ÄKS

Karhunlähteen päiväkoti 50 vuotta: ”Tavoitteena on luoda hyvä arki lapselle, paras mahdollinen”

22.05.2024 11:51
Anu Talvilahti ja Soile Hassi esittelevät Karhunlähteen päiväkodin 50-vuotista historiaa.

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta.

 

Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Näyttelyn lisäksi esillä on päiväkodin aikajana sekä lastenhoitaja Kikka Raitasen muisteluita päiväkodin arjesta piirroksina. Piirustuksista todellakin huomaa muuttuneen maailman! Lasten perheet saivat osallistua myös nallenäyttelyyn, johon sai jokaisesta kodista tuoda nallen esille. Ja toki lasten omistakin töistä on tehty ryhmiin näyttelyt.

Juhlaviikkoon on kuulunut myös mm. nukketeatteriesitys ja kakkua ja perheille on ollut avoimet ovat koko viikon ajan. Moni vanhempi on itse ollut samassa päiväkodissa aikoinaan hoidossa.

– Meidän voimavaramme on, että meitä työntekijöitä on niin monta, niin yhteistyöllä tällainen näyttely oli mahdollista toteuttaa. Meillä on myös paljon pitkäaikaisia työntekijöitä, jotka muistavat vielä hyvin millaista toiminta oli 40-50 vuotta sitten, itsekin 40 vuotta Karhunlähteen päiväkodissa varhaiskasvatuksen opettajana toiminut Soile Hassi kertoo.

Piia Huuskonen ja 3-vuotias Hertta kävivät katsomassa päiväkodin näyttelyä yhdessä hoitopäivän jälkeen.

– Täällä on esillä myös omasta lapsuudesta tuttuja leluja, niin voi verrata millaisia leluja omalla lapsella nyt on, Piia Huuskonen sanoo.

Hertta tykkää leikkiä nyt poneilla ja barbeilla. Nallenäyttelyyn tuotiin perheen isän vanha nalle. Perhe on ollut tyytyväinen Karhunlähteen päiväkotiin.

– On ollut kiva seurata päiväkodin arkea myös Instagram-tilin kautta, Piia Huuskonen kiittää.

Leikkiä, syliä ja osallisuutta

50 vuotta sitten Karhunlähteen päiväkoti aloitti toimintansa kerrostalon alakerrassa, koko ajan toiminta on laajentunut ja uusi päiväkoti valmistui 40 vuotta sitten. Päiväkotia on remontoitu 2010-luvulla ajanmukaisemmaksi ja käytännöllisemmäksi. Esimerkiksi vanha uima-allas ja takka on purettu ja saatu lisätilaa.

Näyttelystäkin huomaa, että moni asia on muuttunut päiväkotien toiminnassa 50 vuodessa, mutta perusasiat ovat pysyneet samoina.

– Perusjuttu ei ole muuttunut. Edelleen on musiikkia, liikuntaa, kädentaitoja, luontoa ja retkiä. Leikki ja läsnäolo ovat tärkeintä. Tänä päivänä lasten osallisuus korostuu: vaikka aikuiset suunnittelevat toiminnan rungon, lasten toiveita kuunnellaan. Ja digitaitoja harjoitellaan jo päiväkodissa. Myös yhteistyö perheiden kanssa on tiivistynyt ihan jo varhaiskasvatussuunnitelmien myötä, varajohtaja Anu Talvilahti kertoo.

Leikki on pysynyt samana, mutta lelut ovat muuttuneet ja mikä on milloinkin muodissa. Toisaalta aina lapset ovat leikkineet vaikkapa kotileikkiä tai majaleikkiä ja ulkoilu on aina lapsille mieluisaa.

– Laadukas varhaiskasvatus on aikuisen läsnäoloa ja syliä. Tavoitteena on luoda hyvä arki lapselle, paras mahdollinen, Talvilahti sanoo.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy