Äänekosken kaupunki ottaa suuren harppauksen työttömien työllistämisessä ensi vuonna.
Äänekoski maksaa valtiolle työmarkkinatuen kuntaosuuksia, eli niin sanottuja sakkomaksuja jopa 1,8 miljoona euroa vuodessa. Nyt kaupunki aikoo käyttää tämän rahan paremmin hyödyksi.
Kaupunki haluaa muuttaa niin sanotun passiivimaksun aktiiviseen käyttöön maksamalla työmarkkinatuen kuntaosuutta vastaavan summan työnantajalle, mikäli tämä palkkaa kaupungin työmarkkinatuen maksulistalla olevan työttömänä olevan henkilön.
– Ennemmin maksaisin vaikka saman verran työllistäjille, jos se tarkoittaisi, että ihmiset saisivat töitä, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.
Kuntalisää voidaan myöntää enintään kahdeksan kuukauden ajaksi Palkattavan henkilön työaika tulee olla vähintään 80 prosenttia alan kokotyöajasta ja palkka alan työehtosopimuksen mukainen. Kuntalisän myöntämisen edellytyksenä ei ole myönteinen palkkatukipäätös.
– Aiemmin kuntalisää on voinut maksaa vain, jos yritys on saanut valtiolta palkkatukea. Nyt sekin kriteeri poistuu. Ja tukea voi saada yhdistys tai yritys, jos se tarjoaa oikeaa työtä työttömille, Tuononen sanoo.
Lisäksi tukea voidaan myöntää yli vuoden työttömänä olleiden palkkaukseen 250 euroa kuukaudessa enintään kahdeksan kuukauden ajan.
– Ei tarvitse edes olla sakkolistalla, niin maksamme työllistymisestä. Näin estämme sen, etteivät työttömät koskaan edes valahda sinne sakkolistalle, Tuononen sanoo.
Nuorten alle 30-vuotiaiden työllistämiseen kuntalisää voidaan maksaa jo puolen vuoden työttömyyden perusteella 250 euroa kuukaudessa enintään kahdeksan kuukauden ajan. Mikäli nuoren työttömyys on pitkittynyt, kuntalisä määräytyy työttömyyden keston mukaan.
– Toivottavasti yritykset havahtuvat tähän ja saadaan ihmisille töitä, Tuononen sanoo.
Toivon, ettei jää vain puheen asteelle. Tosiasia on se, että suuri osa ”sakkolistalle” valahtaneista ei pärjää heti yritysten työpaikoissa. Erilaisten kolmannen sektorin toimijoiden ja niiden tarjoamien tukitoimien kautta ensin elämä raiteilleen, sitten voi olla mahdollista työllistyä yrityksiin.
Hyvä asia, mutta miksi vasta nyt pistää kysymään?