ÄKS

Kalasteluviestejä liikkeellä Suomi.fi:n nimissä – älä klikkaa linkkejä

20.06.2023 14:20
Arkistokuva.

Poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa vastaanottajat ovat saaneet henkilökohtaisia tietoja sisältäviä sähköpostiviestejä Suomi.fi-palvelun nimissä. Viesteissä pyydetään klikkaamaan linkkiä ja kirjautumaan sivustolle.

 

Poliisin tietoon on tullut tänään Suomi.fi-palvelun nimissä sähköpostitse lähetettyjä kalasteluviestejä. Viestit ovat sisältäneet vastaanottajan henkilötietoja. Viestissä puhutaan ”asumistuesta” ja pyydetään kirjautumaan linkin takana olevalle sivustolle salasanan avulla.

Viestit eivät todellisuudessa ole Suomi.fi:n lähettämiä, eikä viestissä olevaa linkkiä tule avata tai viestissä esitettyihin vaatimuksiin vastata. Linkki johtaa tietojenkalastelusivustolle.

Poliisin tietojen mukaan kalasteluviestejä on lähetetty hiljattain ainakin Vastaamo-tietomurron uhreille. Viestejä on voitu lähettää myös muihin osoitteisiin, jotka eivät liity Vastaamoon.

Tässä vaiheessa poliisin tiedossa ei ole, että viestin vastaanottajat olisivat kirjautuneet tietojenkalastelusivustolle. Kalasteluviestin vastaanottajan ei tarvitse tehdä asiasta rikosilmoitusta, jos hän ei ole kirjautunut valesivustolle ja luovuttanut tietojaan.

Vältä joutumasta petoksen uhriksi

  • Älä klikkaa sähköpostissa tai tekstiviesteissä olevia linkkejä.
  • Älä kirjaudu palveluihin tekstiviesteillä tai sähköpostitse saamiesi linkkien tai hakukoneiden antamien hakutuloksien kautta.
  • Älä anna henkilökohtaisia tietojasi pyytäjälle, vaan poista viesti.
  • Voit tallentaa sinulle tärkeimpien palveluiden verkko-osoitteet selaimesi kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin.

Jos epäilet, että rikolliset ovat saaneet verkkopankkitunnuksesi haltuunsa, tai huomaat verkkopankissasi sinne kuulumattomia saapuneita tai lähteviä maksuja, ota välittömästi yhteys pankkiisi ja tee vasta sen jälkeen rikosilmoitus.

Jos epäilet, että henkilötietojasi on joutunut vääriin käsiin, löydät toimintaohjeet Suomi.fi-verkkopalvelusta.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy