YLE uutisoi (26.11.2014), että Keski-Suomen palkkatukirahat ovat lopussa.
Alkuvuodesta Keski-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto ylikuormittui alimitoitetusta henkilösöresurssista johtuen. Tuolloin palkkatukihakemusten käsittely viivästyi, tukityöllistäminen takkusi ja kärsijöinä olivat alueen työttömät.
Kesäkuussa tukityöllistämisen esteeksi nousi yllättäen työministeriön uusi tiukennettu työlainsäädännön tulkitsemisohje. Ja jälleen tukityöllistäminen oli jäissä.
Ja nyt TE-toimiston taholta ilmoitetaan, että palkkatukiin suunnatut määrärahat on tämän vuoden osalta sidottu eikä Keski-Suomessa enää tänä vuonna voi saada työllistämisen palkkatukea.
Herää kysymys; mihin ne rahat on sidottu niin, ettei nytkään pystytä tekemään palkkatukipäätöksiä?
Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan lokakuun 2014 lopussa työttömyysprosentti oli Jyväskylässä 15,9 % ja Äänekoskella 20,2 %. Lisäksi maakuntamme sijoittuu Suomen kärkipäähän myös pitkäaikaistyöttömien määrässä. Joten näiden faktatietojen valossa ei tuloksia ole ainakaan heti tunnistettavissa.
Valistunut arviomme työttömien yhdistyksissä on, ettei Keski-Suomen maakunnassa ole pystytty täysipainoisesti koko vuonna tukityöllistämään. Mutta työllistämiseen tarkoitetut määrärahat on käytetty johonkin. Kysymyksemme kuuluukin a) mihin ja b) miksi?
Ja miksi joka vuosi käy näin, eikö tilanne ole tiedossa? Tämäkö on sitä paljon mainostettua resurssiviisautta?
Kiitämme vastauksista ja etukäteen.
Eija Tuohimaa
Jyvässeudun Työttömät ry
Sirpa Martins
Suolahden Työttömät ry