Kaupunginhallitus käsittelee maanantaisessa kokouksessaan sote-uudistukseen liittyvää valinnanvapauslainsäädäntöä.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö pyytävät Manner-Suomen kunnilta, kuntayhtymiltä ja muilta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelun tuottajilta lausunnot valinnanvapauslainsäädäntöä koskevasta luonnoksesta. Äänekosken lausunto aiheesta on kriittinen.
– Meillä on aika kriittissävytteinen suhtautuminen tähän asiaan. Sote-uudistuksessa on alusta asti ollut johtavana ajatuksena toisaalta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio ja toisaalta sosiaalipalveluiden ja terveyspalveluiden integraatio. Koska valinnanvapaus on noussut niin suureksi aiheeksi poliittisesti, on integraatio häipynyt taka-alalle. Mikäli ihmisellä on vapaus valita palveluita sieltä täältä, se saattaa pirstoa sote-kenttää entisestään. Pitäisi nyt miettiä tarkkaan, että kumpi päämäärä on tärkeämpi ja minkä takia, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä summaa.
Äänekosken näkökulmasta valinnanvapauslaki voi vaikuttaa merkittävästi muun muassa lähipalveluiden saatavuuteen. Voi olla jopa, että laki aiheuttaa palveluiden katoamisen Äänekosken kyläkeskuksista. Kun palveluiden hoitaminen siirtyy kaupungista maakuntaan, voi tulla kyseeseen yhdistellä pienempiä palveluita suuremmiksi yksiköiksi, mikä taas saattaa johtaa ikäviin yllätyksiin.
– Esimerkiksi Konginkankaan kokoiselta kylältä tulevat palvelut todennäköisesti katoamaan, sillä väestöpohja ei riitä palvelukannan ylläpitämiseen. Mutta varsinainen kysymys on, mitä palveluita säilyy esimerkiksi Suolahdessa tai edes koko Äänekosken alueella, Heikkilä pohtii.
Heikkilän mukaan pahimmassa tapauksessa Äänekoskella muun muassa erikoislääkärin palvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä kaikkein vaativimpien asiakasryhmien tehostettu palveluasuminen voivat olla vaarassa. Heikkilä kertoo myös, ettei Äänekoski ole ainoa kunta, joka on lausunnossaan osoittanut huolensa sote-integraation ja valinnanvapauden välisestä ristiriidasta.
Lue Äänekosken kaupungin laatima lausunto kokonaisuudessaan täältä.
Valinnanvapauslakiluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella kunnissa, kuten uutisessa kerrotaan. Tämä ei ole kuitenkaan estänyt Juha Sipilän (Kesk) hallitusta antamasta SOTE- esitystä tänään eduskunnalle, vaikka julkisuudessa on nimenomaan todettu, että SOTE on kokonaisuus, johon sisältyy elimellisesti nimenomaan valinnanvapaus. Näin ollen, eiköhän noitten lausuntojen parissa puuhastelu tunnu hyvin turhauttavalta?
Veronmaksajat maksavat ”viulut”, byrokraatit (hallintohimmeleiden rakentaminen) ja isot palvelujen tarjoajat kiittävät.
SOTE:n alkuperäisenä tavoitteena oli parantaa hoidon tasoa asettamalla potilas keskiöön ja yhdistää hoitoketjut sekä säästää 3 miljardia.
Nyt poliittisen lehmänkaupan seurauksena on päinvastoin syntymässä kallis sekasotku. Hallitusta eivät häiritse maan parhaiden asiantuntijoiden vetoomukset ottaa aikalisä kaaoksen estämiseksi.
Valtion ns. kestävyysvajeen korjaamisohjelmaan on sisällytetty em.3 miljardin säästöt. Kun pelättävissä on, että SOTE:sta tuleekin lisää kustannuksia, valtion talous sukeltaa pahasti. Siitä ei hyvää seuraa Äänekoskellekaan.
Sinä Pentti tuot jatkuvasti esille mielipiteitäsi valtion politiikasta. Oletko miettinyt koskaan miksi täällä Äänekoskella kaikki menee päin sanonko mitä! Koska täällä on Sosiaalidemokraatit vallassa ja teillähän on se ryhmäkuri voimassa eli yksi voimakas henkilö päättää miten kaikki päättää tai otetaan varamiehet käyttöön. Tuo virkamiesten mielistely näkyy läpi jokaisessa päätöksessänne. Haluatko että tuon esimerkkejä esille? Mutta toivon sinulle menestystä vaaleissa jotta voimme jatkaa näitä keskusteluja tulevaisuudessakin. Yst. Terv. Ikuinen kiistakumppanisi.