ÄKS

Kaupunki on valmis luopumaan Suolahtisalin käytöstä

27.02.2023 15:10

Kaupunginvaltuusto vuokrasi Suolahtisalin käyttöönsä viiden vuoden vuokrasopimuksella. Vuokra-aika alkoi marraskuun alussa vuonna 2018 päättyy lokakuun lopussa.

 

Vuokrasopimukseen on kirjattu, että kaupungilla on mahdollisuus jatkaa vuokrasopimusta määräajan päättyessä yhden vuoden jaksoissa. Muuttuneiden olosuhteiden ja Painotalon remontin valmistuttua on kaupunki valmis luopumaan Suolahtisalin vuokrauksesta. Vs. Vapaa-aikajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen arvelee kaupungin aikeiden aiheuttavan keskustelua. 

– Olin mukana kaupunkirakennepalveluiden edustajien mukana kaupunginhallituksen infotilaisuudessa esittelemässä Suolahtisalin vuokrasopimuksen jatkoa. Tilaisuudessa esiteltiin kiinteistön omistajalta tullut ehdotus vuokrauksen jatkamisesta ja vuokraehdoista, jonka lisäksi käytiin läpi tilaan ja sen käyttöön liittyvät positiiviset asiat sekä olemassa olevat haasteet, Pohjolainen kertoo. 

Kaupunginhallitus linjasi, ettei uutta vuokrasopimusta tehdä nykyisen sopimuksen umpeuduttua.

– Linjaus tarkoittaa, että kaupunkirakennepalvelut ei jatka uuden vuokrasopimuksen valmistelua kiinteistönomistajan kanssa, Pohjolainen lisää. 

Kaupunginhallituksen linjaukseen vaikutti moni eteen tullut asia. 

– Tilat eivät ole sellaisessa kunnossa, että niitä voitaisiin käyttää täysipainoisesti ja turvallisesti siihen toimintaan, mihin ne on vuokrattu. Ongelmia on ilmennyt nostovälineissä kuten valojen, esiripun ja taustaverhojen osalta. Myös ulkopuolisen turvallisuustarkastuksen yhteydessä on havaittu paljon puutteita ja korjattavaa

Kaupungin taloudellinen tilanne ja tilasta aiheutuvat vuokra-, siivous-, ja muut kustannukset vaikuttivat kaupunginhallituksen ratkaisuun. Suolahtisalin kustannukset kaupungillle on vuositasolla noin 40 000 euroa. 

– Tilan käyttöaste näyttää positiiviselta parin viime vuoden osalta, sillä Painotalo oli remontissa. Kaupungin oma toiminta kuten kulttuuritoimen ja AKMOn konsertit pystytään tarvittaessa järjestämään muissa olemassa olevissa tiloissa, Painotalolla tai Pankkarilla. 

Viime vuonna Suolahtisalissa oli 40 tapahtumaa ja 94 harjoituskertaa. Muun muassa Mieskuoro Metsot ja ÄLKO ovat pitäneet salia harjoitustensa tukikohtana. Pohjolainen kertoo, että heille pohditaan korvaavia tiloja, esimerkiksi Painotalolle. 

– Vuonna 2022 oli kulttuuritoimen järjestämiä tapahtumia yhdeksän ja musiikkiopiston tapahtumia viisi, Pohjolainen laskee. 

Pohjolainen ennustaa, että Suolahtisalin tulevaisuus nostaa mielipiteitä ilmaan. 

– Keskustelua asiasta tullaan varmasti vielä käymään sekä kuntalaisten että poliitikkojen taholla, ennen kuin asia on loppuun käsitelty, Pohjolainen sanoo. 

Suolahtisali

– Rakennettu vuonna 1989
– Rakennusvaiheessa Suolahden kaupungille annettiin sadan vuoden käyttöoikeus
– Osa Keski-Suomen Opiston rakennuskokonaisuutta – opiston toiminta loppui vuonna 2017
– Kaupungin vuonna 2018 teettämän kuntoarvion mukaan Suolahtisalin korjausaste on 80 prosenttia

Vastaa

  1. Miina sanoo:

    Niin arvattavaa, mutta surullista. Suurta kiitosta akustiikaltaan ja tunnelmaltaan saanut sali voidaan vaan jättää rapistumaan. Konsertit jatkossa urheiluhallissa ja tehdassalissa🙈

    1. Pekune sanoo:

      Sali on valitettavasti miljoonien peruskorjauksen tarpeessa. Talotekniikka eli ainakin ilmastointi ja sähköistys tulisi päivittää nykyaikaan. Pintaremonttiakin sali vaatii. Onhan se väärässä paikassakin. Äänekoski osti aikanaan Painotalon kulttuuritaloksi.ja siellä on kuitenkin tarkoituksenmukaista järjestää useimmat esitykset. Taantuvien paikkakuntien kohtalo kun on väen väheneminen ja varsinkin veronmaksajien nopea väheneminen, ei kellään ole intressiä ylläpitää hienoa salia ajanmukaisessa kunnossa. Sen siis annetaan rapistua ellei talon rakentamista ajaneet suolahtelaiset halua kerätä kolehtia talon hyväksi.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy