Juhannus on rakkauden aikaa, kertovat aikakirjat. Juhannuksesta kerrotaan perimätietona monenlaisia taikoja.
Neliapila – juhannuksena löydetty – tietää rakkautta tulevana vuonna. Jos neliapilaa ei löydy, voi katsoa juhannusyönä kaivoon tai lampeen – oi ja voi – näkee tulevan puolisonsa. Taikka voi laittaa seitsemän yrttiä tai kukkaa tyynyn alle. Kas, juhannusyönä näet tulevan morsion tai sulhon unessa. Jos ei onnistu, olet ehkä unohtanut poimia kukat seitsemältä eri niityltä – hiljaisuudessa. Käen kukuntaa kannattaa seurata. Se tietää kertoa juhannusyönä vuodet puolison löytymiseen (tai elinvuodet, sanoo toinen taika). Juhannuskokolla savu kääntyy sen henkilön puoleen, joka ensinnä pääsee naimisiin. Ja vielä: alasti kasteisessa viljapellossa kieriskely tuottaa puolison kuluvana vuonna. Niin että siitäpä sitä kieriskelemään, jos viljapelto löytyy. Partnerin etsintä näyttää olevan juhannustaikojen juju.
Perinteiset juhannustaiat liittyvät maalaiselämään ja luontoon. Juhannuksena luonto on kukkeimmillaan. Sireenit kukkivat. Niittytädykkeet sinistävät niityt ja kilpailevat puna-ailakkien aniliininpunaisen kanssa. Niittyleinikit kattavat keltaisena auhtomaat. Lupiinit puskevat tienlaidat sinisiksi. Suopursujen tuoksu huumaa. Juhannusruusut aukeavat lämmintä punamultaseinää vasten. Mikä värikylläisyys ja kauneus!
Suomalaisen onni on vaihtuvat vuodenajat ja luonnonilmiöiden rikkaus. Västäräkit ruokkivat poikasiaan, rusakko pomppii kasvimaan laitaa lähes kauriin kokoisena. Oi ja voi minun viljelmäni! Keväinen oravanpoika vikkelöi ruskeana aidalta kuuseen ja kuusesta koivun katveeseen. Pääskyset ahmivat mutaa pesänrakennukseen. Joutsenet tuuttaavat kirkon takaa ja palaavat illaksi rantaan. Taivaansini värjää järven aallotkin sinisiksi.
Juhannus kutsuu ottamaan omaa aikaa: kellotonta, liivitöntä, kiireetöntä!
Lomapäivää rikastaa joku mukava tekeminen. Kömin Kilta valmistelee näyttelyä museolle heinäkuuksi. Näyttelyn juju on metallinetsintälöydöt Maan kätköistä, aittojen uumenista. Viime kesän näyttelyaineiston lisäksi on hankittu aikalaiskuvia, tauluja ja esineitä avaamaan tapahtumia, joihin esinelöydöt liittyvät. On virkapukuja ja vaatteita, joiden nappeja on löytynyt. On työkaluja, joiden osia on löytynyt. On kulkuvälineitä, joihin liittyvää esineistöä on löytynyt. Puhumattakaan rahoista. Kuinka moni onkaan kadottanut markkansa, penninsä tai ulkomaanaarteensa! Näyttelyn suunnittelee Killan varapuheenjohtaja Jari Hämäläinen yhteistyössä Killan toisten toimijoiden kanssa.
Näyttelyn avajaispäivä on Konginkankaan kyläpäivien aikaan lauantaina 1.7., jonne tietysti me kaikki kynnelle kykenevät ryntäämme. Olemme auki tiistaista lauantaihin 10–15.30. Sunnuntainakin pääsee ennen klo 13 ja kirkon jälkeen, jos vain joku meistä on paikalla. Soittaa voi, ja varmistaa.
Talvella tuli minulle mielenkiintoinen sähköposti Sveitsistä. Kesäkonginkankaalainen Pekka Kosonen tarjoutui pitämään kurssin huuliharpunsoitosta – pienen ja lyhyen. Kyläpäivillä voi ilmoittautua kurssille, joka on 3.7. ja 5.7. klo 18-20 tai soittaa 050 5973257/Marjatta. Pekka tuo huuliharput tullessaan ja ne maksavat alle 20e. Ikinä en ole kokeillut. Aion yrittää.
Kömin Kilta järjestää tuttuun tapaan musiikkihetkiä museon pihassa tai sateen sattuessa kirkossa. Tiistaina 4.7. lauletaan ikivihreitä iskelmiä yhteislauluhetkessä, jonka vetää Helena Strand Savonlinnasta. Tiistaina 18.7. kuulemme Sällisen perheen lauluhetken. Liisi Sällinen, joka toimii heinäkuun meillä oppaana, on luvannut sen suunnitella. Näyttelyavustajana meille tulee töihin Lotta Tuominen, kesäkonginkankaalainen Jyväskylästä. Tulkaa tapaamaan nuoria museolle! Kyläpäivien aikaan Kylätalolle asetetaan esille Raita Huuskosen maalauksia. Kannattaa tulla katsomaan. Kesäpuoti tarjoaa tuliaisia Konginkankaalta!
Viisaat ovat sanoneet, että virkistyäkseen ihminen tarvitsee tyhjää tilaa, vapaata, kahlitsematonta ajatuksenvirtaa, nettinuukuutta. Juhannus kutsuu. Nauti juhannuksen kesästä. Ja kun sataa, sano: nytpä sattui sopivasti! Luen, kuntoilen, käyn tapahtumissa! Otan tauon. Voimaannun. Olen kesässä.
Iloista kesää – tervetuloa museolle!
Marjatta Huhta
Kömin Killan puheenjohtaja
Sireenit vai syreenit kukkivat 🙂