Keihäskarnevaalien jälkeen Keihästiellä istahdettiin kahville. Näissä kemuissa ei ollut kilpailijoita, vaan ainoastaan hyviä kavereita.
Äänekosken Keihästiellä oli maanantaina 29. kesäkuuta harvinaisia vieraita. Keihäslegenda Jorma Kinnusen kotiin oli kutsuttu kourallinen keihäänheittäjiä. Arvokkain vieras oli Janis Lusis, latvialainen keihäsmies, joka aikoinaan vei Jorma Kinnusen käsistä olympiakullan Meksikon Olympialaisissa 1968.
KINNUSEN JA LUSIKSEN välillä käytiin taistelua myös maailmanennätyksestä. Ensin maailman ennätys oli Lusisin nimissä, sitten Jorma tempasi keihään vielä pidemmälle. Kinnunen nautti ME-miehen tittelistä kolmisen vuotta, kunnes Lusiksen keihäs lensi pidemmälle vuonna 1972.
Vanhat kilpakumppanit ovat jo haudanneet sotakeihäät ja nauttivat toistensa seurasta epäsäännöllisen säännöllisesti. Tällä kertaa Janis käväisi keihästiellä Pihtiputaan Keihäskarnevaalien jälkeen, joissa hän oli yllätysvieraana.
– Vain pari ihmistä tiesi, että Janis on paikalle tulossa, Kimmo Kinnunen paljastaa.

Jorma Kinnunen, Janis Lusis ja Gergely Kulcsár Meksikon Olympialaisissa 1968. (Kuva: Suomen Urheilumuseo)
KAKKUKAHVILLE olivat saapuneet myös nuoremmat keihästaitajat Gabriel Wallin, Lina Muze, Zigismunds Sirmais, ja tietenkin Kimmo Kinnunen. Samoihin kemuihin oli siis saapunut niin entisiä, kuin tuleviakin keihäslegendoja.
Gabriel Wallin on Södertäljen toivo keihäänheitolle. Ruotsin mestaruutta jo pitkään hätyyttänyt Wallin tuli Pihtiputaan keihäskarnevaaleissa miesten sarjan kolmanneksi, Sirmaisin napatessa hopeaa ainoastaan 7cm pidemmällä heitolla. Sirmais onkin tämän hetken kovimpia nuoria keihäänheittäjiä: miehellä on hallussaan nuorten maailmanennätys 84,69. Miehen oma ennätys on kuitenkin lähes kaksi metriä enemmän.
Lina Muze edusti puolestaan kovia keihäsnaisia. Keihäskarnevaaleissa nainen heitti kolmanneksi kovimman tuloksen naisten sarjassa. Muze pitää myös hallussaan kotimaansa Latvian nuorten naisten keihäsennätystä.
KEIHÄÄNHEITTÄJIEN PORUKASSA vallitsi rento tunnelma, kuin missä tahansa muussakin kaveriporukassa.
– Tulen oikein mielelläni käymään, jos kutsutaan. Olen käynyt täällä useasti, viimeksi muutamia vuosia sitten. Olin paikalla myös kun Jorma sai patsaan Pihtiputaalle vuonna 1990, Lusis kertoo.
– On todella hienoa, että 60-70-luvulla toisiaan vastaan kilpailleet miehet voivat olla vielä vuosikymmentenkin jälkeen näin hyviä ystäviä, Wallinin taustajoukoissa vaikuttava Kari Kiviniemi ihailee.
KAHVIKUPPOSTEN VÄLISSÄ kaivettiin arkistojen kätköistä nuoremmille myös muistoja. Kinnunen antoi Wallinille ja tämän taustavaikuttaja Kari Kiviniemelle julisteen itsestään, nimikirjoituksella varustettuna tietenkin.
– Tässä on hyvä esimerkki tekniikasta. Tämä on minun toinen maailmanennätysheittoni, joka meni viisi senttiä ohi sektorin, Kinnunen paljastaa ojentaessaan julisteita.
Myös Lusis lähti kotiinsa nimikirjoituksen kanssa. Kinnusen elämänkertakirja Pikku Jättiläinen sai sisäkanteensa sanat ”to my javelin throw friend” ja alle nimikirjoituksen.

Jorma Kinnunen antoi Kari Kiviniemelle (vas.) ja Gabriel Wallinille lahjaksi nimmareilla varustetut julisteet.