ÄKS

Kansanedustaja Petri Honkonen raakametanolin puhdistuslaitostuesta Äänekoskelle: valtava satsaus alueelle

17.11.2020 10:37 (muokattu 17.11.2020 10:51)
Äänekoskelle 9,5 miljoonan potti.

Kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen iloitsee työ- ja elinkeinoministeriön tekemästä lähes 9,5 miljoonan euron tukipäätöksestä Veolia Services Suomen raakametanolin puhdistuslaitoksen rakentamisesta Metsä Fibren biojalostamon yhteyteen.

 

– Elinkeinoministeri Mika Lintilän myöntämä tuki tarkoittaa merkittävää satsausta Keski-Suomeen. Bioala ja biotalous on valtava mahdollisuus Keski-Suomessa, jossa on jo käynnissä myös muita lupaavia hankkeita. Toteutuessaan ne tarkoittavat uutta työtä ja veroeuroja.

Biotalouden edistäminen on vahvasti hallituksen agendalla.

– Tämä on seurausta muun muassa keskustalaisten kansanedustajien ja edellisen Juha Sipilän hallituksen määrätietoisesta työstä biotalouden vahvistamiseksi Suomessa. Tämä tukee Äänekosken kehitystä maan johtavana biotalouskeskittymänä ja on linjassa Keski-Suomen strategian tavoitteiden kanssa, Keski-Suomen liiton puheenjohtajana toimiva Honkonen iloitsee.

Veolian saama tuki on osa työ- ja elinkeiniministeriön jakamaa 33 miljoonan euron investointukipakettia seitsemälle uusiutuvan energian suurelle demonstraatiohankkeelle.Tuki on tarkoitettu hankkeille, jotka tarjoavat uusia energiaratkaisuja vuoteen 2030 tähtäävien kansallisten ja EU-tavoitteiden saavuttamiseksi. Tuettavien hankkeidenhiilidioksidipäästöjen yhteisvähennysvaikutus on noin 58 000 tonnia vuodessa. Uusia energiatukipäätöksiä on määrä tehdä lisää vielä tämän vuoden lopulla. Myös vuodelle 2021 investointitukea on varattu xx miljoonaa euroa.

Veolia Services Suomi Oy suunnittelee raakametanolin puhdistuslaitoksen rakentamista Metsä Fibre Oy:n Äänekosken biojalostamon yhteyteen. Laitoksessa puhdistettaisiin vuosittain 12 000 tonnia (65 GWh) raakametanolia kaupallisen tason biometanoliksi. Puhdistettua biometanolia voidaan käyttää liikennepolttoaineena. Raaka-aineena käytettävä raakametanoli on selluntuotannon sivuvirta, joka käytetään nyt alhaisemmalla jalostusarvolla lauhdesähkön tuotannossa. Investoinnin uutuusarvo liittyy puhdistusteknologiaan, jolla voidaan saavuttaa kaupallisen biometanolin laatuvaatimukset, demonstroitavaan laitoskokoon, sekä laitoksen integrointiin sellutehtaaseen. Investoitava puhdistuslaitos olisi ensimmäinen tähän teknologiaan perustuva täyden mittakaavan laitos maailmassa, ja demonstroitavaa teknologiaa on mahdollista monistaa myös muiden sellutehtaiden yhteyteen Suomessa.

Vastaa

  1. Petri Rautiainen sanoo:

    Hyvä keski-suomelle. Rahat tulevat verotuloista suomalaisilta, ei kepulta kuten jutussa annetaan olettaa. Kaikki puolueet olisivat mielellään Äänekoskea tukeneet.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy