Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen avasi Sumiaisten kyläpäivät.
Kari Kiiskinen muistutti avaupuheessaan, kuinka Äänekoski on neljän itsenäisen kunnan yhteenliittymä.
– Meillä on Äänekoskella edelleen seitsemän suurta kyläkuntaa ja suuri määrä pienempiä kyläyhdistyksiä. Sumaisisten kirkonkylän kyläyhdistys, Syvälahden, Saarikkaan ja Rautionmäen kyläyhdistykset ovat kaikki kiinteä osa sumialaisuuden ydintä asukkaineen. Luonnonkaunis, idyllinen, kylähullustaankin kuuluisa pikkukylä. Sitä kaikkea on Sumiainen. Minusta on hienoa, että kylällä on omaa persoonallisuutta, koska sen luovat siellä asuvat ihmiset, Kiiskinen kiitteli.
Hän iloitsee, että Sumiaisissa on luovia ja uskaliaita ihmisiä, jotka ottavat vastuuta.
– Sumiainen henkii entisajan yhteisöllisyyttä nykyaikaisella twistillä. Täällä asiat ovat yhteisiä, ympäristö on yhteinen mutta silti meidän jokaisen vastuulla. Jollen tiedä kehen ottaa yhteyttä, joku kyläläisistä opastaa kyllä kenen puoleen kääntyä. Tämä vastuunkanto on hieno piirre yhteiskunnassa, jossa asioiden ajatellaan tapahtuvan ja kuuluvan jollekin muulle. Tätä kaivataan myös Äänekoskella. Täällä ammennetaan vanhasta, mutta otetaan rohkeasti askeleita myös tulevaan. Tämä on tätä päivää, Kiiskinen sanoi.
Yksi osoitus Sumiaisten yhteishengestä ovat perinteiset kyläpäivät, jonne on keräännytty vuosikymmenestä toiseen kesää viettämään ja tuttavia tapaamaan. – Reilun tuhannen asukkaan kylä lähes tuplaa asukasmääränsä kesäasukkaiden myötä ja kyläpäivillä tämä hulina näkyy. Tullaan sitten hunajan, käsitöiden, mansikoiden, lakujen tai puhtaasti fiiliksen perässä – varmaa on, että kyläpäivillä pääsee jutustelemaan. Jutellaan sitten kesän säästä tai kesäpäivien monipuolisesta tarjonnasta, tarinointia riittää. Ja siinä samalla tulee yhteisiäkin asioita kehitettyä, Kiiskinen kertoi.
Kiiskinen kiitteli ahkeraa talkooväkeä. Tapahtuma ei onnistu ilman uutteria käsipareja.
– Ei aina tule ajateltua, miten moni taho mahdollistaa meille yhteiset kyläpäivät. Täällä Sumiaisissakin järjestäjien ja talkooväen määrä koskettaa jollain tavoin lähes jokaista kyläläistä. Voidaan hyvin puhua koko kylän juhlista, ei vain jonkin sisäpiirin aikaansaannoksesta.
Vaikka entisen kunnanjohtajan Esko Santalan poikamiespankki on jo aikaa sitten väistynyt nykyajan Tindereiden myötä, samaa luovaa hullua aloitteellisuutta löytyy kylältä edelleen.
– Missä muualla löydät rantareitin varrelta kotityönä valmistettuja paikallisia tuotteita kahvikupposen kera, aitoa oopperaa ja illaksi vielä rautalangalla höystettyä shakea. Eikä ihan joka kylällä pidetä myöskään kahvakuulamaratonin MM-kisoja.
Kiiskinen tietää, että Sumiaisista löytyy edelleen yhteisen hyvän tekijöitä.
– Mörköpolun ylläpitäminen ja Saarikkaan hiihtolatujen kunnossapito palvelevat koko kuntaa, kun taas syrjemmässä olevien Syvälahden ja Vihijärven kaukaloiden kunnossapito luo puitteet oman alueensa liikkujille.
Hän lainasi Raili Lindeniä: ”Elämä maistuu Sumiaisissa elämältä”.
– Sumiainen on maisemaltaan ja kulttuuriympäristöltään erityinen, kiinnostava asuinympäristö. Sumiaisiin tehdään paluumuuttoja ja jos sinne muuttaa, mielellään sinne myös jää. Tämä maalaiskirkonkylä on ihmisen mittainen kylä. Kuluneena vuonna on saatu myös Jobinpostia hyvinvointialueen myötä ja tämä on herättänyt kuntalaisissa huolta muun muassa vanhustenhuollon palveluiden säilymisestä kylällä. Ehkä tässä yhteisessä koitoksessa tarvitaan sitä pienen kylän sisua, yhteen henkeen puhaltamista ja sumialaista luovaa hulluutta, jotta tilanteeseen löydetään oman näköinen ratkaisu. Se mitä ei löydy valmiina, se tehdään. Tällä asenteella pienikin pärjää, Kiiskinen sanoi ja toivotti kaupungin puolesta talkoista ja järjestelyistä vastaaville sekä kaikille kyläpäivien kävijöille leppoisaa kansanjuhlaa.