ÄKS

Keitele-Museon miljöö houkuttaa kansainvälisiä taiteilijoita – taiteen nopea toiminnan joukko Ääniä -festareille

11.07.2022 11:03
Timo Kinnusta Suomen ainoa vesistön äärellä sijaitsevan rautatieaseman tunnelma inspiroi. Kaluston historiallisuus kiehtoo, mutta juniin liittyy myös tulevaisuuden odotuksia, joilla on aitoa yhteiskunnallista ja kestävää merkitystä.

Omalaatuisten tapahtumien ideoijana sekä muun muassa Viitasaaren Musiikin aika -tapahtuman perustajana tunnetun harmonikkataiteilija Timo Kinnusen johtama monitaiteellinen ja monikansallinen Rapid Art Force, taiteen nopean toiminnan joukko esiintyy Äänekoskella Ääniä-festivaalin yhteydessä.

 

Äänekoskelle ryhmittymän houkutti erityisesti Keitele-Museon miljöö, johon Kinnunen kävi tutustumassa  keskiviikkona. Tutustumisvierailun aikana suunniteltiin konsertin käytännön sijoittumista museon kalustohalliin.

Timo Kinnusta Suomen ainoa vesistön äärellä sijaitsevan rautatieaseman tunnelma inspiroi. Kaluston historiallisuus kiehtoo, mutta juniin liittyy myös tulevaisuuden odotuksia, joilla on aitoa yhteiskunnallista ja kestävää merkitystä.

– Ehkä ekologinen murrosvaihe herättää hylätyt asemat ja rataosuudet uudelleen henkiin, Kinnunen visioi. Tässä prosessissa taiteella on merkityksellinen, edelläkävijän rooli.

Rapid Art Force puolustaa rohkeutta ja luovuutta

Alkuvuodesta perustettu Rapid Art Force on puolustushenkinen muusikoiden ja esiintyvien taiteilijoiden yhteenliittymä, joka puolustaa rohkeaa luovuutta ja eri alojen, kuten musiikin, performanssi- ja näyttämötaiteen ja tanssin välistä yhteistyötä. Improvisaatio, kokeellisuus ja perinteiden rikkominen ovat keskiössä. Nimensä mukaisesti joukko pyrkii reagoimaan tilanteisiin nopeasti improvisoiden.

Keitele-Museon konsertissa esiintyvät harmonikkataiteilija Timo Kinnusen lisäksi klarinetisti ja Irlannin kuninkaallisen musiikkiakatemian opettaja Paul Roe, näyttelijä-laulaja Yuko Takeda Japanista, viulisti-säveltäjä Mia Zabelka Itävallasta, romanialais-irlantilainen sellisti ja Irlannin Yleisradioyhtiön yhtye Con Tempon primus motor Adrian Mantu, italialais-romanialainen tanssija Anastasia Grigore sekä Jyväskylässä työskentelevä sirkustaiteilija akrobaatti Lotta Rautakorpi.

Kalustohalli konserttitilana haastaa ja inspiroi

Junakaluston säilytykseen ja huoltoon tarkoitettua kalustohallia ei äkkiseltään hahmota konserttitilaksi. Raideliikenneharrastaja Jussi Koskelaa tilan esittely maailmankuululle harmonikkataiteilijalle aluksi hieman hirvittää. Tilaa ei varsinaisesti ole suunniteltu yleisötapahtumille, ja Koskelan mukaan se soveltuu paremmin työhaalarille kuin konserttileningille.

Tapaamisen kuluessa Timo Kinnusen innostus kuitenkin tarttuu myös Koskelaan, ja tilasta alkaa kuin alkaakin hahmottua näyttämö ainutlaatuiselle konserttikokemukselle.

– Rapid Art Force -ryhmittymän eräänä lähtökohtana on taiteen vieminen yllättäviin paikkoihin, Timo Kinnunen kertoo. Ennakoimattomuus kutsuu leikkiin ja luovuuteen, herättää jotain uutta.

Konsertin ajankohta on torstai 28.7. klo 19. Äänia -festivaalille tuottaa Äänekosken kulttuuritoimi.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy