ÄKS

Kaupunginvaltuutettu Jari Halttuselle sakkoja liiallisesta voimankäytöstä – Halttunen kiistää teon: ”Olen levollisin mielin”

20.02.2021 16:52 (muokattu 20.02.2021 17:08)

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Jari Halttusen sakkorangaistukseen. Ylinopeudesta lähtenyt tilanne kärjistyi oikeuden mukaan laittomaan voimankäyttöön ja vammantuottamukseen. 

 

Keskustan riveissä kaupunginvaltuutettuna istuva ylikonstaapeli Jari Halttunen tuomittiin sakkorangaistukseen vammantuottamisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Keski-Suomen käräjäoikeus määräsi Halttuselle 40 päiväsakkoa, joka tekee hänen tuloillaan 1680 euroa. Tämän lisäksi hän joutuu maksamaan uhrin 4100 euron oikeudenkäyntikulut.

Palataan kahden ja puolen vuoden päähän, elokuuhun 2018. Yrittäjänä toimiva mies ajoi Äänekosken alueelle henkilöautolla 80 kilometrin nopeusalueella 134 kilometrin tuntinopeutta. Poliisipartio pysäytti kaaharin. Oikeuden pöytäkirja kertoo, kuinka käydyn suukovun jälkeen Halttunen väänsi yrittäjän käden selän taakse, aiheuttaen kipua. Lääkärin mukaan raajan venähti. Halttunen kiisti syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja pahoinpitelystä. Oikeus taas katsoi, että Halttusen voimankäyttö oli laiton.

Puhelimeen vastaa hiljainen mies. Jari Halttunen on kiistänyt syyllisyytensä alusta alkaen.

– Tiedän itse mitä olen tehnyt. Olen levollisin mielin, enkä koe, että olisin ylittänyt toimivaltuuteni. Luonnollisesti tällainen tuomio harmittaa, se on iso pettymys. Toivoin toisenlaista tuomiota, Halttunen huokaa.

Halttusta harmittaa, kun tapahtumasta itse oikeudenkäyntiin kului näin pitkä aika.

– Asia on painanut mieltä ja syönyt yöunia. Olen tehnyt töitä poliisina jo 30 vuotta, ja siinä ajassa on tullut käsitys, kuinka poliisi toimii tällaisen tilanteen eteen tulessa. Otin hallintaotteen, koska koin velvollisuudekseni rauhoittaa tilanne.

Halttunen kertoo, kuinka hän painoi miehen vasten poliisiauton kylkeä. Tätä ennen oli mies yrittänyt irrottautua Halttusen talutusotteesta.

– Hän yritti vääntäytyä irti otteestani. Harmi sinällään, ettei parini ollut näkemässä kyseistä tilannetta. Olen keskustellut esimieheni kanssa viimeksi eilen illalla. Koska tuomiota ei tullut pahoinpitelystä, jatkuvat työni aivan entiseen malliin. Onko tulossa sitten huomautus tai varotus, se jää vielä nähtäväksi, Halttunen sanoo.

Kysymykseen, jatkaako Halttunen kuntavaaliehdokkaana, hän vastaa kyllä, jos kunnallisjärjestö niin sallii.

– Jos kokisin, että olisin tehnyt työssäni väkivaltaa muistuttavan virheen, harkitsisin ehdolle lähtemistä. Loppupeleissä äänestäjät kertovat mitä ovat mieltä, Halttunen sanoo.

Keskustan Äänekosken kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja vaalipäällikkö Henna Penttinen sanoo, ettei kaupunginvaltuutettu Jari Halttusen sama tuomio ole esteenä kuntavaaliehdokkuudelle. 
– Jari on hoitanut luottamustoimensa tunnollisesti ja nuhteettomasti, ja näin tulee varmasti tapahtumaan jatkossakin. Jarin vahva osaaminen ja kaikkien kunnan alueiden vahvuuksien ja haasteiden tunteminen on hyödyksi kuntalaisille Äänekoskella, Penttinen kertoo. 

 

Halttunen joutuu vielä kerran oikeuden eteen, kun käsittelyyn tulee yrittäjän 10 000 euron korvausvaatimus kivusta ja särystä.

– Juttelen asianajanani kanssa ensi viikolla ja pohdimme kuinka etenemme asian kanssa.

 

 

 

Vastaa

 1. Äänekoski rules sanoo:

  Roti se olla pitää tässäkin pehmo yhteiskunnassa!!!
  Täysi tuki ja kunnioitus Halttuselle. Kaveri on ikänsä ja kokemuksensa puolesta varmaan tekijämies niin poliisina kuin kunnallispolitiikonakin. Sillä, jos saa tämmöisestä oikeutetusta teosta tuomion ei ole mitään tekemistä sen kanssa ettei voisi toimia kunnallispoliitikkona. Meillä on tälläkin hetkelle poliittisissa viroissa ”oikeistakin” rikoksista tuomittuja henkilöitä, löytyy Ministeriä, Kansanedustajaa, Pormestaria jne jne. Tässä yhteiskunnassa mm. kaikenlaiset sekopäät, rikolliset, häiriköt, koulukiusaajat ovat koskemattomia. Ollaan luisumassa todella huolestuttavaan suuntaan, kyllä poliisin pitää saada käyttää poliisin valtuuksia. kohta kaikilta on viety työkalut ja mahdollisuudet puuttua mihinkään, aina rikotaan jonkinlaista koskemattomuutta tai suojaa. Ei yhteiskunnasta tehdä hyvinvoivaa ja turvallista paapomalla ja puhumalla. Espanjalaiset oisivat tästäkin jo kadulla, Suomalaiset ”lampaat” myhäilee.

  1. Jarmo Aho sanoo:

   Näin on jämptilleen !

 2. Vilen sanoo:

  Tuomio vammantuottamisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomio on ilmeisesti lainvoimainen?

  ”…enkä koe, että olisin ylittänyt toimivaltuuteni”

  Onkohan tässä pieni ristiriita? Jos ei edes langettava tuomio saa silmiä aukenemaan, niin ei ole ehkä oikea ihminen hoitamaan yhteisiä asioita.

 3. Jamppa sanoo:

  Niin… naispoliisin kommentti kertoo aika hyvin miten homma meni…

 4. Hemppa sanoo:

  Iltalehdessä juttu,jossa ilmenee naispoliisin kommentti asiasta. Käykääpä katsomassa.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy