ÄKS

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen Suolahden Wanhan Aseman 125-vuotisjuhlassa: ”Rautatie on yhdistänyt ja tuonut yhteyksiä”

21.10.2023 13:55
Suolahden Wanha Asema 125-vuotisjuhlapäivänään.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen toi terveiset Suolahden Wanhan Aseman 125-vuotisjuhlaan. 

 

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen pohti pitämässään juhlapuheessaan, kuinka 125-vuotias asemarakennus on nähnyt ja kokenut paljon. Hän muistutti myös, kuinka Suolahteen tullut rautatie synnytti teollisuutta niin Suolahteen kuin Äänekoskellekin. 

– Tämän aseman laiturilla on joidenkin matkat alkaneet ja toisten matkat päättyneet. Tämä on ollut paikka, jossa läheiset ovat kohdanneet toisiansa ja toiset taas jättäneet hyvästit toisillensa. On lähdetty sotaan ja on myös palattu rintamalta. On koettu monenlaisia tunteita aina rakkaudesta suurimpaan suruun. On lähdetty kokemaan uutta suurta maailmaa ja tultu takaisin takki täynnä kokemuksia, Tuononen maalaili. 

Suolahden Asema, ja koko seutukunta on kokenut monelaisia muutoksia ja kehitysvaiheita. Wanha Asema luovutti toimintansa vuonna 1951, kun uusi asemarakennus valmistui. 

– On vaikuttavaa ajatella, miten tämä asema on ollut todistamassa Suolahden ja koko Ääneseudun ympäristön kehittymistä vuosikymmenten aikana. Rautatien saapuminen on tuonut merkittäviä mahdollisuuksia niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin kulttuurisestikin. 

Tuononen kertoi kuinka rautatie on yhdistänyt ja tuonut yhteyksiä. 

– Yhteyttä ihmisten ja paikkojen välillä, yhteyttä menneeseen ja tulevaan. Asemarakennus on nähnyt sotien jälkeisen jälleenrakentamisen vaivat ja ollut mukana kehittämässä elinkeinoelämää lujittaen samalla yhteenkuuluvuuden tunnetta. 

Wanhan Aseman alue ja rakennukset ovat Suolahden kaupungin kauaskatseisella päätöksellä tulleet kaupungin omaisuudeksi.  

– Viime vuosina olemme kehittäneet aseman seutua hitaasti mutta harkiten. Ensimmäinen konkreettinen toimenpide oli kioskirakennuksen hankkiminen, sitten rakennettiin lättähatuille varikkorakennut, Ahoniuksen puistoa on ehostettu ja alueen valaistusta on uusittu ja parannettu. 

Tuononen kertoi, kuinka Suolahden kyläyhdistys, Keitele Museo, Suomen Höyrypursiseura sekä ravintolat Cafe Möljä ja Majakka mahdollistavat alueen toiminnallista kehittämistä.

– Vesiliikenteen perinneyhdistyksen restauroima höyrylaiva Toimi täytti tänä vuonna myös 125 vuotta, onnittelut vielä siitäkin. Juuri tällaisena juhlapäivinä meidän tulee pysähtyä hetkeksi ja muistaa, miten tärkeitä nämä paikat ovat meille. Tulevaisuudessa tämä asema jatkaa tarinaansa uusin muistoin ja kokemuksin. Toivon, että se saa jatkaa olemassaoloaan vielä seuraavankin 125 vuoden ajan ja jatkaa ihmisten yhdistämistä, Matti Tuononen toivotti. 

Keitele Museo esittele kalustoaan: aseman eteen parkkeerattu höyryveturi tussautteli komeat ja juhlavat savut.

Juha Hintikka ja Maija Piitulainen toivat juhlaan rautatieaiheisen upean runo- ja musiikkiteoksen.

Lättähattu kuljetti juhlapaikalle jo aamusta. Kyytiin tulleille matka oli varmasti elämäys.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy