Äänekoskella harkitaan toimenpiteitä Ukrainan auttamiseksi. Myös varautumiseen on kiinnitetty huomiota.
Äänekosken kaupunki miettii Ukrainalle konkreettisia avustuksia. Päätöstä ei ole, mutta kaupunginhallitus keskustelee asiasta maanantaina.
– Lahjoitetaanko rahaa, kuinka paljon ja mitä kautta, siitä keskustelemme maanantaina. Onko vastaanottajataho Urkainan valtiollinen taho vai tunnettu kansainvälinen avustusjärjestö kuten esimerkiksi Punainen Risti ja Unicef, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä kertoo.
Kaupungin varautumista koskevissa suunnitelmissa on tuoreita ja ajantasaisia suunnitelmia konfliktitilanteessa suojaa hakeville ulkomailta tuleville henkilöille.
– Kuluneen talven aikana on meiltä ollut edustaja myös valtakunnallisissa tilaisuuksissa, joissa on puhuttu laajamittaisen maahantulon suositusten päivittämisestä. Vaikka näissä tilaisuuksissa ei olla osattu ennakoida nyt päällä olevaa tilannetta, niin samankaltaisiin asetelmiin on kyetty varautumaan, Heikkilä sanoo.
Ukrainalaisten asema on ollut puheissa ennen viikko sitten puhjennutta sotaa.
– Olihan meillä jo ennusmerkit ilmassa, Heikkilä sanoo.
Kaupungille on tullut tiedusteluja kaupungilla olevista väestönsuojista.
– Kuntalaiset ovat kysyneet kaupungin väestönsuojakapasiteetista. Väestönsuojelu käsittää väestön suojaväistöt ja väestönsuojatilat. Viranomaiset ovat harjoitelleet väestön laajamittaista siirtämistä vaarallisilta alueilta turvallisille niin kutsutuilla työpöytäharjoituksilla. Olemme osallistuttu näihin harjoituksiin, Heikkilä kertoo.
Väestönsuojelusta vastaa pelastuslaitos. Väestönsuojatiloista huolehtii rakennuksen omistaja, esimerkiksi kerrostalossa sijaitsevasta taloyhtiö.
– Äänekoskella ei ole koko väestölle avoimia väestönsuojatiloja, sellaisia, joihin kaupunkilaiset voidaan kriisin tullessa ottaa, Heikkilä sanoo.
Ostaisin 60.000 euron edestä tarpeellista materiaalia paikallisista liikkeistä. Ja tavaran toimittajaksi yksityinen tekijä. En laittaisi nyt SPR:n tai UNICEFin tileille. Sinne virtaa nyt muutenkin paljon rahaa, ja noissa järjestöissä osa rahoista menee aina hallintokuluihin.
Taitaa olla niin, että koordinoimattomasta tavaran lähettämisestä ei olisi nykytilanteessa vastaavaa hyötyä, ehkäpä päinvastoin. Paikallisten yritystentukeminen sinällään tärkeää.