Vuosikymmenten ajan järjestetyt varainkeruut ensin sotainvalidien ja sittemmin myös veteraanien ja sotaleskien hyväksi tulivat päätökseen Äänekoskella.
Ilmavoimien aliupseerikoulun oppilaat kiersivät Äänekosken ja Suolahden taajamissa tiistaina 22. ja keskiviikkona 23. elokuuta. Kerätyt varat käytetään esimerkiksi virkistystoimintaan.
Varusmiesten lisäksi talkoisiin osallistui runsas joukko paikallisia vapaaehtoisia automiehiä ja -naisia, rahanlaskijoita ja Maanpuolustusnaisten paikallisyhdistys.
– Olen ollut vuosia mukana valmistamassa leipiä keräyksen väelle. On juhlallista päättää perinne näin Suomi 100 -vuonna, Ääneseudun Maanpuolustusnaisten puheenjohtaja Tarja Maukonen totesi tiistaina seurakuntasalissa Äänekoskella.
Tiistai-illan käytännön järjestelyistä vastannut Äänekosken Sotaveteraanien puheenjohtaja Markku Louekari kiitteli vuolaasti vapaaehtoisvoimia, jotka vuosien varrella mahdollistivat keräykset.
– Monessa kunnassa nämä keräykset ovat jo loppuneet, kun veteraanien määrä on vähentynyt. Niin myös nyt tänä vuonna Äänekoskella.
– Vaikka järjesteltävää on riittänyt paljon, niin tämä on aina ollut suuri kunnia. Olen tyytyväinen, että saimme tänäkin vuonna veteraani Eino Pajusen antamaan meille tervehdyksen. Varusmiehet muistavat tämän kokemuksen takuulla pitkään, sillä nykyisin he eivät enää pääse tekemisiin sotaveteraanien kanssa, Louekari pohti.
ÄÄNEKOSKELLE varainkeruun apuun saapui 61 henkilön joukko ja Suolahteen 40 varusmiestä. Paikallisia puolestaan osallistui viimeisen keräyksen järjestelyihin yhteensä yli 80 henkilöä.
– Meille jaetaan omat alueet, joilla kierrätämme varusmiehiä. Tämä on aina ollut mukava velvollisuus, kun pääsemme näin palvelemaan veteraaneja ja heidän leskiään, Liisa Lunttila ja Pirkko Kokkonen Lions Club Äänekosken Helmestä sanoivat ennen lähtöä kierrokselle.
Mukana oli myös OP Keski-Suomen Tuula Hänninen, Laura Laakso ja Marjatta Kivilahti, jotka lupautuivat mukaan automiehiksi ja jo ammattinsakin puolesta rahanlaskijoiksi osana Hiiop-hyväntekeväisyyskampanjaa.
– Suomen juhlavuoden kunniaksi toimihenkilöt saavat käyttää yhden työpäivän hyväntekeväisyyteen ja on aivan mahtavaa, että keksimme tulla tänne veteraanikeräykseen, kolmikko kommentoi.
Suolahden keräystä vetänyt Lauri Helasterä kiittelee keräykseen osallistuneita lahjoittajia.
– Keräysten lopettamisesta on puhuttu valtakunnallisesti jo vuosia. Veteraanit alkavat olla iäkkäitä, on hienoa, että ovat saaneet elää näin pitkän elämän ja kokea, kuinka heidän uhrauksiaan arvostetaan nykyisin korkealle, Helasterä totesi.
– Veteraanit eivät ainoastaan estäneet miehitystä vaan he myös rakensivat Suomen nykyisen yhteiskunnan sotien jälkeen.
Suuret KIITOKSET kaikille keräykseen osallistuneille!
No niin nyt on sitten aika veteraanijärjestöjen laittaa eurot jonoon ja alkaa vihdoin toteuttamaan lupauksensa. Vuosikymmenten aikana jemmatuilla varoilla hoitaisi joka ikisen (onko heitä enää n.7000? ) veteraanin kotiinsa 24/7 Tai hoivakodissa. Mutta ei… huonokuntoiset sotaveteraanit muiden vanhusten tavoin, kirjaimellisesti täysin Herran hallussa, usein rahattomina ja näin lääkkeettöminä, osa liikunta- tai toimintakyvyttöminä yksin kotonaan. Kotihoito piipahtaa, virkistystä saati huolenpitoa? Eeeeei liian kallista- se on lähiomaisten varassa ja kaikilla ei omaisia ole apuna.
Kylläpä uhraus isänmaan puolesta ei muualla näy, kuin juhlapuheissa ja kerjuureissuilla=(keräys/lahjoituskampanjat)-itse uhrautujat kyllä unohdetaan.
Niin nyt odottaisin näkeväni massiiviset, aktiiviset avustukset lopuille elossa oleville sotiemme veteraaneille. Muutama vuosi, niin heitä ei vaan enää yksinkertaisesti ole!