ÄKS

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen: ”Sote oli susi jo syntyessään”

19.01.2024 09:33
”Toivon hartaasti, että valtionosuudet jaettaisi kuntien nykyisten tehtävien perusteella eikä menneiden tehtävien perusteella”, vinkkaa kaupunginjohtaja Matti Tuononen valtion suuntaan

ÄKS kävi  kysymässä kaupunginjohtaja Matti Tuonoselta, miltä vuosi 2024 näyttää. Ja hyvältähän se näyttää, vaikka huolenaiheitakin riittää. 

 

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo, että kuluva vuosi näyttää työntäyteiseltä. Kaupungin sisällä suurin muutos on uuden työllisyysalueen synnyttäminen kun työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta ja Äänekoski toimii 13 pohjoisen Keski-Suomen kunnan veturina. Uuden työlisyyslueen perustamistyötä on tehty yhteistyössä Äänekosken kaupungin johdolla.

– Tämä on vaatinut ja vaatii edelleen meiltä valmistelua.Kaupungin palkkalistoille tulee kuutisenkymmentä uutta työntekijää joista noin neljänkymmen henkilön työpaikka on Äänekoskella, Matti Tuononen kertoo.

Perustettava työvoimatoimisto, työkkäri, löytyy jatkossakin Äänekosken kaupungintalolta. 

– Asiakas tulee saamaan lähipalvelua. Kun koulutus- ja työllisyys- ja elinkeinopalvelut löytyvät saman katon alta, uskomme, että siitä on meille vain etua. Uusi järjestelmä on aina mahdollisuus, mutta taloudellisesti tässä on myös riskejä, sillä Äänekoski toimii palkanmaksajana. 

Tuononen ihmettelee valtiovallan toimia rahoituksen suhteen: 

– Kaikki kunnat saa valtionosuudet työllisyyden hoitoon. Äänekosken budjetti suurenee noin 10 miljoonaa euroa eli sen verran me saamme valtiolta rahaa. Siirtymäkauden aikana summa on suurempi, mutta summa pienenee kun homma saadaan rullaamaan.

Tuononen on huolissaan muiden valtionosuuksien leikkaamisesta ja yleisestä taloustilanteesta.  

– Jos Keski-Suomen kuntien huono taloustilanne jatkuu, niin jostain pitää supistaa. Toivottavasti kunnat tilittävät Äänekoskelle osuutensa työllisyydenhoidosta. Me hoidetaan työllisyyttä ja laskutetaan kuntia, eli toivottavasti rahat riittävät maksuun, Tuononen huolehtii. 

Tasan vuosi sitten keskustelimme hyvinvointialueen alkutahdeista ja tulevaisuudesta. Kun vuoden takaista juttua lukee, niin huomaa Tuonosen ennustukset toteutuneen.

– Kaikki pahimmat kauhuskenaariot toteutuivat ihan kirjaimellisesti kun ei riittänyt omat eikä varastetut rahat. Hyvinvointialueet saavat tismalleen sen summan mitä kunnat käyttivät sotehoitoon, mutta niille se ei riitä alkuunkaan: palkkoja harmonisoitiin ylöspäin, luotiin uusia hallinnollisia kerroksia ja jäätiin omien puheiden vangiksi kun luvattiin, ettei mitään palveluita tulla karsimaan. Yhtälö on täysin mahdoton. 

Tuononen sanoo, että hyvinvointialueelle siirtyminen huononsi asukkaiden sotepalveluita. 

– Jonot on pidentyneet ja palvelut ovat heikentyneet. Moni soten työntekjä kaipaa paluuta entiseen, kun johtoportaat olivat aika lyhyet: oli hoitaja, ylihoitaja, ylilääkäri ja sitten minä, eikä välissä mitään hämärää kahdeksanportaista hallintohimmeliä, Tuononen harmittelee. 

Äänekosken asukasluku painui marraskuussa alle 18 000. Trendi on Suomessa vallitseva: ihmisiä kuolee enemmän kuin syntyy. Äänekoskella on tarjota hyviä porkkanoita tänne muuttoa harkitseville. Liikenneyhteydet toimii, koulurakennukset ovat priimaa ja varhaiskasvatusta on kehitetty niin, että Äänekoski valittiin Vuoden varhaiskasvatuskunnaksi. Liikuntapaikkoja riittää, harrastusmahdollisuuksia on ja kulttuuri on vireää ja kaavoitus ketterää. 

– Kyllä meille ihmisiä muuttaa, mutta niin muuttaa poiskin, onneksi maahanmuutto kompensoi.  Meillä on muutakin maahanmuuttoa kuin turvapaikanhakijoita, sillä tehtaat ovat erittäin kansainvälisiä työllistäjiä. Uudet tehdashankkeet ovat tervetulleita, ja toivomme, että 350 uutta työpaikkaa tuo meille myös uusia asukkaita. Poken kanssa tehtävä yhteistyö synnyttää osaavaa työvoimaa kaupunkiin, Tuononen kiittelee. 

Kaupungilla on alkamassa uusi kampanja, jossa houkutellaan ihmisiä hyvien palveluiden ääreen Äänekoskelle. 

– Emme ole karsineet palvelutasosta, vaikka taloutemme sukelsi. 

Kaupunginjohtaja saa tehdä kauppareissut rauhassa. Palautetta saa ja pitää antaa kun siihen on tarvetta. 

– On se sitten hyvää tai sitä huonompaa. Ihmiset kyselevät asioista ja ovat kiinnostuneita kaupungin asioista. En jätä vastaamista puolitiehen, vaan otan selvää jos en tiedä. Kaupungin omaan palautejärjestelmään ei ole tullut yhtään palautetta tehdyistä säästötoimista mutta ilmeisesti some elää omaa elämäänsä. 

Yleisin palaute tulee katujen kunnossapidosta.

– Suomi on sellainen maa, jossa vuodenaikavaihtelut aiheuttaa tieverkostoon ongelmia, oli se sitten lunta tai kuoppia, muistaa täytyy, että kaikki tieosuudet eivät ole kaupungin hallinnassa, Tuononen sanoo. 

Uusia ilmiötekoja tehdään koko ajan. Asukkaat ehdottavat ideoitaan ja kaupungintalolla pidetään ajatushautomoita, miten Äänekoskea lähettäisi viemään eteenpäin. 

– Keväänkorvalla on tulossa asukaskysely sekä tammikuun lopulla asukastyytyväisyyskysely. Kun aurinko nousee korkeammalle, alkaa hymykin nousta korviin. Meillä menee suhteellisen hyvin, ainoastaan nämä tulevat valtionosuudet aiheuttavat mustia pilviä kaupungin ja koko Keski-Suomen ylle. Katson, että päättäjät ja yksittäiset virkamiehet ovat olleet täysin syyttömiä taloustilanteeseen, jonka huono sotelainsäädäntö meille heitti. Se oli niin susi kuin susi vain voisi olla. Toivon hartaasti, että valtionosuudet jaettaisi kuntien nykyisten tehtävien perusteella eikä menneiden tehtävien perusteella, vinkkaa Matti Tuononen valtion suuntaan. 

Vastaa

 1. Seppo Hyppönen sanoo:

  Uusia kerrostalo – ja rivitalohankkeita pitäisi joutuin saada liikkeelle. Harva haluaa ostaa paikkakunnalta mitään vanhasta asuntokannasta.

 2. Pentti Salminen sanoo:

  Kaupunkilaisia kiinnostaa näkemyksesi Sisiksen julkaisemasta jutusta kuntakonsernin taloudellisesta tilanteesta.

  Pentti Salminen

 3. Pekune sanoo:

  Entinen kaupunjohtajamme Arto Lepistö ja monet muut asiantuntijat sivuutettiin, kun Marinin hallitus runnoi soten maaliin. Esim. muutoskustannuksia arvioitiin tahallaan alakanttiin. Arto Lepistöllä olisi ollut realistisempi näkemys muutoskustannuksista, mutta ei kai sitten haluttukaan tietää, mitä uusi sote maksaa. Nyt se nähdään, ettei entinen palveluverkosto enää tulevaisuudessa menettele. Meillä ei ole enää varaa niin kattavaan palveluverkostoon. Muutokset maksavat, väki vähenee ja väki vanhenee melkein kaikilla paikkakunnilta.

 4. Antero Kumpu sanoo:

  Kiitos etenkin kepu joka ajoi sotea hullun kiilto silmissään läpi ja lupasi maat ja taivaat.Kenttäväki joka toimii eturintamassa olis tehnyt aivan erilailla tämän soteuudistuksen.

 5. Taito sanoo:

  Niin.. vasemmistonerothan sen soten rakensivat keskiketterien kanssa niin mitäpä muuta voisi odottaakaan.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy