Äänekoskella on kuusi miljoonaa kertynyttä alijäämää. Kouluverkkoa ei parane rakentaa velkarahalla, sanoo kaupunginjohtaja.
– Talous on saatava tasapainoon. Pelkkä tasapaino ei riitä, meidän pitää saada se ylijäämäiseksi jotta kasvu on mahdollista. Emme voi rakentaa velkarahalla kaikkea, toki jonkin verran voi riskejäkin ottaa. Jos uskoo vetovoimaisuuden lisäämiseen, on meidän jollakin tavalla tehtävä temppuja jotta erotumme naapurikunnista.
Isot tulevaisuuden koulu- ja lukioinvestoinnit rasittavat taakkaa entisestään.
– Kouluverkkouudistus maksaa lähemmäs 40 miljoonaa euroa seuraavan neljän vuoden aikana. Kaupungin velkatilanne on tällä hetkellä 80 miljoonaa ja jos se nousee 120 miljoonaan euroon, meillä ei ole mitään mahdollisuutta selvitä, sillä kaupungin kantokyky ei kestä tätä. Poliitikoille jää tasan kaksi vaihtoehtoa. Koulut rakennetaan uudella rahoitusmallilla, eli kiinteistöleasingilla tai kouluja ei rakenneta ollenkaan. Tai sitten ajaudutaan kriisikunnaksi täysin tietoisesti, Tuononen laskee.
Aiemmin kuntalaissa puhuttiin kunnasta, nyt puhutaan kuntakonsernista.
– Kuntakonsernilla on tytäryhtiöitä lukematon määrä ja ne pitää saada paremmin hanskaan ja sitoutumaan puhaltamaan yhteiseen hiileen.
Tuononen kiittelee Äänekosken tavasta toimia menneinä vuosina. Onneksi ei ole sorruttu kepulikonsteihin.
– Jotkut kunnat pelasivat peliä ja lykkäsivät ongelmat kunnan yhtiöille ja kunnalla meni näennäisesti hyvin. Tässä kaupungissa ei ole näin toimittu, eikä ongelmia lykätty tytäryhtiöille. Nämä kunnat jotka tähän ovat sortuneet, ovat niin sanotusti lirissä, sillä kuntalaissa katsotaan kokonaisuutta, Tuononen tietää.
Laki muuttui siten, että kaupungilla on oltava alijäämät katettuna vuoteen 2020 mennessä.
– Ennen riitti, että taloussuunnitelmassa kikkaili kertoen, että kyllä se seuraavan neljän vuoden päästä tasaantuu. Laki muuttui niin, että seuraavaa neljää vuotta ei enää ole. Jos vuonna 2020 alijäämää ei olla katettu, käy niin kuin Hector aikoinaan lauloi: Mitä nyt, salkkumiehet nurkissamme häärii. Niin käy, ja valtionvarainministeriöstä tulee miehet salkkuineen ja sanoo mitä tehdään. Heillä on omat keinonsa, eikä meiltä sitten enää kysytä miten mennään. Siihen asti voidaan itse vaikuttaa, Tuononen maalailee.
Uskomatonta. Vasta Tuononen toi hallitukseen muutetun esityksen Koiviston koulun rakentamisesta vaikka lautakunta oli jo jarrutellut asiaa talouden näkökulmastasta johtuen. Nyt sitten vieritetää vastuuta takaisin päälläjille kun ei olekkaan varaa. Mitä heskuttia tuo mies oikein puuhaa. Mitenkäs uimahallin paisunut remontti ja tuleva liikkarin remontti. Asemakatu, lukio, koivisto, yms.
Viisaita puhuu Äänekosken uusi kaupunginjohtaja.Reipasta tekstiä faktoista.Ei leasing kiinteistö ole huono vaihtoehto.Silloin jää omistajalle luonnollinen mielenkiinto pitää kiinteistö elinkaaren pituisessa kunnossa.Leasaaja maksaa pitkän sopimuksen mukaan vuokraa ja omat resurssit jäävät hyödyllisempään käyttöön.