ÄKS

Kaupungin sähköautokausi käynnistyi  

21.11.2019 18:41
Hyvä olla, kun päästöjä on nolla. Vihreä ja uusiutuva Äänekoski-projektin päällikkö Sirpa  Kortelainen iloitsee Äänekosken Kiinteistönhoidon sähköautohankinnasta. Toimialapäällikkö Timo Väisänen kertoo, että yhtiöllä on viitisenkymmentä autoa ja tavoiteena on saada koko kalusto ajan myötä vihertymään.
Kiinteistönhoidon uusin korsi uusiutuvan Äänekosken ekokekoon on sähköauto. 

 

– Hieno juttu tämä sähköauton hankinta kaupunginyhtiölle. Tällaisilla askelilla edetään kohti vihreää ja uusiutuvaa Äänekoskea, iloitsee projektipäällikkö Sirpa Kortelainen tutustuessaan Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n uuteen ajopeliin. Yhtiö on kaupungin omistuksessa ja työllistää 180 henkeä.

– Ja lisääkin päästöttömiä ajopelejä on varmaan luvassa, kun autokalustoa uusitaan, Kortelainen arvioi.

Hän kertoo, että profiloituminen ympäristöystävälliseksi, nollapäästöjen kaupungiksi on pitkä tie, mutta liikkeellä ollaan ja haastavana tavoitteena on laskea kaupungin toiminnan aiheuttamia  päästöjä 80 prosenttia ensi vuosikymmenen loppuun mennessä.

– Hanke kokoaa kaupungin eri toimijat yhteistyöhön. Se kehittää, kannustaa ja ohjaa palvelutuottajia sekä kokoaa ideoita toteutettavaksi, Kortelainen kertoo. 

Toimialapäällikkö Timo Väisänen kertoo, että Kiinteistönhoidon ensimmäisen sähköauton hankinta oli selkeä ja helppo valinta.

  Kun matkamittari kertoi, että edessä on pakettiauton uusiminen, selvitettiin hoituisivatko hommat sähköautolla. Kun hintaakaan ei ollut polttomoottoriautoa kalliimpi, oli valinta selvä.

Pienen pakettiauton toimintasäteeksi luvataan jopa 200 kilometriä.

– Suomen oloissa realismia on noin 150 kilometriä ja talvella vähemmänkin, mutta se riittää monessa meidän käyttötarkoituksessa päivittäisiin ajoihin.Yöllä akut sitten ladataan ja päivälläkin saadaan tarvittaessa pikalatauksella nopeasti lisäkilometrejä.

Pääosin uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä saadaan kaupungin omalta sähköyhtiöltä. Sähköauton energiakulut ovat pienet ja verot alhaiset.   

Väisänen arvioi että auto soveltuu mainiosti esimerkiksi ruuan ja lääkkeiden jakeluun.

Yhtiöllä on viitisenkymmentä autoa erilaisiin käyttötarkoituksiin.

– Sitä mukaan, kun niitä uusitaan, selvitetään mahdollisuus ottaa tilalle päästötön ajopeli, Väisänen toteaa.

Kun otetaan biokaasun käyttömahdollisuus huomioon, voi yhtiön autokanta vihertyä hyvinkin kattavasti ensi vuosikymmenellä, Väisänen pohtii. 

Äänekosken Kiinteistönhoito on kaupungin monitoimiyhtiö, jonka palvelut ovat tarjolla kaikille asiakasryhmille. Oman työvoiman lisäksi yhtiö käyttää paikallisten yrittäjien ja ammattilaisten palveluja.

Toimialoihin kuuluvat muun muassa alue- ja kunnossapito, kiinteistöjen hoito ja huolto, turvapalvelut ja vartiointi sekä tekniset palvelut. Nimikkeiden alta löytyy esimerkiksi sähkö- ja LVI-suunnittelua, urakointia ja kunnossapitoa, remonttitoimintaa, liikunta-alaiden ja tilojen ylläpitoa ja hoitoa, aurauksia, puutarhaosaamista, siivousta, remonttipalveluja, rakennusvalvontaa ja  kuntokartoituksia.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy