Suuri osa biotuotetehtaan ympäristölupaa koskevista muistutuksista liittyi vesistön hyvinvointiin. ÄKS otti selvää, mitä mieltä tehtaan ja vesistön suhteesta on kalamies Ville Kivimäki.
Ympäristöluvan pykälissä mainittiin muun muassa, että Metsä Fibren tulee maksaa 55 000 euron kalatalousmaksu Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalatalousviranomaiselle. Summa käytetään kalakannoille ja kalastukselle aiheutuvien vahinkojen ehkäisemiseen jäte- ja jäähdytysvesien vaikutusalueella. Kyse ei siis ole pikkurahoista, joka seudun kaloille menee.
– Tehdaskompleksi on tehnyt aiemmin niin sanottuja ” velvoite istutuksia”, joissa vesistöihin istutetaan onkikokoisia kaloja. Sehän on ihan rahan hukkaa. Onkikalat kalastetaan heti pois, eikä niistä koskaan tule luonnonkaloja. Tehtaan tulisi keskittyä siihen, miten kalat saataisiin mukaan luonnon omaan kiertoon, Kivimäki kertoo.
Luonnon omaan kiertoon keskittyminen ei välttämättä olisi sen suurempi vaiva, menettely tavat vaan olisivat erilaisia.
– Ne rahat tulisi suunnata koskien kunnostukseen ja vaikka mätirasiaistutuksiin. Mätirasiaistutuksesta kalat kuitenkin syntyvät luonnollisesti omaan ympäristöön. Jos luonnon oma kierto saataisiin toimimaan oikein, ei sitä rahaakaan tarvitsisi laittaa lopulta menemään niin paljon, Kivimäki pohtii.
Käytännöt muuttuvat, tehtaita tulee, tehtaita menee. Mutta ympäristöasiat pitäisi tuoda aina myös maallikoiden tietoon.
– Olisi hyvä jos tehtaat ja virkamiehet yhdessä tekisivät päivitetyn selvityksen siitä, mihin kaikki kalatalouden ylläpitoon laitettava raha käytännössä menee.
KALOJEN VAELLUSREITTI mietityttää myös. Äänekosken tehdasalue blokkaa tällä hetkellä kalojen luonnollisen vaellusreitin. Kivimäellä olisi parannusehdotus tähänkin.
– Ylä-Kuhnamolla on Mämmen vesimylly tehtaan omistamalla alueella. Alueelta on padottu kaikki luonnolliset pienet kosket, ja paikalla on enää vain herrojen kala-allas. Jos kosket vapauttaisi, voisi kalojen vaellusreitin ohjata luonnollisesti Ylä-Kuhnamolle, eikä tehtaan sijainti olisi enää ongelma, Kivimäki tilittää.
Ylä-Kuhnamon alueen uudistaminen voisi tuoda sivussa plussaa myös muilla tavoin.
– Jos sinne saisi vapaat kosket ja vaikka kalastuspaikan, niin hieno alue voisi toimia jopa matkailukohteena.
Kivimäki ymmärtää kuitenkin, että padoille on syynsä.
– Vesihän on voimalaitoksen omaisuutta. Siitä tehdään sähköä. Jos Ylä-Kuhnamolle juoksutettaisiin vettä, olisi se sähköstä pois. Kysymys on vaan siitä, mitataanko ne muutamat vesikuutiot rahassa vai luonnon hyvinvoinnissa.
Tässä puhuu mies asiaa!