ÄKS

Kaipaatko uusia ideoita juhannuksen ruokaostoksille? Tässäpä näitä!

19.06.2013 09:09
Mökkijuhannus kuuluu monen suomalaisen perinteisiin. Makkara on grillin kestosuosikki, mutta mitä jos tänä kesänä kokeilisit jotain uutta?

 

Yksi perusherkku ovat vartaat, joissa tulee helposti tehtyä samalla myös kasvislisäke.

– Porsaan ulkofile on lihatiskin varrassuosikki, ja on meillä valmiitakin vartaita, jos ei ehdi itse valmistelemaan, K-Citymarketin keittiömestari Kimmo Tarvainen esittelee.

– Kala on lihaa haastavampi ainesosa, mutta vartaat voi tehdä ihan hyvin vaikka lohesta, kun näin vesistöalueella ollaan.

Tarvainen antaa aloittelijaltakin onnistuvan reseptin kalakokeiluihin: lohinyytti.

– Folion ja voipaperin sisään lohta, varhaissipulia, kasviksia, voita ja esikeitetyt uudet perunat. Sitten grilliin. Siinä kasvikset lämpiävät ja kala kypsyy, ja on hyvää, keittiömestari kehaisee.

Tarvainen itse vaihtoi jokin aika sitten grillin muurikkapannuun.

– Siinä tulee kätevästi pihvit, kalat ja lisäkkeet, Tarvainen kertoo. Hän muistuttaa, että muurikan silavointi pitää tehdä taas talven jälkeen, jos ensimmäistä kertaa on mökille suuntaamassa.

– Kaasukäyttöisten laitteiden letkut ja liitännät tulee myös tarkistaa ja tehdä grillin peruspuhdistus, jos se unohtui syksyllä. Myös mökille jääneiden ei-tuoretuotteiden, kuten ruokaöljyn ja jauhojen kunto kannattaa tsekata ennen käyttöä.

 

A-luokan perinneherkkua

 

Kauppojen valikoimista löytyy tietenkin myös niitä makkaroita. Ja moneen makuun, aina miedosta tulisimpaan.

– Valikoima laajenee jatkuvasti. Viime kesän uutuuksista löytyy esimerkiksi fetajuustolla maustettua, ja nyt ihan uutena on pepperoni-salamimakkaraa, Tarvainen listaa. Chili- ja juustomaustetut makkarat, espanjalaistyyliset chorizot sekä saksalaiset bratwurstit ovat yhä suositumpia, ja niitä kannattaa maistaa rohkeasti tavallisen makkaran rinnalla. Ja hei – makkara istuu myös vartaaseen!

Monet keventävät ruokavaliotaan kesäisin, mutta myös vastakohtaista reaktiota on huomattavissa. Grilliherkut, jäätelö ja rasvaiset naposteltavat vievät mukanaan. Tarvainen muistuttaa, ettei karppaus tai muu tiukka ruokavalio kaadu, vaikka dieetistä vähän lipsuisikin.

– Tärkeintä on se järkevä arkisyöminen, keittiömestari toteaa.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy