ÄKS

Kaupungintalo vaatii perusparannuksen ennen kulttuuritilaksi muuttumistaan – kuntokartoituksen kilpailutus on valmistelussa

20.11.2019 12:03
Kaupungin talous näyttää positiivista merkkiä.
Sisä-Suomen Lehden uutinen kaupungintalon remontista ja mahdollisista kulttuuritilakuviosta kaupungintalon yhteyteen herätti monenlaisia kysymyksiä. Kysymyksiimme vastasi kaupunginjohtaja Matti Tuononen. 

 

Sisä-Suomen lehden jutussa kerrotaan, kuinka 30-vuotias kaupungintalo vaatisi peruskorjausta. Samassa artikkelissa pohditaan, voisiko kaupungintalo toimia kaupungintalo-kulttuuritilana. 

Pelkällä peruskorjauksella ei kaupungintalo voi vastata kulttuuritilatarpeeseen. Peruskorjaus tarkoittaa, että rakennus korjataan yhtä hyväksi kuin se olisi uudisrakennus. Perustettu kulttuuritilatyöryhmä on kokoontunut muutaman kerran, ja toimitukselta on toivottu työryhmälle työrauhaa. Nyt on kuitenkin pakko hieman häiritä: voisiko kaupungintalo olla ratkaisu tilapulmiin, kaupunginjohtaja Matti Tuononen?

– Oikea termi olisi ollut perusparannus. Työryhmän työ ei ole vielä läheskään valmis, mutta yhteinen tahto on, että kaupungintalo toimisi kaupunkilaisten talona, Tuononen sanoo. 

Sellaisena se on jo toiminutkin koko olemassaolonsa ajan: siellä on kuultu laulua ja soittoa, runoja ja monologeja. Siellä on tanssittu, näytelty ja tehty taikatemppuja.

– Ajatuksena olisi valjastaa valtuustosali kulttuurisaliksi, jota myös valtuusto käyttää. Kirjaston puoleiset kokoustilat akustoitaisi, ja tällöin ne toimisivat muun muassa musiikkiopiston tarpeisiin ison salin lisäksi. Eli, klo 15 jälkeen talo olisi kulttuurin harrastajien käytössä, Tuononen kertoo. 

Yläkerrassa on niin kutsuttu saunaosasto ja neuvottelutila. Tuononen kertoo, ettei kyseinen tila ole enää nykyaikaa. 

– Ylin kerros toimisi hyvinkin kokoustilana, kun se sellaiseksi remontoidaan. 

Perusparannus veisi neliöitä ilmastoinnin osalta. 

– Ilmanvaihtohuone tarvitsee oman tilansa, tämäkin on ratkaistavissa oleva asia, Tuononen sanoo. 

Sisä-Suomen Lehden jutussa haastateltu tekninen johtaja Tommi Rautjärvi sanoi, että korjaustarve on ajankohtainen vasta 5-8 vuoden päästä. Jos kaupungintalosta suunnitellaan myös kulttuuritilaa, on kyseinen aika varsin pitkä tilatarapeita huutavien kulttuurinharrastajien näkökulmasta katsottuna. Vapaa-aikalautakunnan lokakuussa hyväksymien tuloskorttien tavoitteena on, että Ala-Keiteleen musiikkiopisto toimisi yhdessä pisteessä vuoteen 2020 mennessä. Tällä hetkellä musiikkiopiston toiminnat on hajautettu neljään eri kohteeseen.

– Poliittisesta asiaa voidaan tietenkin aikaistaa, Tuononen sanoo. 

Kuntokartoituksen kilpailutus on nyt valmistelussa. Tuononen uskoo, että kilpailuttamaan päästään vuoden alusta. 

– Jos talo osoittautuu sudeksi on asiat otettava uudelleen pohdintaan. Kaupungintalo ei ole suojeltu rakennus, mutta sen purkamista emme vielä ensitöiksemme ala pohtia, Tuononen kertoo. 

Kauan odotetun kulttuuritilaselvityksen piti valmistua lokakuun loppuun mennessä. 

– Vielä pitää odotella, sillä ensi meidän on selvitettävä kaupungintalon sekä myös Painotalon kunto ja remonttitarpeet. 

Tuononen kertoo, että Painotaloa on väläytelty teatterin käyttöön. 

– Teatteri kaipaa varasto- sekä aulatiloja. Sokkeloista rakennusta täytyy järkeistää, ja ottaa huomioon muun muassa esteettömyys. Rakennusoikeutta tontilla on vielä vähän jäljellä, Tuononen hahmottelee. 

Äänekoskelle on rakennettu uusia kouluja, joiden ilta- ja viikonloppujen käyttöastetta on jo nostettu.

– Näin on tehty, kun ensin päästiin eroon väärinymmärryksistä, Tuononen sanoo. 

Yhdeksästä poliitikosta sekä muutamasta virkamiehestä koostunut kulttuuritilatyöryhmä on Tuonosen mukaan mennyt eteenpäin hyvässä hengessä. 

– Yhteinen tahtotila on vahva, mutta henki on se, ettei uusia tiloja aleta rakentaa, vaan katsotaan ensin, saadaanko näistä olemassa olevista toimivaa ratkaisua tilatarpeisiin, Tuononen kertoo. 

Vastaa

 1. Kirsa sanoo:

  Eikö tässä kaupungissa kulttuuritiloja ole jo riittämiin. Perusparannus ja kaupungintalo on kaupungintalo eikös.

 2. Pekune sanoo:

  Onko Painotalo tarkoitus purkaa???
  Miksei siitä suunniteltu ja toteutettu koskaan kunnollista kulttuuritilaa kuten tarkoitus oli ostettaessa? Kaupungin rahat menivätkö siinäkin ostossa taivaan tuuliin.

 3. Rasvakaapeli sanoo:

  Remontin ajaksi Äänekosken päättäjät voisi mennä vaikka suolahden vanhalle kaupungintalolle. Tiiä vaikka saisivat siellä kurjuudessa jotain järkeviä päätöksiä aikaan.

 4. juhani sanoo:

  Suolahtisali se on ainoa isomman luokan kulttuurisisätila Äänekosken kaupungin alueella. Se kuntoon – ja julkinen liikenne – niin homma on hoidettu!

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy