Joni Pitkänen on Vuoden urheilija 2022. Lautakunta tittelöi myös Vuoden veteraaniurheilijan, nuoren urheilijan, seuratoimihenkilön, reilun pelin joukkueen ja Vuoden urheiluteon.
Äänekosken kaupunki on vuodesta 1956 lähtien valinnut paikkakunnan Hyvin menestyneen urheilijan Vuodesta 2020 lähtien kategoria on nimetty Vuoden urheilijaksi. Kriteerinä on, että kyseinen urheilija on menestynyt Suomessa merkittävässä asemassa olevassa lajissa. Vuoden urheilijan katsotaan toimivan hyvän kilpaurheilijan esikuvana muille. Hän on äänekoskelainen ja edustaa äänekoskelaista urheiluseuraa. Vuoden urheilija -tittelin voi saada vain kerran.
Kulttuuri- ja liikuntatoimi pyysi urheiluseuroilta esitykset vuoden parhaista urheilijoista. Lisäksi kaikki kuntalaiset saivat ehdottaa Vuoden urheilijaa 2022 verkkosivulinkin kautta. Määräaikaan mennessä esityksiä tuli yhteensä kuusi. Lautakunta voi tehdä päätöksen myös esitysten ulkopuolelta.
Lautakunta valitsi Vuoden urheilijaksi 2022 Urhon Joni Pitkäsen.
– Joni saavutti kreikkalais-roomalaisessa painissa 55 kg:n painoluokassa sekä aikuisten sarjan että nuorten U20-sarjan SM-kullan, perustelee lautakunta valintaansa.
Vuoden nuoreksi urheilijaksi 2022 valittiin Huiman painonnostaja Iita Kononen.
– Iita on vuoden 2022 aikana saavuttanut kultaa niin painonnoston nuorten kuin aikuisten sarjoissa. Hän on myös edistänyt paikallista painonnostokulttuuria toimien nuorten painonnostokurssien ohjaajana kauden aikana. Lisäksi hän oli ohjaajana Äänekosken ensimmäisessä urheilurippikoulussa.
Vuoden veteraaniurheilija 2022 -tittelin saa Huiman Teijo Hytönen lajinaan klassinen voimannosto.
– Teijo on ikä- ja painoluokassaan maailman parhaita voimannostajia. Hän on saavuttanut neljän viimeisen vuoden aikana 2 MM-kultaa, 3 EM-hopeaa ja 4 SM-kultaa. Vuoden 2022 paras saavutus oli EM-hopea sekä SM-kulta. Vaikka voimannosto on kilpailulajina eri kuin kuntoilijoiden perusvoimaharjoittelu, voimannostossa on elementtejä, joilla on merkitystä ikääntyneiden toimintakyvyn ylläpitämisessä, sillä se kehittää voimaa, liikkuvuutta, koordinaatiota ja tasapainoa.
Vuoden seuratoimihenkilö 2022 on ÄU:n Jorma Kiviranta.
– Jorma on tuttu näky monelle Äänemäen kävijälle. Monet muualle muuttaneet laskijat muistelevat edelleen hyviä Äänemäen laskuvuosia ja Jorman omistautumista toiminnalle. Jorma on työskennellyt vapaaehtoisena Äänemäessä tuhansia tunteja ja varmistanut omalla toiminnallaan laskettelurinteen ja laskettelukulttuurin säilymistä Äänekoskella. Hän on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä Äänemäen aluetta kokonaisvaltaiseksi ulkoilualueeksi.
Vuoden reilun pelin joukkueeksi 2022 valittiin Urhon jääkiekon U13-juniorijoukkue.
– Sitkeän treenaamisen ja superjoukkuehengen myötä joukkue saavutti kauden huipennuksena Keskimaan aluemestaruuden. Lisäksi U13-joukkue on ottanut esimerkillisesti mukaan uusia harrastajia. Joukkueena korkealle asetetut tavoitteet ovat näkyneet korkeana treenaamismotivaationa, kehittymisenä sekä joukkuehengen kasvuna. Joukkueen pelaajat ovat nyt vaativassa nuoruuden iässä, jossa joukkueen itsessään kasvattava ja kannatteleva merkitys korostuu. Lisäksi joukkueen juniorit ovat olleet mukana yhteistyökumppaneiden tapahtumissa, joissa he ovat oppineet uusia ja tärkeitä sosiaalisia taitoja.
Vuoden urheiluteoksi 2022 valittiin Huiman koripallon WU19-joukkueen valtakunnallisen 1-divisioonan voitto.
– WU19-joukkue on tehnyt nuoresta alkaen työtä yhdessä. Tehty työ on ollut esimerkillistä niin joukkueen kuin valmennuksenkin puolelta. Joukkueen pelaajien käydessä vähiin, yhteistyötä on tehty muiden koripalloseurojen kanssa. Vaikka joukkue on ollut vuodesta toiseen alkukauden karsintojen rankingissa viimeisillä sijoilla, viimeisenä juniorivuonna joukkue uskalsi unelmoida valtakunnan sarjan voitosta, joka tuntui erityisen makealta koronavuosien jälkeen. Huikealla yhteishengellä varustettu joukko on ollut osa sitä yhteisöllisyyttä, jota myös kannustus pelikentän laidalla on edistänyt. Tämä hyvä pössis on huomattu myös vieraskentillä ja hyvän yhteishengen näkymisestä ulos päin on tultu kehumaan. Joukkue pitää edelleen tiiviisti yhteyttä, vaikka kevään jälkeen aikuisuuden askeleet ovat kuljettaneet joukkueen jäseniä eri puolille Suomea. Sydän sykkii edelleen kotiseura Huimalle ja äänekoskelaisuutta on nostettu esiin pitkin Suomea etelästä pohjoiseen. Arvoitukseksi jää, minkälaisia urheilutekoja joukkue olisi saanut aikaan, jos se olisi siirtynyt naisten pääsarjaan.