ÄKS

Joulumielelle kirjaston kautta – Varauksia alkoi tulla jo marraskuussa

19.12.2022 09:00
Kirjastonhoitaja Kaisa Hallikas ja kirjastovirkailija Syksy Siitari esittelevät Äänekosken pääkirjastossa esille laitettuja lasten joulukirjoja. Kirjastojen teosten tieto-, taito- ja tunnelmatarjonnan avulla voi saada joulun valmisteluihin ja viettoon uusia ulottuvuuksia ja sisältöjä.

Moni aloittaa jouluun valmistautuminen kirjaston kautta. Pääkirjasto on Äänekoskella ja kirjastot on myös Suolahdessa, Konginkankaalla ja Sumiaisissa. Tarjolla on jouluisia ideoita, tietoja, taitoja, viihdettä ja kulttuuria asiakkaan tarpeiden mukaan.

 

Jos jouluperinne kiinnostaa ja halutaan laittaa tarjolle vaikkapa vanhan ajan joulupöytä taikka liittää joulun viettoon takavuosien tunnelmaa, kirjastosta löytyy apua. Lapsille kirjoissa ja äänitteissä on tarjolla lystiä, leikkiä ja laulua sekä joulun sanomaa. Vinkkiä saa myös jouluiseen askarteluun, vaikkapa kuusenkoristeiden näpräämiseen. Pistäytymällä kirjastossa lukemassa tai lainaamassa saa ohjeita ja ideoita myös omatekoisten lahjojen valmistamiseen. Harrastekirjoja on moneen rientoon.

Kirjastonhoitaja Kaisa Hallikas Äänekoskelta kertoo, että jouluun liittyviä lainoja ja varauksia alkaa tulla jo marraskuussa. Lainattavaa on kaiken ikäisille sekä kirja- että musiikkiosastoilla.

– Ensimmäisenä aletaan kysellä nuotteja ja laulukirjoja.

Kun joululaulut sujuvat, päästään oikeaan tunnelmaan. Myös joulutarinoilla on iso osa joulun tunnelman luomisessa. Kirjastovirkailija Syksy Siitari kertoo, että jouluisia kirjoja kootaankin kirjastoissa esille hyvissä ajoin joulukuun lähestyessä.

– Lapsillekin on ollut helppo löytää esittelypisteestä erilaisia vaihtoehtoja joululukemiseksi.

Kirja voi toimia myös joulukalenterina. Hallikas kertoo, että hyvissä ajoin ennen adventtia laitettiin esille parikin teosta, joissa 24 päivälle on oma tarinansa ja huipennus tietenkin jouluaatoksi.

– Adventtikirjat myötäilevät joulun odotusta ja pitävät yllä tunnelmaa.

Kirjat ovat suosittuja joululahjoja ja vuoden suurin myyntisesonki onkin joulun alla.

Siitari kertoo, että moni kuitenkin lainaa jouluksi mieleistä lukemista ja varmistaa nautinnollisen lukukokemuksen. Hän pohtii, että lahjakirjasta ei ihan aina voi olla varma, miten hyvin se osuu lukumakuun.

Kirjasto pitää esillä varatuimpien kirjojen listaa. Marraskuussa kolmen kärki olivat Satu Rämön Hildur, Lucinda Rileyn Auroran salaisuus ja Miranda Cowley Hellerin Paperipalatsi.

Kirjahankinnoissa pyritään vastaamaan kysyntään ja ennakoimaan hittikirjojen menekkiä. Tarjontaa laajentaa Keskikirjastojen yhteistyö ja mittava kirjavalikoima.

Kirjastonhoitaja kertoo, että kirjastoissa seurataan maailmanmenoa ja kiinnostavia aiheita nostetaan esille näyttelyillä ja esittelyillä. Myös tapahtumia järjestetään. Tutut teemat toistuvat säännöllisesti vuoden kierron mukana. Äänekosken kirjaston Hoikkassalissa pyörivät kuvataidenäyttelyt taas tuttuun malliin, vaihtuvine taiteilijoineen.

– Tapahtumapuolella ollaan Äänekoskella jo yli 60 vuotta oltu mukana syksyn kirjallisuusmatineassa, joka koronatauon jälkeen veti taas salin täyteen Koskelassa, Siitari kertoo.

Pääkirjaston kirjaillat jatkuvat ensi vuonna ja kevään viidessä tapaamisessa on teemana Pohjoinen ulottuvuus. Lasten satutunneille kokoonnutaan tuttuun malliin. Tapahtumia on myös muissa toimipisteissä.

Kirjastojen monipuolisiin palveluihin voi tutustua kaupungin nettisivuilla. Tarjolla on muun muassa monipuolisia informaatiopalveluja verkkoineen ja nettiyhteyksineen. Pääkirjastossa on tutkijanhuone rauhalliseen työskentelyyn ja sen mittavalle vinyylilevyjen osastolle tehdään paljon myös seutuvarauksia. Musiikkihuoneessa on instrumentteja omatoimiseen musisointiin.

Tarjolla on myös kopio- ja digitalisointipalvelut. Kaikissa toimipisteissä on kokoustiloja. Uutta omaa tarjontaa kirjastoon saadaan ensi vuonna, kun lainattavien hyllyyn tulee konsolipelejä.

Katso kirjastojen aukioloajat Äänekosken kaupungin verkkosivuilta.

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy