ÄKS

Katsaus kristallipalloon: Miltä näyttää biotuotetehdasprojektin uusi vuosi?

03.01.2017 14:00 (muokattu 03.01.2017 15:48)
Biotuotetehdastyömaa etenee aikataulussa. Tänä vuonna siirrytään laitteiden koekäyttöihin.
Tänä vuonna valmistuu Suomen metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin investointi, Metsä Groupin Äänekoskelle rakentama biotuotetehdas. ÄKS pyysi biotuotetehtaan tehtaanjohtaja Camilla Wikströmiltä katsauksen historialliseen vuoteen ja uuden tehtaan käynnistymiseen.

 

Miltä vuosi 2017 näyttää biotuotetehdasprojektin näkökulmasta?

– Vuonna 2016 Metsä Groupin biotuotetehtaan pääteemana olivat asennukset, ja vuonna 2017 biotuotetehtaan töiden painopiste siirtyy asennuksista koestamiseen ja käyttöönottoon.

Ensimmäisenä valmistuvien osastojen, eli kuivaamon ja jätevedenpuhdistamon, koekäytöt alkavat suunnitellusti vuoden 2017 keväällä. Työmaavahvuus on suurimmillaan kevääseen 2017 saakka. Vuonna 2016 käynnistyneet biotuotetehtaan henkilöstön koulutukset ja perehdytykset jatkuvat tammikuussa 2017.

Biotuotetehdasprojektissa tähtäin on tiukasti vuoden 2017 kolmannessa neljänneksessä, jolloin uuden sukupolven tehdas käynnistyy.

Mikä muuttuu, kun biotuotetehdas käynnistyy Äänekoskella?

– Kyseessä on maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas, joten vaikuttaa se monella tavalla sekä Suomen mittapuulla että kansainvälisesti.

Selluntuotanto Äänekoskella kasvaa 1,3 miljoonaan tonniin nykyisestä noin 0,5 miljoonasta tonnista vuodessa. Merkittävä osa sellusta menee vientiin Eurooppaan ja Aasiaan. Taloudelliset vaikutukset Suomelle ovat arviolta 0,5 miljardia euroa vuodessa.

Tuotannon käynnistyttyä työllistävä vaikutus koko arvoketjussa Suomessa on yli 2 500 työpaikkaa, joista uusia on noin 1 500. Merkittävimpiä työllistämisvaikutuksia odotetaan metsätalouteen ja kuljetuksiin.

Uusi moderni tehdas luo alueelle biotalouteen keskittyneiden yritysten monipuolisen ekosysteemin, joka synnyttää ja tuottaa tulevaisuuden biotuotteita puuraaka-aineesta ja selluntuotannon sivuvirroista. Biotuotetehdas ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita, sillä se saa kaiken tarvitsemansa energian puusta.

Millaisia yrityksiä tulee syntymään BTT:n kylkeen?

– Biotuotetehtaan liiketoimintamalli perustuu tehokkaaseen kumppanuusverkostoon, jossa uusia tuotteita jalostetaan arvoketjun eri osaajien yhteistyönä. Ekosysteemiin kutsutaan eri kokoluokan ja kehitysvaiheen yrityksiä, jotka keskittyvät esimerkiksi biomateriaaleihin ja bioenergiaan. Erityisesti pk-yrityksille avautuu mahdollisuuksia valmistaa innovatiivisia korkean jalostusarvon biotuotteita.

Äänekosken tehdasintegraattiin kuuluu tällä hetkellä Metsä Fibren käyvän sellutehtaan lisäksi Metsä Boardin kartonkitehdas, CP Kelcon kemiantehdas, Äänevoima Oy ja Specialty Minerals Nordic Oy:n PCC-tuotantolaitos. Integraatin toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään ja hyödyntävät toistensa tuotannon sivuvirtoja.

Biotuotekonseptia täydensivät helmikuussa 2016 tehdyt sopimukset biokaasua valmistavan EcoEnergy SF Oy:n ja biokomposiittia valmistavan Aqvacomp Oy:n kanssa.

Biotuotetehtaan tTehtaanjohtaja Camilla Wikström esittelemässä sellumassaa Metsä Fibren käyvän tehtaan tiloissa.

Biotuotetehtaan tehtaanjohtaja Camilla Wikström esittelemässä sellumassaa Metsä Fibren käyvän tehtaan tiloissa.

Vastaa

  1. leena kumpulainen sanoo:

    Pojanpoika sanoi kun näki tehtaan et on avaruusasema..

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy