Mökkijuhannus kuuluu monen suomalaisen perinteisiin. Makkara on grillin kestosuosikki, mutta mitä jos tänä kesänä kokeilisit jotain uutta?
Yksi perusherkku ovat vartaat, joissa tulee helposti tehtyä samalla myös kasvislisäke.
– Porsaan ulkofile on lihatiskin varrassuosikki, ja on meillä valmiitakin vartaita, jos ei ehdi itse valmistelemaan, K-Citymarketin keittiömestari Kimmo Tarvainen esittelee.
– Kala on lihaa haastavampi ainesosa, mutta vartaat voi tehdä ihan hyvin vaikka lohesta, kun näin vesistöalueella ollaan.
Tarvainen antaa aloittelijaltakin onnistuvan reseptin kalakokeiluihin: lohinyytti.
– Folion ja voipaperin sisään lohta, varhaissipulia, kasviksia, voita ja esikeitetyt uudet perunat. Sitten grilliin. Siinä kasvikset lämpiävät ja kala kypsyy, ja on hyvää, keittiömestari kehaisee.
Tarvainen itse vaihtoi jokin aika sitten grillin muurikkapannuun.
– Siinä tulee kätevästi pihvit, kalat ja lisäkkeet, Tarvainen kertoo. Hän muistuttaa, että muurikan silavointi pitää tehdä taas talven jälkeen, jos ensimmäistä kertaa on mökille suuntaamassa.
– Kaasukäyttöisten laitteiden letkut ja liitännät tulee myös tarkistaa ja tehdä grillin peruspuhdistus, jos se unohtui syksyllä. Myös mökille jääneiden ei-tuoretuotteiden, kuten ruokaöljyn ja jauhojen kunto kannattaa tsekata ennen käyttöä.
A-luokan perinneherkkua
Kauppojen valikoimista löytyy tietenkin myös niitä makkaroita. Ja moneen makuun, aina miedosta tulisimpaan.
– Valikoima laajenee jatkuvasti. Viime kesän uutuuksista löytyy esimerkiksi fetajuustolla maustettua, ja nyt ihan uutena on pepperoni-salamimakkaraa, Tarvainen listaa. Chili- ja juustomaustetut makkarat, espanjalaistyyliset chorizot sekä saksalaiset bratwurstit ovat yhä suositumpia, ja niitä kannattaa maistaa rohkeasti tavallisen makkaran rinnalla. Ja hei – makkara istuu myös vartaaseen!
Monet keventävät ruokavaliotaan kesäisin, mutta myös vastakohtaista reaktiota on huomattavissa. Grilliherkut, jäätelö ja rasvaiset naposteltavat vievät mukanaan. Tarvainen muistuttaa, ettei karppaus tai muu tiukka ruokavalio kaadu, vaikka dieetistä vähän lipsuisikin.
– Tärkeintä on se järkevä arkisyöminen, keittiömestari toteaa.