Eduskunnan puhemies, perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-aho viihtyi kiireettömän oloisena Äänekosken Citymarketin edustalla. Halla-aholla riitti aikaa kysymyksille ja päivän poliittisille mielipiteille.
Jussi Halla-aho kertoi, kuinka presidentti-instituutio on kansalaisille tärkeä, vaikkakaan presidentin valtaoikeudet eivät ole enää entisensä.
– Suomessa vallitsee varsin laaja yhteinen näkemys ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisesta, joka onkin presidentin tärkein tehtävä. Yhtä mieltä ovat poliittiset ryhmät sekä presidenttiehdokkaat. On hyvä, että ulkoisen turvallisuuden asioista ei tarvitse juurikaan riidellä presidentinvaalien yhteydessä.
Halla-aho kertoi, kuinka Suomen on jatkettava Ukrainan tukemista – vaikka se maksaa rahaa.
– Jos Venäjä menestyy sodassa, se tulisi meille huomattavan paljon kalliimmaksi. Ukrainan tukeminen ei ole pelkästään solidaarisuutta vaan investointi meidän omaan turvallisuuteemme ja sama pätee Venäjää vastaan asetettuihin pakotteisiin.
Halla-aho pohti kansalaisen käyttäytymistä vaalien alla ja siihen, mihin äänestäjä kiinnittää huomionsa.
– Toivottavasti äänestäjät muistavat sen, mitä ehdokkaat ovat aiemmin olleet mieltä. Kyse ei ole pelkästään jälkiviisastelusta ja vanhojen kaivelusta, vaan kyse on siitä, että hyväuskoisuus ja toiveajattelu ovat huonoja ja vaarallisia ominaisuuksia Suomen kaltaisen pienen maan ulkopoliittiselle johdolle, Halla-aho piikitteli.
Ehdokas ennusti, että tulevat vuodet tuovat tullessaan uusia kriisejä ja yllättäviä tilanteita, joita päättäjien pitäisi osata arvioida realistisesti ja reagoida tarvittaessa ripeästi oikealla tavalla.
– Jos ehdokas on osoittanut aiemmin huonoa harkintakykyä vaikkapa liittyen venäläisten viisumeihin tai kaksoiskansalaisten päästämiseen korkeisiin virkoihin ja ennen kaikkea siihen kuinka Suomi ja Eurooppa ajautuivat syvään riippuvuuteen venäläisestä energiasta. Voin kysyä, pystyvätkö tällaiset henkilöt presidentiksi päästyään tekemään sen kauaskantoisempia ratkaisuja tulevaisuudessakaan, arvosteli Halla-aho.
Sisäinen turvallisuus on Halla-ahon kampanjan toinen tärkeä teema, vaikka presidentillä ei ole juurikaan muodollista päätösvaltaa sisäpolitiikkaan.
– Hänellä on sitä enemmän arvovaltaa ja vaikutusvaltaa ja hänen sanomisillaan on suuri painoarvo. Presidentin pitää olla Suomen ja suomalaisten asialla samalla tunnistaen yhteiskunnan ongelmat ja mahdolliset kehittyvät ongelmat. Presidentin pitää uskaltaa puhua näistä asioista myös ja varsinkin silloin kun muut ovat haluttomia puhumaan niistä, Halla-aho tykitti.
Maahanmuuttopolitiikka on perussuomalaisien kestoaihe, on kyse mistä vaaleista tahansa ja niinpä Halla-aho varoitteli Ruotsin kaltaisesta maahanmuuttopolitiikasta.
– Jos ehdokas on sitkeästi ollut tähän saakka näkemättä ongelmia joita maahanmuuttoon liittyy, niin hän todennäköisesti jatkaa samalla linjalla myös presidenttinä. Mielestäni se kertoo siitä, ettei hänellä ole silloin halua tai kykyä arvioida asioita realistisesti, Halla-aho sanoi.
Halla-aho heitti pallon äänestäjän suuntaan:
– Presidentti ei ole pelkkä seremoniamestari eikä edustushahmo, vaan hänellä on todellista päätäntävaltaa. Presidentti on vallankäyttäjä ja siksi asiakysymyksillä on suuri merkitys presidentinvaaleissa, Halla-aho sanoi monikymmenpäisen joukon taputtessa.
(juttu jatkuu kuvan alla)
Kahvia juotiin, makkara maistui. Vaalimateriaali meni hyvin kaupaksi. Eräs paikalle tullut harmitteli, kuinka media maalaa jo kuvaa Haaviston ja Stubbin kaksinkamppailusta.
– Nämä kaksi niin sanottua kärkiehdokasta ovat kumpikin medialle mieluisia ja sen takia media ajattelee, että on ihan sama kumpi voittaa, Halla-aho vastasi.
Iäkkäämpi herrasmies totesi median manipuloivan kansaa.
– Kyllä media yrittää ohjata ihmisiä äänestämään, mutta onneksi kansalaiset ovat valistuneita ja osaavat päättää itse, kenelle äänensä antavat, Jussi Halla-aho sanoi.