ÄKS

Kaupunginjohtaja pistäisi käyntiin norminpurkutalkoot työttömän palkkauksen helpottamiseksi

21.10.2015 15:39
Suorasanainen kaupunginjohtaja Matti Tuononen toivoo norminpurkutalkoita.
Äänekosken seutukunnan syyskuun lopun työttömyysaste 17,9 % oli Keski-Suomen korkein ja koko maan kolmanneksi korkein seutukuntakohtainen työttömyysaste. Kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo, että kaupungin talous ei kestä tällaista lukua. 

 

Kaupunginjohtaja Tuononen huokaisee. Työttömyysaste on Äänekoskelle yksinkertaisesti kova asia, eikä kaupungin kantokyky mahdollista näin korkeaa työttömyyttä.

– Siihen toivon parannusta, kun valtio muutti palkkatukijärjestelmäänsä kunnalle lankeavan sakkomaksun osalta. Kansankielellä valtio antaa pitkäaikaistyöttömälle palkkatukea, mutta kas kummaa siitä vastuusta valtio on nyt vetäytynyt. Rahat on loppu, Tuononen summasi.

Kuntien hartioille pykättiin lisää vastuuta, sillä sakkomaksut alkaa juosta jo 300 päivän työttömyyden jälkeen.

– Tähän on Äänekoskella keinoja jo mietitty. Talkoisiin otetaan mukaan kaupungin eri toimialojen lisäksi kolmannen sektorin nykyiset toimijat ja uusia otetaan mielihyvin vastaan. Avainasemassa ovat myös paikalliset yrittäjät. Tehdään työllistäminen niin houkuttelevaksi, että pitkäaikaistyöttömän kiinnostus nousee.

Tuononen on jutellut paikallisten yrittäjien kanssa. Suurin ongelma työllistämisessä on byrokratia.

– Yritykset työllistäisivät ihmisiä. Akuutissa tilanteessa tarvittavan työntekijän palkkaaminen on byrokraattisen järjestelemän läpi saattaa kestää kolmekin kuukautta. Jos päätöstä palkkatuen saamiseksi täytyy odottaa näin kauan, on tilanne yrittäjän kannalta saattanut mennä jo ohi. Järjestelmä on tosi kankea ja norminpurkutalkoot olisi paikallaan, Tuononen pamauttaa.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta eli työnvälitystilaston mukainen työttömyysaste oli syyskuun lopussa Keski-Suomessa 16,1 %. Maakunta jatkoi valtakunnan vai­keimpana työttö­myysalueena. Lähimpänä Keski-Suomea olivat Lappi (15,9) ja Pohjois-Karjala (15,6 %). Paras tilanne oli Ahvenanmaalla (3,6) ja Pohjanmaalla (8,3 %). Keski-Suomi on kahdeksan prosentin tuntumassa ollut viimeksi neljännesvuosisata sitten, vuoden 1991 alussa ennen 90-luvun suurta lamaa. Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työ­voimasta oli syyskuun lo­pussa 12,8 %.

 

Vastaa

  1. Töihin tahtova sanoo:

    Töitä olisin saanut, mutta jos tuet oli loppu jo vuoden ollessa puolessa, on jotain pielessä. Plus kaupunki voisi itse lopettaa tuilla työttömien pyörityksen ja palkata tehtäviin työntekijät. Nyt useampaan toimeen haetaan aina tuella uusi…ja työkkärin mukaan näin ei saisi edes toimia.

  2. Pekune sanoo:

    Jospa Tuononen aloittaisi oman talon sisäisistä pienemmistä hankinnoista – jospa hankintalakia opeteltaisiinkin soveltamaan niin kuin joissain kunnissa, kotiinpäin. Nythän on vallinnut tilanne, että hankintoja on ostettu Jyväskylästä runsain mitoin, vaikka Äänekoskelta olisi saatavissa kokonaistaloudellisesti edullisimmmat palvelut.

  3. työntekijän arvostus sanoo:

    Maksaako työnantaja tässä kaupunginjohtajan kaavailemassa mallissa oikeaa sopimuksen mukaista palkkaa vai pyöritetäänkö porukkaa taas 9 euron taskurahalla.

  4. riikone sanoo:

    Jaa tähän ei saakaan kirjoittaa kuin toimituksen mieleistä asiaa. Eläköön vapaa keskustelu – not!

  5. Vuorotteluvapaan vapaata tulkintaa sanoo:

    Niin. Matti Virtanen jäi vuorotteluvapaalle, ja ”talkoon henkisesti” paikkaansa ei suinkaan otettu työtöntä, joka työtä olisi tarvinnyt, vaan mies musiikkikirjastosta jolla oli jo varma työ.
    Minnehän se työtön meni jota edellytetään vuorotteluvapaassa? Matalapalkkaisempaan työhön jonnekkin muualle? Olisi ollut aika mielekästä saada joku uusi kasvo tuohonkin hommaan, joka edistäisi uudistuvan kaupungin kulttuuria ja näkyvyyttä.
    Ehkä talkoot voisi alkaa sieltä omasta päästä, enemminkin kuin vain saarnata mitä yritykset pitäisi tehdä.

  6. Seppo sanoo:

    Virastot ovat vastapainona säästöille ”kehittäneet” palvelujaan. Lupamenettelyihin ym palveluihin on keksitty uusia koukeroita työmäärän lisäämiseksi ja oman aseman tärkeyden varmistamiseksi. Kärsijöitä ovat asiakkaat. Kaikki viimeisten kymmenen vuoden aikana annettu ohjeistus tulisi peruuttaa.

  7. Työtön sanoo:

    Niinpä niin. Äänekosken ympäristökunnista käy 1900 ihmistä työssä äänekoskella ja samaan aikaan Äänekoskella on työttömänä 1600 ihmistä.

  8. Oskar Dirlewanger sanoo:

    Kyynisesti ajateltuna yhteiskunta kestää oikein hyvin kovankin työttömyyden. Englanissa Thatserin aikana tehtiin tutkimus siitä, millaisen työttömyyden maa vielä kestäisi; päädyttiin 30%:iin. Mielestäni järjestelmä on pahasti pielessä, jos ihmisille ei ole tarjolla nimenomaan järkevää työtä. Jotenkin tuntuu, että työttömyydestä ei ole oikeastaan kukaan yhteiskunnan hyväosainen huolissaan, muuta kuin retorisessa mielessä; usein virka- asemakin edellyttää tätä.

    1. pv sanoo:

      Tuo on totta ja sijaiset kyttää toisiaa kuka saa jatkaa.
      Vakituisia ei kiinnosta pätkän vertaa muuta kuin retorisesti joku korulause.
      Luottamusmiehet hoitaa vain vakituisten asioita, paitsi niissähän ei ole juuri mitään ongelmaa. Teatteriretket, pikkujoulut ja kaikenmaailman hömppäkoulutukset kuuluvat myös enisijaisiin hoidettaviin.
      Esimiehetkin puhuu vain vakituisille.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy