ÄKS

Joulumantelin 12. luukku: John Collins Band – Rock’n’roll Christmas

12.12.2019 04:00
John Collins on varmasti monelle tuttu Äänekosken musiikkipiireissä ja mies on tehnyt aikoinaan äänitteitä useiden eri soittajien kanssa. Nykyään Mr. Collins asustaa Suolahdessa Attendo Tallisaaren palvelukodissa.

John oli Tallisaareen muuttaessa niin fyysisesti kuin henkisesti huonossa kunnossa, mutta kun vointi hieman kohentui, alkoi paluu sydäntä lähellä olevaan asiaan, musiikintekoon. Tallisaaressa siihen tarjoutui mahdollisuus, koska siellä lähihoitajana työskentelevällä Valtteri Tuunaisella on soittajataustaa. Pääsoittimena Valtterilla on rummut, mutta kitaran- ja bassonsoitto sujuvat myös välttävästi. Valtterilta löytyvät myös musiikin tekoon tarvittavat soittimet, sekä reppuun mahtuva äänityslaitteisto.

Äänityksiä tehdessä homma etenee niin, että John kirjoittaa paperille kappaleiden nimet ja tyylin. Sen jälkeen Valtteri äänittää kappaleiden taustat, sekä tekee sanat, jotka John sitten laulaa kertalaakista ykkösellä sisään. Joskus John tekee myös sanat itse. Ensimmäistä äänitettä aloittaessa pari vuotta sitten John oli vielä pyörätuolissa, mutta enää pyörätuolia ei ole tarvittu ja nykyään kulkemisen tukena oleva rollaattorikaan ei ole aina välttämätön. Musiikin tekemisellä on ollut tärkeä rooli osana Johnin kuntoutumista. Se kertoo musiikin voimasta ja siitä, kuinka musiikkia voi hyödyntää terapeuttisessa mielessä.

Kahden vuoden aikana John on ollut tuottelias: täyspitkiä äänitteitä on syntynyt kolme kappaletta ja paperille mies on suunnitellut jo kaksi seuraavaa äänitettä, joissa on biisejä 10-20/levy. Välillä onkin laitettava rajaa suunnitelluille kappaleille, jotta ne ehditään toteuttamaankin. Pitkälti raskaan rockin ja punkin parissa pyörineelle Valtterille uusia haasteita ovat tuoneet tilanteet, kun John on valinnut sävellettävän kappaleen tyylilajiksi progen tai esim. psykedeelisen rockballadin, mutta jotain sen suuntaistakin on saatu aikaiseksi ja hyvin ovat nekin tekeleet taiteilijalle kelvanneet. Harvemmin John tehtyjä taustoja on torjunut. Jos yhtenä päivänä on näin käynyt, niin seuraavana päivänä saattavat taustat artistille kelvata. Kaikkea ei voi, eikä ehdi yhdessä toteuttaa, mutta John voi suunnitella tulevia kappaleita paperille ja se käy myös virikkeellisenä luovana toimintana.

Mutta itse joulubiisiin. Janne Poikolainen Ärmystä otti yhteyttä Valtteriin ja kysyi, onnistuisiko joulukappaleen teko ja mahdollisesti videokin?! John Collins oli heti innolla mukana! Rock’n’roll Christmas -joulubiisikin oli jo valmiina, koska se oli tehty viime vuoden Tallisaaren pikkujouluihin, jossa se on soitettu livenä. Projekti oli hauska toteuttaa. Tarvitsi vain palauttaa kappale mieleen ja äänittää se sekä tehdä musiikkivideo.

– Kiitos Jannelle ja Ärmylle ideasta, videon tekeminen oli mukava lisä projektiin! 

John Collins Band toivottaa kaikille hyvää joulua, ja muistakaa, jouluna voi myös tanssia!

Sävellys, sanoitus: John Collins Band

Äänitys, video: Valtteri Tuunainen

Kuvaaja: Reea Honkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy