ÄKS

Juha Takalalle sydämellinen huomionosoitus

10.09.2023 07:11
Juha Takala yllätettiin iloisesti. Ala-Keiteleen Sydänyhdistyksen Seppo Kautto kertoi yhdistyken olleen yksimielinen, kenelle kunniakirja myönnetään.

Eritysryhmien liikunnanohjaajana Äänekosken kaupungilla työskennellyt Juha Takala yllätettiin iloisesti Keski-Suomen Sydänpiirin myöntämällä kunniakirjalla. 

 

Ala-Keiteleen Sydänyhdistys on vahva toimija. 620-jäseninen yhdistys on suurin sosiaali- ja terveysjärjestö kaupungissamme. Puheenjohtaja Seppo Kautto kertoo, kuinka yhdistys päätti hakea Keski-Suomen Sydänpiiriltä huomionosoitusta Juha Takalalle. Kunniakirja myönnettiin pitkäaikaisesta ja aktiivisesta sydänterveyttä edistävästä liikunnan ohjauksesta. Kunniakirjan ovat allekirjoittaneet Keski-Suomen Sydänpiirin toiminnanjohtaja Kristiina Pigg ja hallituksen puheenjohtaja Johanna Heikkilä.

Takalalle on sydämen asiana juuri sydänterveyttä edistävä liikunta.

– Tämä upea huomionosoitus tuli aivan puun takaa, ja yllätti minut täydellisesti, sillä olen ollut jo eläkkeellä usean vuoden ajan. Koen, että tämä myönnettiin minulle postuumisti. Kun kuulin, mistä on kyse, olin aidosti kiitollinen, Juha Takala hymyilee.

Takala aloitti Äänekosken ensimmäisenä eristyisliikunnan ohjaajana vuonna 1988.

– Aloin selvittää heti erityyppisten vammais- ja kansanterveysjärjestöjen liikkumismahdollisuuksia ja terveyttä edistäviä toimintoja, joita Äänekoskella voitaisi lähteä toteuttamaan.

Homma lähti liikkeelle varsin vauhdikkaasti kun Takala lähti Pekka Puskan viitoittamalle tielle terveysvalistajaksi liikunnan keinoin.

– Elämäntapamme olivat sydänterveyttä heikentäviä ja halusin lähteä valistamaa vaikuttamaan.  Terveyskeskuksen silloinen ylilääkäri Juhani Boman ja osastonhoitaja Marja Arkela-Kautiainen olivat kanssani samalla aaltopituudella. He tukivat ajatuksia, joita minä lähdin käytännön tasolla toteuttamaan ja samalla hallintokuntien välinen yhteistyö käynnistyi, Takala muistelee. 

Liikunnalla keskeinen merkitys myös kakkostyypin diabeteksen hoidossa ja ehkäisyssä.

– Lähdimme mukaan myös valtakunnalliseen Dehko -hankkeseen eli diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelmaan. Tein dehkoselvityksiä noin 400 henkilölle. Koen, että sain asiakkaat ymmärtämään liikunnan merkityksen omaan terveyteen ja sen ylläpitämiseen. Tällä on merkistystä koko ihmisen elinkaareen, eli kyse on yksilötasollakin merkittävästä asiasta. Ryhmiä oli paljon ja kävijöitä kertyi viikkotasolla nelisensataa. Boman sanoi, että jos saan yhdenkin ihmisen pidettyä pois terveyskeskuksesta, olen palkkani ansainnut, Takala naurahtaa ylilääkärin heittämästä vertauskuvasta.

Mikä sinua liikuttaa -slogan on yhä ajankohtainen. Se lanseerattiin Äänekoskella käyttöön 1990-luvun taitteessa uuteen liikuntakalenteriin.

– Ehkä tässä on perusteet, miksi Ala-Keiteleen Sydänyhdistys minulle tämän huomion myönsi. Tämä on upea juttu!

Takala sanoo, että liikunnan merkityksen ymmärtämisen vallankumous on tapahtunut.

– Ennen ryhmiin tultiin prässihousuissa ja nappaskengissä. Nyt lähes jokaisella on lenkkarit aivan arkikäytössä. Esimerkiksi kuntosaliharjoittelu oli vierasta iäkkäille ja sairaille ja nykyisin se on keskeisessä roolissa muun muassa sydänterveydessä, Liikuntaa on myös kävely, ja sitä suosittelen jokaiselle kykenevälle sopivina annoksina otettavaksi käyttöön, Takala vinkkaa ja muistuttaa kuinka kaupungin kaavoituksella on iso rooli kuntalaisten fyysisen aktiivisuuden edistämisessä.

– Hoidetut kevyenliikenteen väylät ovat ratkaisevassa roolissa, että palvelut saavutetaan jalan tai pyöräillen, Takala muistuttaa.

Vaikka Takala on eläkkeellä, hän tekee edelleen yhteiskunnallista vaikuttamista.

– Olen yhteydessä kaupungin virkamiehiin ja odotan, että viestiin vastataan. Tekemäni kuntalaisaloitteen pohjalta saadaan Likolahteen muun muassa kevyen liikenteen väylä vaaralliseen paikkaan. Kiitos kaupungille siitä!

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy