Juurekset ovat kautta koko vuoden nostaneet huimasti arvostustaan ja joulun lähestyminen lisää kysyntää entisestään. Porkkanan, lantun ja punajuuren suosio joulupöydissä on taattu. Myös naurista, palsternakkaa, mustajuurta ja maa-artisokkaa halutaan maistella eri tavoin valmistettuna.
Suomalaisessa ruokakulttuurissa on edetty juuresten käytössä iso harppaus perinteisistä laatikoista ja rosollista aivan uusiin ruokalajeihin. Porkkana- ja lanttulaatikon tai rosollin asemaa ei uhkaa mikään, mutta on hienoa, että juuresruokalajien kirjo on kasvanut ja juureksille on löydetty toinen toistaan herkullisempia uusia käyttötapoja.
Juuresten paahtaminen uunissa joko yhdistelminä tai juureslaji kerrallaan on monen mielestä se kaikkein paras ja helpoin tapa valmistaa juurekset ruoaksi. Juureslohkot pyöräytetään voisulassa tai rypsiöljyssä, maustetaan suolalla, pippurilla, tuoreella yrtillä ja valkosipulilla. Paahdetaan 225-asteisessa uunissa ja herkku on valmis. Hapokkuutta voi lisätä sitruunaa tai viinietikkaa sisältävillä kastikkeilla.
Soseutettuina juurekset ovat hyvä lähtökohta erilaisiin ruokiin. Juuressoseet voi hyvin hankkia valmiina. Tarjonta lisääntyy joulun alla. Juuressoseista saa helposti sosekeitot, laatikot ja pateet. Niitä voi lisätä myös leipätaikinoihin ja piirakoiden täytteisiin. Tänä vuonna juurekset ovat löytäneet varsinkin ravintoloiden keittiöissä myös jälkiruokiin ja juomiin, kuten porkkanajäätelöksi ja punajuuricocktailiksi.
Juuresten maut taipuvat mielenkiintoisiksi, kun niille löytää osuvat makuparit ja mausteet. Porkkanan suosittuja makupareja tällä hetkellä ovat anis, tähtianis ja inkivääri. Punajuuri yhdistetään vuohenjuustoon, piparjuureen ja suklaaseen. Palsternakka saa hienon vivahteen vaniljasta, lanttu muskotista tai paahdetusta valkosipulista.
JUUREKSET KESTÄVÄT arvioinnin olipa kriteerinä maku, terveellisyys tai hinta, ympäristöasiat tai eettiset tuotantotavat. Juurekset ovat lähiruokaa parhaimmillaan, talvikauden järkiostoksia. Kasvispainotteisessa ruokavaliossa juurekset liittoutuvat helposti palkokasvien, pähkinöiden ja siementen kanssa kylläisyyttä antaviksi pääruoiksi. Juuresten käyttö lihan ja kalan kavereina on tuttua ja hyväksi koettua.
Luomujuureksia on kaupoissa vaihtelevasti tarjolla. Ruokapiirit ovat yhä useammalle mieluinen tapa ostaa suoraan tuottajalta. Juureksen makuun vaikuttaa ennen kaikkea sopivan viileä säilytys. Myös peruna kuuluu talvisiin ruokiin ja luomuperunaa onkin kaupoissa laajalti saatavilla.
Joulujuuresten teemaviikkoa vietetään 25. 11. – 1.12.2013.
Ruokaohjeita:
Savustetut punajuuret ja vuohenjuustokastike
Tapasjuurekset ja samettinen valkosipulidippi