Juuri nyt moni on joutunut työstään lomautetuksi tai irtisanotuksi. Verohallinto muistuttaa, että työttömyysturvaa saavan kannattaa hakea verokortti etuustuloa varten.
Ansiosidonnainen päiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat etuustuloja, joita varten on hyvä hakea uusi verokortti, muistuttaa henkilöverotuksen ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta.
– Työttömäksi jäädessä kannattaa ihan ensiksi selvittää se, minkälaiseen etuuteen on oikeutettu ja kuinka pitkäksi aikaa. Työttömyyskassan jäsenet ovat yleensä oikeutettuja ansiosidonnaiseen päivärahaan. Jos ei ole työttömyyskassan jäsen tai työssäoloehto ei täyty, henkilö voi saada Kelan maksamaa työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa, Ylitalo sanoo.
Pienemmät tulot eivät automaattisesti tarkoita pienempää veroprosenttia
Etuudet voivat vaikuttaa veroprosenttiin. Veroprosenttilaskurin avulla kannattaa tarkistaa, miten etuustulojen saaminen vaikuttaa veroprosenttiin ja hakea tarvittaessa muutosverokortti etuudelle. Muutosverokorttihakemuksessa on tärkeä huomata, että myös ansiosidonnainen päiväraha on etuus ja se pitää verokorttihakemuksessa ilmoittaa etuutena eikä palkkatulona, jotta veroprosenttilaskenta menee oikein. Jos työttömyys on väliaikaista tai jos sen aikana tekee töitä osa-aikaisesti, muutosverokortti haetaan etuudelle ja palkkatulolle.
Päivi Ylitalo muistuttaa, että vaikka etuuden saamisen myötä tulot usein tippuvat, veroprosentti ei välttämättä pienene.
– Tämä johtuu mm. siitä, että etuuksista eli erilaisista tuista ei voi verotuksessa tehdä samanlaisia vähennyksiä kuin palkkatulosta, hän selittää.
Arvioi tulot mahdollisimman tarkasti ja tee muutosverokortti OmaVerossa
Etuustulolle verokorttia hakiessa pätevät samat ohjeet kuin normaalistikin muutosverokorttiin. Hakijalla tulee olla mahdollisimman tarkka arvio koko vuoden kaikista tuloistaan. Muutosverokortin tekeminen sujuu helposti ja nopeasti OmaVerossa, kun kerää sitä varten tarvittavat tiedot etukäteen valmiiksi.
– Tarvittavia tietoja ovat ennen lomautusta tai irtisanomista saadun palkan ja siitä maksetun veron määrä. Tämä tieto löytyy esimerkiksi viimeisimmältä palkkalaskelmalta tai vaihtoehtoisesti tulotietoina voi käyttää OmaVerossa valmiiksi näkyviä työnantajan ilmoittamia palkkatietoja. Lisäksi tarvitaan mahdollisimman tarkka arvio mahdollisista loppuvuoden tuloista sekä tieto lomautuksen kestosta ja sen aikana maksettavan etuuden määrästä, Päivi Ylitalo neuvoo.
Näin teet muutosverokortin OmaVerossa
- Kirjaudu sisään OmaVeroon pankkitunnuksillasi.
- Klikkaa OmaVeron etusivulta Toiminnot-otsikon alta Verokortit ja ennakkovero.
- Klikkaa Tilaa uusi verokortti. Tarkista, että tietosi ovat oikein.
- Vaiheessa 2 (Esitäytetyt tulot ja vähennykset) ilmoita tänä vuonna saamasi palkat. Älä lisää tähän etuustulojen määrää.
- Palkkatiedot löydät viimeisimmältä palkkalaskelmaltasi. Voit myös käyttää OmaVerossa valmiiksi näkyviä palkkatietojasi tältä vuodelta.
- Ilmoita arvio loppuvuoden palkoistasi. Jos sinulla ei ole loppuvuonna palkkatuloja, sinun ei tarvitse täyttää tähän mitään.
- Vaiheessa 3 (Muut tulot) lisää uusi etuustulo.
- Jos saat työttömyysturvan Kelasta, valitse Kela. Valitse myös etuuden laji. Etuuden lajin ja määrän löydät saamaltasi etuuspäätökseltä. Jos et ole saanut päätöstä etuudesta, voit arvioida etuuden määrän itse. Etuuden määrä on noin 60 % palkan määrästä.
- Jos etuuden maksaa työttömyyskassa, valitse Muu suomalainen maksaja. Etsi listalta oikea työttömyyskassa ja lisää etuuden laji. Jos maksajaa ei löydy listalta, valitse Muu suomalainen maksaja.
- Vaiheessa 4 (Muut vähennykset) ilmoita mahdolliset vähennykset. Huom! Jos sinulla on matkakuluja, pienenennä niiden määrää työttömyysjakson ajalta.
- Vaiheessa 5 valitse verokortin toimitustapa. Jos valitsit maksajan nimen listalta, verokortti toimitetaan automaattisesti työttömyyskassalle. Kelaan verokortti toimitetaan automaattisesti.
- Jos työttömyyskassaasi ei löytynyt listalta ja valitsit Muu suomalainen maksaja, lisää verokortin postitusosoite. Jos et tiedä maksajan oikeaa osoitetta, lisää postitusosoitteeksi oma osoitteesi ja toimita verokortti työttömyyskassaan myöhemmin.