen vuoteen. Ollaan soitettu esiintyjiä paikalle hyvin lyhyellä aikataululla, jos rajoitukset ovat näin sallineet.
Jore myöntää reilusti, että ensimmäisen sulun jälkeen otti ohimoon reippaasti. Yrittäjä putoaa tukiverkon läpi että heilahtaa.
– Pää on pysynyt kasassa, vaikka onkin ärsyttänyt. Tämä tilanne on ollut helpompi hyväksyä, kun tietää, ettei voi itse tehdä asialle mitään.
Tapahtuma- ja ravintola-alalla ollaan oltu kyydissä ja rattia on kääntänyt korkeampi taho. Pelkääjän paikka saa aivan uuden merkityksen.
– On ollut kauhua ilmassa, sillä ei ole tiennyt mitä päivä tuo tullessaan. Illalla nukkumaan mennessä ei ole tiennyt, että aamusella ollaankin taas uuden edessä, Jore sanoo.
Koska ravintolaan ei ole päässyt, on se tuntunut monen tilillä: ravintoloitsijat ja ravintola-alan työntekijät eivät ole ainoita, joita korona-aika on kurittanut.
– Taksiautoilijat, tukkukaupat, siivousfirmat, järjestyksenvalvojat, nakkikioskiyrittäjät, Jore luettelee.
Pub Markuksessa on alettu suunnitella ja horisontissa näkyy muutakin kuin kaukaisia haaveita.
– Pääsimme aloittamaan lauantaina ttikkakisan höystettynä uudella twistillä. On hienoa päästä suunnittelemaan ja miettimään, mutta pidetään jalka jarrulla. Tuntuu tosi kivalle, mutta otetaan hillitysti, Jore sanoo.
Jore antaa kiitoksen henkilöstölleen ja asiakkailleen, joilta on riittänyt ymmärrystä ja venymistä.
– Meillä on töissä niin hieno porukka, ettei olla lähdetty heidän hyvinvoinnistaan tinkimään. On mahtavaa, että päästään tekemään, sillä tätä on odotettu!