Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilu täytti kolme vuotta ja sitä juhlistettiin eilen 7.3.2024 yhteisellä aamiaisella Äänekosken kaupungin työllisyyspalvelujen väen kesken. Äänekoskella kuntakokeilu on onnistunut monessa suhteessa hyvin.
Äänekoskella työllisyyspalveluja on tarjottu kasvotusten ja kaupungintalolla on voinut asioida joka päivä myös ilman ajanvarausta.
– Äänekoskella jokaisen asiakkaan tilanne kartoitetaan aina henkilökohtaisesti ja tehdään palveluntarvearvio asiakasta kuunnellen. Asiakas tietää parhaiten oman tilanteensa ja meidän omavalmentajat tukevat työn tai oikean palvelun löytymisessä, vastaava ohjaaja Anna Lyytikäinen kuvailee.
Äänekoskella aktivointiaste on ollut koko kuntakokeilualueen parhaimpia ja työnhakijat ovat tyytyväisiä palveluun. Asiakastyytyväisyyttä mitataan kuntakokeilussa asiakaskyselyllä, jossa Äänekoski on saanut kiitosta.
Aktivointiaste kuvaa koulutuksessa ja muissa palveluissa olevien työnhakija-asiakkaiden määrää. Aktivointiasteen prosenttiosuus lasketaan työttömien työnhakijoiden ja palveluiden piirissä olevien työnhakijoiden summasta. Tammikuussa Äänekosken aktivointiaste oli 35,7 %.
– Tuemme ja neuvomme asiakkaitamme työnhaussa ja työllistymisessä jokaista yksilöllisesti palvellen, Lyytikäinen kertoo.
– Jos asiakkaan työllistymisessä on hidasteita, ohjaamme heitä sopivaan palveluun, joka edistää työllistymistä tulevaisuudessa. Näin asiakas voi kehittyä, oppia uutta, täydentää osaamistaan ja siten parantaa työnhakuvalmiuksiaan.
Vuoden 2025 alusta alkaen työnhakijan ja työnantajan palvelut siirtyvät valtiolta kunnille. Uudistuksen tarkoitus on tukea kuntien omaa elinvoimatehtävää ja nopeuttaa työllistymistä.
– Kuntakokeiluvuosista voimme ottaa nyt hyviä käytänteitä tulevalle työllisyysalueelle. Kuntakokeilussa mukana olemisesta on ehdottomasti hyötyä myös, kun Äänekoski alkaa luotsaamaan 13 kunnan yhteistä Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysaluetta, Lyytikäinen iloitsee.
Vuoden 2025 alusta TE-toimistojen asiantuntijat siirtyvät työllisyyspalvelujen riveihin. Myös Äänekoskella valmistaudutaan vastaanottamaan Keski-Suomen TE-toimiston henkilöstöä vastaan. Esimerkiksi Äänekosken kaupungintalon 1. kerroksen remonttia suunnitellaan parhaillaan, jotta kaikille saadaan hyvät työpisteet.
– Saamme lisää ammattitaitoa ja osaamista taloon. Kun TE-palveluiden ja kuntakokeilukuntien voimat yhdistetään, voimme palvella asiakkaita ja työnantajia entistä paremmin. Otamme ilolla vastaan TE-toimistosta meille tulevat uudet työntekijät ja asiakkaat, Lyytikäinen sanoo.
Ukrainalaisista on saatu uutta työvoimaa
Äänekosken kuntakokeilussa myös ulkomaalaistaustaisten aktivointiaste on ollut korkea. Ulkomaalaisille työnhakijoille tarjotaan mm. kotoutumispalveluja, rekrytointitapahtumia ja CV-pajoja. Lisäksi Ukrainasta sotaa paenneille tarjotaan työllisyyspalveluja ilman ajanvarausta ja yksi omavalmentaja työskentelee venäjän kielellä.
Yksi tärkeimmistä kuntakokeilun tehtävistä on kohtauttaa kaikkia työnhakijoita ja työnantajia. Viimeksi Äänekosken työllisyyspalvelut järjesti 13 ukrainalaiselle terveysalan ammattilaiselle (lääkäreitä, fysioterapeutteja ja sairaanhoitajia) pienimuotoisen rekrytointitapaamisen hyvinvointialueen ja terveysalan yritysten kesken.
Tapaamisessa työnantajilta kartoitettiin, olisiko heillä tarjota työtä, työkokeilu- tai oppisopimuspaikkoja ukrainalaisille ennen kuin he oppivat suomen kielen ja saavat Valviralta luvan harjoittaa ammattiaan Suomessa.
– Äänekoskella on nyt tarjolla työntekijöiksi korkeasti koulutettuja terveydenhuoltoalan ammattilaisia Ukrainasta. He opiskelevat parhaillaan suomen kieltä ja motivaatio työntekoon on erinomainen. Suomen kielen taso osalla on jo hyvä ja pystyvät selviytymään arkipäivän keskusteluissa, Lyytikäinen kertoo.
– Toivon, että työnantajat näkevät potentiaalin ukrainalaisissa ja ottaisivat heitä työkokeiluun, jotta he voisivat näyttää osaamisensa työnantajille.