ÄKS

Kaupungin toimialat ryhtyvät etsimään säästökohteita talouden tasapainottamiseksi

13.08.2020 10:26
Nyt on tehtävä jotain, ettei siirrytä kriisikuntien joukkoon.
Keskushallinnossa on valmisteltu ohjeet vuoden 2021 talousarvion ja vuosien 2021 – 2023 taloussuunnitelman laadinnan käynnistämiseksi. Alustavan kehyslaskelman mukaan ilman tasapainottamistoimenpiteitä vuoden 2021 tilikauden tulos on 918 000  euroa alijäämäinen.

 

Talousarvioesitysten lautakuntakäsittely on syyskuussa ja toimialojen tulee toimittaa talousarvioaineistonsa talousjohtajalle syyskuun loppuun mennessä. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys valmistuu lokakuun aikana ja talousarvion hallituskäsittely on marraskuussa. Joulukuussa kaupunginvaltuusto päättää vuoden 2021 talousarviosta ja vuosien 2021 – 2023 taloussuunnitelmasta.

Laadinnan pohjana tulee käyttää vuoden 2019 tilinpäätöstä ja vuoden 2020 talousarviota.

Kaupungilla on taseessa kertyneitä ylijäämiä aikaisemmilta vuosilta 7,6 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 talousarvio on 0,04 milj. euroa ylijäämäinen ja talousennusteen mukaan vuoden 2020 tulos muodostuu tämänhetkisen arvion mukaan noin 2,0 milj. euroa alijäämäiseksi. Alustavan kehyslaskelman mukaan ilman tasapainottamistoimenpiteitä vuoden 2021 tilikauden tulos on 0,9 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Toimialojen on käynnistettävä toimenpiteet talouden tasapainottamiseksi ja esitettävä ne viimeistään talousarvioneuvotteluissa syyskuussa. Toimintakatteeseen suhteutettuna tasapainottamistarve on 0,8 prosenttia. Suunnittelussa on varauduttava verotuloennusteiden ja valtionosuuksien mahdollisten muutosten vaikutuksiin.

– Tavoitteena tulee olla, että vuoden 2021 tulos on ylijäämäinen ja että suunnitelmakaudella kaupungin talous on tasapainossa.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo, että kaupungilla on monenlaisia pelimerkkejä käytössään talouden vakauttamiseksi. Jos mitään ei tehdä, on reilun seitsemän miljoonan euron ertynyt ylijäämä syöty parissa vuodessa.

– Henkilöstön lomauttamiseen tai kunnallisveron nostoon en lähtisi. Maltillisella kiinteistöveron nostolla saataisi noin puoli miljoonaa euroa, sillä se realisoituu kaupungille täysimääräisesti, Tuononen sanoo, ja muistuttaa, että Keski-Suomen kunnista on Äänekoskella toiseksi halvin kiinteistövero.

Kaupungin suurin menoerä löytyy perusturvasta, joka haukkaa kaupungin menoista noin puolet.

– Perusturvan menot lähtivät nousuun jo ennen koronaa, varsinkin lastensuojelun osuus on kasvanut, Tuononen sanoo.

Pallo on heitetty toimialoille: nyt on etsittävä säästökohteita talouden tasapainottamiseksi. Tuononen sanoo, että myös joitakin investointeja voidaan lykätä tulevaisuuteen.

– Esimerkkinä Kotakennääntien korjaus, sitä voidaan lykätä muutamalla vuodella eteenpäin, Tuononen laskee.

Painotalon remonttia ei kaupunginjohtaja ole valmis siirtämään.

– Musiikkiopisto sen sijaan voisi siirtyä kaupungintalolle, Tuononen pohtii.

Vastaa

 1. Teija Alapiha sanoo:

  Meillä talkoovapaat käytössä ollut kunnassa.Vapaaehtoinen vapaa johon ei sijaista palkata.Kaikilla toumialoilla ei voi toteuttaa.

 2. Petteri Nieminen sanoo:

  Nyt alkaa turhat halli ja tuleva lumetusjärjestelmä kostautumaan.Ei muuta kuin kiinteistöveron nostoon niin alkaa yrittäjät ja muutkin kaikkia maan.

 3. Ex-paluumuuttaja sanoo:

  Muutama vuosi sitten oli kovaa pöhinää, kun BTT pisti piipusta savun nousemaan. Sitä se tekee vieläkin 24/7. Lupaukset työllistävästä vaikutuksesta tuntuivat muutama vuosi sitten jopa uskomattomalta ja niinhän se nyt loppupelissä olikin, että vain harvat ja valitut pääsevät nauttimaan tehtaan tarjoamista työpaikoista. Kolmenkymmenen vuoden kokemuksella, kovalla työn etsimisellä ja monilla irtisanomisilla on työmaat pitänyt etsiä naapurikaupungista. Syrjäytymisestä ei tule loppua, jos siihen ei satsata rahaa. Pankkarit ja jäähallit ei varmaan pa. peruspäivärahalla olevaa ikäsyrjintää kokevaa työtöntä paljon lämmitä.

  Heti kun tuo rekkaralli Kotakennääntiellä alkoi, sanoin, että ns. normaaliin liikenteeseen tarkoitettu kaupungin taajamatie ei kestä 40-60 tonnin painoisia pöllikuljetuksia 24/7 vuodesta toiseen + muu raskas liikenne + arkiliikenne siihen päälle. Olisiko nyt viisasta katsoa sitä piippua kohti josta se savu tupruaa ja velvoittaa heitä tienparannushankkeeseen. Yleensä se ottaa kustanuksista ainakin osavastuun, joka sitä eniten käyttääkin. Aivan tajuton idea muutenkin johtaa tuo raskas liikenne kaupungin keskustan ja asutuksen läpi monen liikenneympyrän kautta. Aiotaanko tässä maksattaa asukkailla tuo tien kunnossapito ?
  Evergreenit puolustaa tuulivoimalahanketta, mutta mitenkäs nämä muut ympäristöhaitat jotka tulee tehtaalta edelleen (haju, jatkuva taustakohina). Tuulivoimahanketta on helppo puolustaa, jos ei itse nyt satu asumaan näiden roottoreiden lähettyvillä. Luulen, että mieli voisi muuttua, jos oma torppa olisi niiden lähellä. Tuulivoima on hyvä idea, mutta myöskin se pitää olla paikassa missä siitä on vähiten ympäristöhaittaa.

 4. Petteri Nieminen sanoo:

  En ymmärrä ketä nämä pakolaisten ja puiden halaajat eli vihreät mielistelee tässä tuulivoima asiassa.Ymmärrän täysin niiden läheisyydessä asuvien huolen talon arvo laskee melu ja ympäristö haittojen lisääntyessä.

 5. Reetta Korjonen sanoo:

  Konginkangas ja Sumiainen ei saa kokoon mitään säästöjä, kun valtuusto säästi jo etupainotteisesti täältä ne pienetkin kehityksen välineet 2020. Kukista ei säästy ja uimarannan huussi on viety jo vuosia sitten. Sieltä keskustoista on nyt etsittävä. Näin me täällä on tuumattu. Mummu sen vain teille kertoo.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy